• Novinky

            • Exkurzia Pieniny

            • V prvý prázdninový deň 1.7.2024 sa uskutočnil športovo – poznávací deň učiteľov a zamestnancov našej školy pod záštitou ZO OZ. Navštívili sme Národný park Pieniny, kde sme absolvovali splav Dunajca a návštevu Múzea Červený Kláštor. Počasie síce nebolo ideálne (zmokli sme do nitky), no celým dňom nás sprevádzala výborná nálada a smiech. Domov sme prišli už vysušení a mierne unavení, ale naše zážitky nám zostanú v pamäti.


              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Zber papiera

            • V tomto školskom roku naša škola, už pravidelne, zorganizovala zber papiera. Papier je najrozšírenejší materiál, ktorý sa používa na písanie a kreslenie a najviac sa používa práve na školách. Vyzbieraný papier je vhodnou surovinou na výrobu papiera, ktorý nevyžaduje vysokú kvalitu - obalový a toaletný papier a kartón, čím chránime naše stromy, našu prírodu. 1 tona zberového papiera vraj zachráni 17 stromov.
              Spolu sme vyzbierali a odovzdali 2740 kg papieru, čím sme zachránili 46 stromov. 
              Najviac papiera nazbierala 8.A trieda, spolu to bolo 768 kg (13 stromov). Samozrejme dostali sladkú odmenu, na ktorej si pochutnali spolu so svojou triednou učiteľkou. Prvé tri miesta, na ktorých sa umiestnili jednotlivci, boli odmenené zaujímavými spoločenskými hrami.
              Umiestnenie žiakov: 
              1.miesto :     Kiara Petrovičová     8.A    660 kg (11 stromov)
              2.miesto :     Ľubomír Škút            9.A    545 kg (9 stromov)
              3.miesto :     Linda Ciesarová       5.A    233 kg (4 stromy)

              Všetkým žiakom, ale aj rodičom žiakov, ktorí sa zapojili do zberu papiera veľmi pekne ďakujeme. 
              Zber papiera pokračuje aj v budúcom školskom roku. Skúsime nazbierať väčšie množstvo papiera a tým zachrániť viac stromov.


              Mgr. Jozefína Ambrozová
               

            • Juniáles

            • Vo štvrtok 27. 06. 2024 sme pre žiakov zorganizovali poslednú voľnočasovú akciu v tomto školskom roku s názvom Juniáles.

              Program tohto dňa bol pestrý. Chlapci si zahrali futbal na futbalovom turnaji trojíc. Ten skvelo zorganizovala a viedla pani učiteľka Gregušová. Najlepšiu futbalovú „trojičku“ vytvorili - Denis Čonka, Marek Muco a Kristián Puška. Tí na turnaji nenašli premožiteľov a umiestnili sa na prvom mieste. A čo sme pripravili pre žiakov, ktorí nie sú fanúšikmi futbalu? Spoločnú tanečnú choreografiu, rôzne vedomostné a športové súťaže a veľa super zábavy. Naše poďakovanie patrí žiakom a žiačkam z druhého stupňa. Práve oni sprevádzali našich prvostupniarov cez všetky súťažné disciplíny a pomáhali im pri hádaní hádaniek.
              Na záver súťažného dňa sa aj maľovalo – či už deťom na tvár, alebo aj na potravinovú fóliu.

               

              Mgr. Mária Hrablayová

              Ing. Adriana Mušková

              Mgr. Lucia Pavlove

              Mgr. Ivana Tešlárová

            • Beh olympijského dňa

            • Beh olympijského dňa sa organizuje historicky od 23. júna 1894. V Paríži sa zhromaždili delegáti z 12 štátov a jednomyseľne hlasovali za podporu návrhu Pierra de Coubertina oživiť olympijské hry.

              Túto myšlienku si v našej škole pripomíname každoročne. Nášho behu sa zúčastnili žiaci 1. - 9. ročníka. Ambiciózni a šikovní žiaci bojovali v jednotlivých ročníkoch o prvenstvo. Menej zdatní športovci ukázali svoju ochotu športovať, aj keď iba rekreačne. Všetci niečo správne urobili pre svoje zdravie. 

