• Novinky

            • Prielom Hornádu

            • V sobotu ráno sme vyrazili vlakom na severnú stranu Slovenského raja. V pláne sme mali priechod Prielomom Hornádu popri Letanovskom mlyne na Tomášovský výhľad, ale podarilo sa nám zvládnuť len cestu na Letanovský mlyn. Prechod bol veľmi náročný a plný adrenalínu. No my sme zvládli všetky situácie, ktoré nám priniesol. Prežili sme náročný deň, ktorý preveril našu zomknutosť, spoluprácu, priateľstvo, vzájomnú pomoc slabším, silu, kondíciu, správne reakcie a odhodlanie prekonať samých seba. To, že sa nám nepodarilo dostať sa na Tomášovský výhľad, nevadí, pôjdeme nabudúce. No na tento priechod nikdy nezabudneme…

              Timea Petrovičová a spol.

            • Deň Zeme na 2. stupni

            • Svetový deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla na celom svete, je príležitosťou na uctenie si úspechov súčasných ekologických hnutí a na zvýšenie povedomia o potrebe chrániť Zem a jej zdroje. Preto žiaci druhého stupňa ukázali vo svojej tvorbe plagátov pozitíva, ale i negatíva, ktoré sa ešte stále vyskytujú na našej Zemi. Žiaci na tvorbe plagátov pracovali v triedach a každá trieda ponúkla krásne práce, a tak prezentovali, ako človek pomáha, ale i ubližuje planéte Zem. Žiakom sme prezentovali aj dokumentárne filmy o škodlivosti našej činnosti, a ako by sa mali správať k prírode, ak si chceme zachovať našu Zem a život na nej.

              Mgr. Veronika Kvoriaková

            • DEŇ ZEME NA 1.STUPNI

            • S DŇOM ZEME do našej školy zavítali ľudia, ktorí vo svojich srdiečkach ubytovali lásku k prírode a lesu. Držia ochrannú ruku nad všetkým živým v NP Muránska planina. Ing. Matej Lovič - vedúci ochranného obvodu Závadka nad Hronom a Ing. Eva Kútna prichystali zaujímavé aktivity pre žiakov prvého stupňa.

              ŽIVOT RIEKY

              Na kráčanie korytom rieky sú naše nôžky ešte slabé, model rieky tretiakom a štvrtákom priblížil, ako vyzerá živá rieka, čo sa s ňou stane, keď ju spútame reguláciou a aký vplyv to má na mnohé živočíšne druhy, vrátane človeka. Na nepremyslenú reguláciu rieky doplácajú jej obyvatelia svojimi životmi, hoci ľuďom môže pomôcť pred záplavami, či novovyrobenou elektrinou. Človek nesmie zabudnúť, že všetky úpravy je potrebné realizovať v spolupráci s ochranármi prírody.

              STROM JE VEĽKÝ DOM

              Ktože býva v ňom? Poznáme všetkých obyvateľov tých majestátnych mrakodrapov - STROMOV v našich lesoch? Hlavičky malých prvákov a druhákov sa potrápili a hľadali ubytovanie v stromoch pre 26 druhov živočíchov. Dozvedeli sa  kopu nových vecí o ich živote, obdivovali larvy roháča obyčajného, spoznali lesného policajta - sojku obyčajnú, ujasnili si, čím sa živí ježko. Zistili, že pre niektoré živočíchy je strom útočiskom a pre iné zase zdrojom potravy.

              V závere dňa sme sa rozhodli vyčistiť okolie školy od odpadkov, detskí pátrači preskúmali každé zákutie v okolí školských budov 1. a 2. stupňa, telocvične, školskej jedálne, blízkej bytovky a naplnili celé vrece. Nemali by sme byť pozornejší? Nemohol by každý náš deň byť Dňom Zeme? Každé naše rozhodnutie a každý náš čin by mal byť vykonaný s vedomím, že naše ďalšie prežitie na tejto planéte vôbec nie je samozrejmé.

              Mgr. Silvia Petrovičová

              Mgr. Ľudmila Kuklicová

            • Slávik Slovenska - školské kolo

            • Aj tento rok sa v našej základnej škole uskutočnilo dňa 18. 04. 2024 školské kolo Slávika Slovenska. Súťaže sa zúčastnilo dvadsaťtri žiakov v dvoch kategóriách. Konkurencia bola veľká. Všetci žiaci sa snažili zaspievať svoje piesne najkrajšie, ako vedeli. Porota mala dosť práce, kým vybrala nasledujúce umiestnenie žiakov:

              Prvá kategória: 

                 1. miesto - Natália Eremiášová  1. A

                 2. miesto - Tobias Synek  2. A

                 3. miesto - Martina Gregušová  1. A

                                   Samuel Severín Tomčík  2. A

              Druhá kategória:  

                1. miesto - Anna Harvanová 4. A

                 2. miesto - Lukáš Anderko 3. A

                 3. miesto - Timea Pušková 3. A

                                   Dominik Puška 4. A

               

              Tento rok sme udelili aj špeciálnu cenu Tomáškovi Majerníkovi z 3. B triedy, ktorý svojimi detskými očami nakreslil všetkých súťažiacich žiakov.