              Poďakovanie patrí všetkým účastníkom!

              Mgr. Elena Gregušová

            • KONCOROČNÉ AKTIVITY

            • Keď sa škola zahrá na rodinu, starší žiaci podávajú pomocné ruky mladším a spoločnými silami prekonávajú úlohy, to je zázračný pocit radosti. Výhra mnohokrát nie je najdôležitejšia. Kopa zážitkov, zábavy a smiechu je spojovacím článkom tých najpodstatnejších bytostí v živote človeka - jeho detí. Dňa 18. 6. v poobedných hodinách sa režisérmi zábavných úloh stali rodičia a popoludnie s názvom KONCOROČNÉ AKTIVITY rozhýbalo svalstvo všetkých zúčastnených školákov. Šikovné ruky  rodičov nachystali špekáčiky, ovocné občerstvenie, limonády, všade rozvoniavala malinová a čučoriedková cukrová vata. Účastníci boli obdarovaní malými balíčkami so školskými potrebami.

              DRAHÍ RODIČIA, ZA VŠETKY NAŠE DETI VÁM PATRÍ OBROVSKÉ ĎAKUJEME!

              Mgr. Silvia Petrovičová
               

            • Účelové cvičenie ochrany človeka a prírody

            • Dnes, 24. 6. 2024, sa uskutočnilo účelové cvičenie ochrany človeka a prírody. Prvé dve vyučovacie hodiny sme mali teóriu v triedach podľa rozvrhu. O 8:15 hod. sme vyhlásili neočakávaný poplach. Žiaci sa mali čo v najkratšom čase presunúť z tried na parkovisko. Zvládli sme to za 1:37:35 minúty. V druhej časti sme mali pripravené stanovištia: zdravotnícka príprava, dopravná výchova, topografia, hod granátom na cieľ. Žiaci súťažili v 5-členných družstvách. Na stanovištiach si žiaci zmerali svoje sily a preverili vedomosti a zručnosti. Na záver sme cvičenie vyhodnotili a poďakovali všetkým za účasť a pekne strávený deň.

              Mgr. Elena Gregušová

            • Aj tak raz budem požiarnikom!

            • Dňa 21.6.2024 naši prváci nahliadli do útrob Hasičskej stanice v Závadke nad Hronom. Príslušníci hasičského zboru ukázali žiakom niekoľko druhov zásahových vozidiel  aj ich materiálne zabezpečenie. Vysvetlili im, na aký zásah je ktoré vozidlo vhodné. Žiaci si vyskúšali  váhu hasičského oblečenia sami na sebe, striekanie vody z hasičskej hadice, presun zranenej osoby, nasadli do hasičského auta, videli techniku, ktorú využívajú hasiči pri svojich výjazdoch. Zistili, že svaly prváčikov musia ešte zosilnieť, aby uvládali hadicu, pomohla kolektívna práca celej triedy pri jej prenose.  Nuž, práca hasičov je nielen ťažká a náročná, ale aj veľmi šľachetná, lebo s nasadením vlastného života vstupujú do ohňom ohrozeného priestoru, aby zachránili životy, či majetok ľudí. Po tejto prehliadke prváčikovia odchádzali naplnení pocitmi obdivu a uznania. Úprimné poďakovanie patrí príslušníkom  HaZZ v Závadke nad Hronom, ktorí  nás zasvätili do tajov hasičského umenia.


              Mgr. Silvia Petrovičová

            • Naša škola vie, že „Láska kvitne v každom veku!“

            • Pamätáte si na decembrovú výzvu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Občianske združenie, ktoré túto výzvu zastrešuje nás v máji opäť oslovilo s prosbou, aby sa naša škola zapojila do novej výzvy s názvom Láska kvitne v každom veku. 
              My sme vôbec neváhali. S chuťou a radosťou sme sa do výzvy zapojili. Našim cieľom bolo potešiť srdcia mnohých seniorov krásnymi pozdravmi a drobnými darčekmi. Pani učiteľky spolu so žiakmi vyrábali jedinečné pohľadnice s motívom kvetov a nádherné bábiky z macramé. Hotové výrobky sme zabalili a odoslali do zariadení pre seniorov Tereza a Nový domov, sídliacich vo Vaľkovni. Spoločnými silami sme tak premenili smutné izby našich seniorov na rozkvitnuté lúky plné kvetov. 
              Naše poďakovanie patrí pani učiteľke Ivane Tešlárovej a deťom z krúžku Škola hrou. Spoločne pre seniorov vyrobili pestrofarebné pohľadnice. Krásne pohľadnice vyrobili aj žiaci 6. B triedy spolu s triednou pani učiteľkou Slávkou Pohančaníkovou. Poďakovať sa chceme aj našej šikovnej žiačke zo 7. A triedy, ktorá sa pod dohľadom pani asistentky Adriany Muškovej naučila vyrábať vlnené bábiky. To, že seniorov naše darčeky potešili, je zrejmé aj vďaka ďakovnému listu, ktorý našej škole zaslali seniori zo Strediska sociálnych služieb Tereza. 

              Ing. Adriana Mušková
              Mgr. Lucia Pavlove
               

            • Koncoročný výlet 2. stupňa

            • Blíži sa koniec školského roka, ktorý uzatvárame tradične koncoročným výletom pre žiakov 2. stupňa. Tentokrát to bola návšteva historického mesta Banská Štiavnica a Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Banská Štiavnica je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. V decembri roku 1993 sa Banskej Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, keď bolo mesto spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

              Ako prvé sme navštívili Banské múzeum v prírode, ktoré sa rozkladá v malebnom údolí pod tajchom Klinger. Poskytlo nám jedinečný zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov. Ako najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku nám ukázala vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia. Prehliadku sme absolvovali v prilbe, plášti a s lampou, ktorými nás sprievodca vystrojil.

              V historickom jadre mesta, v malebných uličkách Banskej Štiavnice,  sme absolvovali dobrodružnú zážitkovú aktivitu City Game alebo mestská hra, pri ktorej sme sa stretli s množstvom zábavných a netradičných úloh a spoznali pekné zákutia a výhľady mesta. Preverili sme si svoju tímovú spoluprácu a sedliacky rozum pri interaktívnych úlohách, vychutnali si nové výhľady a dozvedeli sa zaujímavé fakty a legendy o miestach na trase. Po spoločnom obede sme sa autobusom presunuli do Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Na umelej oblohe planetária v priestore Hviezdnej sály sme pozorovali demonštračné astronomické úkazy a videli filmy s astronomickou tematikou. Prenikli sme do tajov orientácie na oblohe, zákonitostí priebehu zmien dňa a noci, či špecifík pohybov telies po svetovej sfére na rôznych miestach zemského povrchu. Obohatením návštevy o tematické astronomické informácie bola zaujímavá odborná prednáška.

              Domov sme sa vrátili v zdraví a obohatení o plno krásnych zážitkov.

              Rodičom, ktorí sa zúčastnili školského výletu a boli nápomocní pri jeho organizácii, ďakujeme.

              Mgr. Marta Liptáková

              Ing. Marta Orolínová

            • Gratulujeme!

            • Dňa 11. 4. 2024 sa naše žiačky ôsmeho ročníka - Diana Voletzová a  Kiara Petrovičová zúčastnili okresného kola biologickej olympiády, kategórie E. Obidve boli úspešnými riešiteľkami a obsadili krásne 1. miesto - Dianka v odbornosti botanika a Kiarka v odbornosti zoológia. Dianka nás reprezentovala aj na krajskom kole, kde bola znova úspešná a v konkurencii škôl  nášho kraja obsadila úžasné 7. miesto. Z úspechu dievčat sa tešíme a srdečne blahoželáme!