              Víťazom srdečne blahoželáme. 

              Mgr. Kuklicová Ľudmila

            • Zápis žiakov do prvého ročníka

            • „Pozrite na predškoláka,
              ako ho len škola láka.
              Čo ho čaká? Prvá trieda!“

              Dňa 18. apríla sa konal v našej základnej škole slávnostný zápis do 1.ročníka. Budúcich prvákov a ich rodičov privítala pani riaditeľka školy Mgr. Iveta Kureková. Deti a ich rodičov pobavili krásnym programom žiaci 1. ročníka a básňou žiačky 4. ročníka. Po programe si detičky vyskúšali školské lavice, predstavili sa vyučujúcim, zaspievali im pesničku a vypracovali zábavný pracovný list. Ich rodičia zatiaľ vybavili administratívne záležitosti vo vedľajších triedach. Budúci prváci sa s radosťou vyfotografovali s darčekmi ako spomienkou na tento deň. Veríme, že sa im bude v našej škole dariť. 


              Kolektív základnej školy

            • Poďakovanie

            • Vážení občania obce Závadka nad Hronom, vážení rodičia, milí žiaci, 
              dnes, 18. 04. 2024 sa uskutočnila zbierka ku Dňu narcisov, do ktorej sa zapojili nielen žiaci a zamestnanci základnej školy, ale aj vy – občania obce a rodičia našich žiakov. Preto sa Vám touto cestou chceme srdečne poďakovať za každý finančný príspevok.

              Aj vďaka vám na účet Ligy proti rakovine pribudne krásna suma 411,25 Eur. 


              ĎAKUJEME!


              Kolektív zamestnancov základnej školy 

            • ZÁSTUPCA ŠTÁTNEHO PODNIKU LESY SR V ZÁKLADNEJ ŠKOLE

            • Vraví sa, že les je živé divadelné pódium, kde každé ročné obdobie predstavuje jedinečný dej  a každý jeho obyvateľ je aktérom v prírodnom divadle. Les dáva nášmu svetu život. Bez lesa by bol náš život bez duše. S lesným obyvateľstvom nás zoznámil pracovník štátneho podniku LESY SR Ing. Michal Kofira. Pod jeho dohľadom žiaci spoznávali obyvateľov lesa, prváci a druháci skladali lesné rodinky, rozoznávali zvuky, ktoré vydávajú lesné živočíchy. Vyskúšali si pracovnú obuv, ochrannú prilbu lesných pracovníkov i neľahkú prácu v lesnom teréne. Výsledkom práce lesníkov je po stáročia nielen drevo, ktoré denne všetci využívame, ale hlavne zdravý, zelený a stabilný les, ktorý plní všetky funkcie pre spoločnosť.  

                   Mgr. Silvia Petrovičová

               

            • Deň narcisov 2024

            • Milí rodičia a priatelia našej školy,

              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

              Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

              Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

              Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

              Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

              Bratislava - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

              Košice – OC Aupark, Martin – OC Galéria

              Banská Bystrica – OC Európa

              Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu

            • Rozprávka o tom, ako štvrtáci škôlkarom čítali

            •     Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna štvrtácka trieda a v tej triede bolo detí veľa. V triede bolo vždy veselo – žiaci sa učili matematiku, vlastivedu, prírodovedu, ale aj slovenský jazyk. No a najradšej mali čítanie. Počas hodín čítania totiž zistili, že knihy vedia nadchnúť, vyvolať emócie, pobaviť, ale ja vzdelávať. A práve z tohto dôvodu sa štvrtáci rozhodli, že navštívia závadskú materskú škôlku. Chceli totiž už aj v najmenších deťoch vzbudiť záujem o knižky a čítanie. Malí škôlkari sa návšteve štvrtákov veľmi potešili a so záujmom počúvali príbeh o tom, ako k nám prišli knihy. Následne štvrtáci prečítali škôlkarom príbehy z knihy Danka a Janka. Knižka ich preniesla do čarovného detského sveta fantázie. Po dočítaní príbehu sa všetci spoločne zahrali na ilustrátorov, zaspievali si i zatancovali. Na konci spoločného predpoludnia už nik nepochyboval o tom, že knihy v sebe ukrývajú veľké poklady. Deti a žiaci sa medzi sebou navzájom rozlúčili, zazvonil zvonec a rozprávke bol koniec!


              Mgr. Magdaléna Basárová