              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Územné kolo DMZ SČK

            • Dňa 7. 6. 2024 sa žiaci našej školy: Kiara Petrovičová, Timea Petrovičová, Diana Voletzová, Simona Tkáčiková a Richard Frgelec zúčastnili územného kola Družstiev mladých zdravotníkov SČK v krásnom prostredí Kúpeľov Sliač. Na piatich náročných stanovištiach ošetrili a „zachránili“ figurantov s rôznymi zraneniami. Organizátori prevetrali ich vedomosti a zručnosti, dovysvetľovali im postup pri zraneniach, ktoré neboli správne ošetrené.

              V silnej konkurencii naši ôsmaci obsadili šieste miesto, ale bodový rozdiel medzi družstvami bol neskutočne malý. Riaditeľka územného spolku SČK v Banskej Bystrici, RNDr. Zuzana Stanová, pochválila prácu žiakov a vyzdvihla ich kvalitnú prípravu.

              Po ceste späť sme sa rozhodli prekvapiť pani učiteľku triednu, PaedDr. Zuzanu Škútovú, ktorá nás pohostila pochúťkami, ktoré spolu so žienkami z Heľpy varili v Banskej Bystrici.

              Dnešný deň bol plný pozitívnych zážitkov aj nových priateľstiev.

              Ďakujem našim žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Anna Jirku

            • Atletika - Polomka

            • Dňa 3. 6. 2024 sa v Polomke konali atletické preteky horehronských škôl. Zúčastnilo sa ich 5 škôl. Nás reprezentovali 9-ti žiaci. Získali sme 4 medaily. Timka Petrovičová získala 2 prvé miesta - v skoku do diaľky a v behu na 60 m. Richard Frgelec získal 2. miesto - v skoku do diaľky a Simonka Tkáčiková získala 1. miesto v hode kriketovou loptičkou. Najmladší žiaci piateho ročníka naberali atletické skúsenosti.

              Ďakujem všetkým žiakom za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Elena Gregušová

            • Deň detí v našej škole

            • “Najväčšia vec, ktorú môžeme urobiť pre svoje deti,

              je milovať ich takých, akí sú, a ukázať im,

              ako milovať druhých.”  Louise Har


              Medzinárodný deň detí je sviatkom, ktorý nám pripomína význam detí v našich životoch a spoločnosti. Tento deň oslavuje detstvo, nevinnosť a radosť, ktorú prinášajú deti a zdôrazňuje potrebu ich ochrany, podpory a lásky. Preto sme aj my posledný májový deň oslávili práve ich sviatok „Deň detí“. Do našej základnej školy prišli aj naši škôlkari. Najprv si pre nás ôsmaci pripravili krásne rozprávky – Tri kozliatka, Bob a Bobek, Psíček a mačička a deviatačky bábkové divadlo – Včielka Maja a Červená čiapočka. Rozprávky si pozerali po triedach, zatiaľ čo si jedna trieda pozerala rozprávky, iná súťažila v telocvični a ďalšia si vychutnala maľovanie na tvár. O desiatej nám prišli porozprávať o historickom šerme šermiari, sprítomnili nám dávno minulé časy, keď si muži vydobýjali obdiv žien, slávu, povesť a majetok zbraňami a o pol dvanástej nám ukázali policajný výcvik psov, zatýkanie a zneškodnenie podozrivej osoby psovodi z PZ Brezna. Tento slávnostný deň sa nám vydaril, veď posúďte sami...
              Našim ôsmakom, deviatakom, výtvarníčkam, šermiarom a policajtom by sme chceli za tento krásny deň vysloviť veľké ĎAKUJEME!!!


              PaedDr. Zuzana Škutová

              Mgr. Marta Liptáková

            • Noc s knihou Harry Potter

            • Niekoľko týždňov prípravy vyvrcholilo večer 30. mája 2024, keď nástupišťom 9 a ¾ prechádzali študenti Rokfortskej čarodejníckej školy, aby zahájili nový školský rok. Po ubytovaní sa zhromaždili vo Veľkej sieni, kde ich privítali profesori a čarodejnícky klobúk ich zaradil do fakúlt. Všetko by bolo bývalo pokračovalo tak, ako sa na slávnostné zahájenie patrí, no prišiel list z Ministerstva mágie (MM), kde bolo oznámené, že z Azkabanu ušla Bellatrix, stúpenkyňa „Veď viete koho“. MM posiela do Rokfordu inšpektorku Dolores Umbrigeovú, aby kontrolovala úroveň vyučovania. Posielajú aj dementorov, aby strážili Zakázaný les a školu. Dolores Umbrigeová prišla a hneď začala robiť poriadky. Študenti odišli do fakultných klubovní a po zaznení gongu sa pobrali na vyučovanie. Najprv ich pani inšpektorka prevetrala z vedomostí z knihy. Na hodinách Herbológie, Elixírov, Obrany proti čiernej mágii, nabrali vedomosti a skúseností, tak potrebné pri vzniknutej mimoriadnej situácií. Opäť sa rozozvučal gong a všetci študenti a profesori prišli do Veľkej siene. Profesorka McConagallová oznámila študentom, že Ballatrix ukradla metlobalové trofeje, ktoré fakulty získali na medzinárodných súťažiach. Sú veľmi vzácne, vyrobené zo zlata. Veď viete kto, ich chce použiť na výrobu kľúča od Rokfortskej brány. Dolores Umbrigeová bola veľmi pohoršená a prebrala od profesorky McConagallovej vedenie Rockfortu. Vyučovanie sa prerušila a prikázala študentom zdržiavať sa pod vedením prefektov vo svojich klubovniach. Profesorka McConagallová navštívila klubovne a vyzvala študentov, aby šli hľadať trofeje. Ešte sa nachádzajú v Zakázanom lese. Pokiaľ strážia hranice Dementori, Dollores ich niekde ukryla a čaká na posily priaznivcov „Veď viete koho“. Do klubovne priletela sova a priniesla prvú indíciu k hľadaniu trofejí. Začal sa boj s časom a so 9 zašifrovanými odkazmi, ktoré priviedli študentov do knižnice, kde im pomohla knihovníčka a čarovné stroje so starobylou latinčinou. Po ceste museli vyhľadať odkazy, ktoré nechala Bellatrix v skleníku mandragór, v Zúrivej vŕbe, v Hostinci u Troch metiel, kde na nich číhal vlkodlak, pri spiacich loptách, navštívili Hagrida s práve vyliahnutým drakom a stretli sa s Aragógom a jeho zradnou pavučinou, na záchodoch ich vystrašila  Myrta a pomohol im profesor Snape. Niektorým tímom šlo hľadanie veľmi dobre, niektoré v lese aj poblúdili. No nakoniec sa všetky trofeje vrátili do vitríny. Po tejto namáhavej pátračke prišiel na rad metlobalový turnaj, pri ktorom ožili aj  zaspávajúci rockfortskí prváci.

              Bystrohlav dokázal, že je bystrý a ako prvý priniesol späť ukradnutú trofej.

              Po dobrodružnej noci konečne o 4 hodine ráno všetci študenti zaspali a profesorský zbor tiež.

              Mgr. Dagmar Hrušková a jej pomocníci zo zboru

            • Svetový deň mlieka (1.st.)

            • Dňa 29.5.2024 sme si u nás na 1. stupni pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. V úvode nášho stretnutia nám žiak 2. ročníka prečítal báseň: ,,Mlieko“, ktorá končila slovami:

              Mlieko všetci radi máme,
              kedykoľvek si ho dáme.
              Ponúknem ho všetkým vám,
              veľa zdravia zaželám.

              Následne sa žiaci oboznámili s významom mlieka a mliečnych výrobkov pre našu zdravú výživu. Prezentáciou „Tradičné ovčiarstvo na Liptove“ sme žiakom priblížili život a prácu na salaši – výroba syra, oštiepkov, žinčice i bryndze. V druhej prezentácii ,, Ako cestuje mlieko do mliekarne“ si žiaci ozrejmili, akým spôsobom sa mlieko a mliečne výrobky dostanú na náš stôl. Na záver žiaci vypracovávali pracovné listy k tejto téme, čím využili poznatky, ktoré získali.

              Mgr. Ľudmila Kuklicová
              Mgr. Alena Dudášová

            • Zdravé zúbky

            • Kto chce zdravé zúbky mať, musí si ich umývať! Touto vetou ukončila MUDr. Lucia Maľová, z RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici, svoje rozprávanie na tému zdravých zúbkov.

              Na úvod si žiaci vypočuli zaujímavú rozprávku o Zajkovi Stankovi a jeho najlepších kamarátkach - Pastičke Zuzke a Kefke Vierke. Žiaci vďaka rozprávke zistili, že ak si zabudnú umývať svoje zúbky, dopadnú rovnako ako zajko – s pokazenými zúbkami. Pani doktorka našich žiakov poučila o dôležitosti ústnej hygieny a ukázala im zubné pomôcky, ktoré pomáhajú pri čistení zubov. Najdôležitejším bodom návštevy pani doktorky bolo demonštrovanie správnej techniky umývania zúbkov. Tú si žiaci na záver aj natrénovali.

              Ďakujeme pani doktorke Maľovej, že prijala pozvanie do našej školy.

              Veríme, že odteraz už našich žiakov nebudú trápiť bolesti zubov.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Exkurzia Mochovce a Atlantis Levice

            • Dňa 28. mája sme sa krúžkari,  Geocaching a Turistický, vybrali na dlho očakávaný výlet do Levíc. Ráno sme sa plní očakávaní stretli na železničnej stanici. Cesta nám trvala síce štyri hodiny, no  nám ubehla akoby to bola pol hodinka. V Leviciach už na nás čakal autobus, ktorý nás doviezol priamo do Elektrárni Mochovce. Vďaka milej pani sprievodkyni sme sa veľa dozvedeli o výrobe elektriny, uhlíkovej stope a iných veľmi zaujímavých informáciách, o ktorých sme dodnes ani netušili. Vyskúšali sme si to aj sami, napr. dupaním sme vyrábali energiu, pomocou motorky zbierali rôzne indície na správne vyplnenie kvízu či skúšky vplyvu elektrickej energie na človeka. Potom sme sa tým istým autobusom prepravili až do Atlantis Levice. Tam sme sa rozdelili na dve skupiny – prvá si vyskúšala izbu z Harry Pottera a druhá zas vesmír. Bolo tam také množstvo zaujímavých náučných hier, že sme tam strávili celé tri hodiny. Potom sme šli späť na vlak. Keďže mal meškanie a zbadali sme zmrzlinu a ľadovú drť, hneď sme vedeli, ako ten čas využijeme. Keď sme sa vrátili domov, rodičia nás už netrpezlivo čakali na stanici. Unavení, no šťastní, sme im vyrozprávali náš krásny celodenný zážitok z tak náučného a náročného dňa.

              Chceli by sme sa poďakovať rodičom, že nám znova s dôverou zverili svoje deti a je ich čoraz viac, a tiež za milé správy a telefonáty spokojnosti s výletom.

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Anna Jirku 

            • Ukážky prvej pomoci

            • Dnes sme v našej škole medzi ôsmakmi privítali pani Bc. Annu Oceľovú, zdravotnú sestru s dlhoročnými skúsenosťami. Prijala pozvanie a poskytla nám nielen teoretické znalosti, ale najmä praktické ukážky ošetrenia rôznych zranení – popálenín, zlomenín, uštipnutia či bezvedomia. Tieto zručnosti sa zídu žiakom nielen pri súťaži, ale oveľa viac v bežnom živote. Možno sa im zapáči pomáhať iným a stanú sa z nich lekári, sestry alebo záchranári...

              Ďakujeme za prínosnú návštevu a darčeky v podobe zdravotníckeho materiálu.

              Mgr. Anna Jirku