• Novinky

            • Deň Zeme na 2. stupni

            • Svetový deň Zeme, ktorý sa každoročne oslavuje 22. apríla na celom svete, je príležitosťou na uctenie si úspechov súčasných ekologických hnutí a na zvýšenie povedomia o potrebe chrániť Zem a jej zdroje. Preto žiaci druhého stupňa ukázali vo svojej tvorbe plagátov pozitíva, ale i negatíva, ktoré sa ešte stále vyskytujú na našej Zemi. Žiaci na tvorbe plagátov pracovali v triedach a každá trieda ponúkla krásne práce, a tak prezentovali, ako človek pomáha, ale i ubližuje planéte Zem. Žiakom sme prezentovali aj dokumentárne filmy o škodlivosti našej činnosti, a ako by sa mali správať k prírode, ak si chceme zachovať našu Zem a život na nej.

              Mgr. Veronika Kvoriaková

            • DEŇ ZEME NA 1.STUPNI

            • S DŇOM ZEME do našej školy zavítali ľudia, ktorí vo svojich srdiečkach ubytovali lásku k prírode a lesu. Držia ochrannú ruku nad všetkým živým v NP Muránska planina. Ing. Matej Lovič - vedúci ochranného obvodu Závadka nad Hronom a Ing. Eva Kútna prichystali zaujímavé aktivity pre žiakov prvého stupňa.

              ŽIVOT RIEKY

              Na kráčanie korytom rieky sú naše nôžky ešte slabé, model rieky tretiakom a štvrtákom priblížil, ako vyzerá živá rieka, čo sa s ňou stane, keď ju spútame reguláciou a aký vplyv to má na mnohé živočíšne druhy, vrátane človeka. Na nepremyslenú reguláciu rieky doplácajú jej obyvatelia svojimi životmi, hoci ľuďom môže pomôcť pred záplavami, či novovyrobenou elektrinou. Človek nesmie zabudnúť, že všetky úpravy je potrebné realizovať v spolupráci s ochranármi prírody.

              STROM JE VEĽKÝ DOM

              Ktože býva v ňom? Poznáme všetkých obyvateľov tých majestátnych mrakodrapov - STROMOV v našich lesoch? Hlavičky malých prvákov a druhákov sa potrápili a hľadali ubytovanie v stromoch pre 26 druhov živočíchov. Dozvedeli sa  kopu nových vecí o ich živote, obdivovali larvy roháča obyčajného, spoznali lesného policajta - sojku obyčajnú, ujasnili si, čím sa živí ježko. Zistili, že pre niektoré živočíchy je strom útočiskom a pre iné zase zdrojom potravy.

              V závere dňa sme sa rozhodli vyčistiť okolie školy od odpadkov, detskí pátrači preskúmali každé zákutie v okolí školských budov 1. a 2. stupňa, telocvične, školskej jedálne, blízkej bytovky a naplnili celé vrece. Nemali by sme byť pozornejší? Nemohol by každý náš deň byť Dňom Zeme? Každé naše rozhodnutie a každý náš čin by mal byť vykonaný s vedomím, že naše ďalšie prežitie na tejto planéte vôbec nie je samozrejmé.

              Mgr. Silvia Petrovičová

              Mgr. Ľudmila Kuklicová

            • Slávik Slovenska - školské kolo

            • Aj tento rok sa v našej základnej škole uskutočnilo dňa 18. 04. 2024 školské kolo Slávika Slovenska. Súťaže sa zúčastnilo dvadsaťtri žiakov v dvoch kategóriách. Konkurencia bola veľká. Všetci žiaci sa snažili zaspievať svoje piesne najkrajšie, ako vedeli. Porota mala dosť práce, kým vybrala nasledujúce umiestnenie žiakov:

              Prvá kategória: 

                 1. miesto - Natália Eremiášová  1. A

                 2. miesto - Tobias Synek  2. A

                 3. miesto - Martina Gregušová  1. A

                                   Samuel Severín Tomčík  2. A

              Druhá kategória:  

                1. miesto - Anna Harvanová 4. A

                 2. miesto - Lukáš Anderko 3. A

                 3. miesto - Timea Pušková 3. A

                                   Dominik Puška 4. A

               

              Tento rok sme udelili aj špeciálnu cenu Tomáškovi Majerníkovi z 3. B triedy, ktorý svojimi detskými očami nakreslil všetkých súťažiacich žiakov.

              Víťazom srdečne blahoželáme. 

              Mgr. Kuklicová Ľudmila

            • Zápis žiakov do prvého ročníka

            • „Pozrite na predškoláka,
              ako ho len škola láka.
              Čo ho čaká? Prvá trieda!“

              Dňa 18. apríla sa konal v našej základnej škole slávnostný zápis do 1.ročníka. Budúcich prvákov a ich rodičov privítala pani riaditeľka školy Mgr. Iveta Kureková. Deti a ich rodičov pobavili krásnym programom žiaci 1. ročníka a básňou žiačky 4. ročníka. Po programe si detičky vyskúšali školské lavice, predstavili sa vyučujúcim, zaspievali im pesničku a vypracovali zábavný pracovný list. Ich rodičia zatiaľ vybavili administratívne záležitosti vo vedľajších triedach. Budúci prváci sa s radosťou vyfotografovali s darčekmi ako spomienkou na tento deň. Veríme, že sa im bude v našej škole dariť. 


              Kolektív základnej školy

            • Poďakovanie

            • Vážení občania obce Závadka nad Hronom, vážení rodičia, milí žiaci, 
              dnes, 18. 04. 2024 sa uskutočnila zbierka ku Dňu narcisov, do ktorej sa zapojili nielen žiaci a zamestnanci základnej školy, ale aj vy – občania obce a rodičia našich žiakov. Preto sa Vám touto cestou chceme srdečne poďakovať za každý finančný príspevok.

              Aj vďaka vám na účet Ligy proti rakovine pribudne krásna suma 411,25 Eur. 


              ĎAKUJEME!


              Kolektív zamestnancov základnej školy 

            • ZÁSTUPCA ŠTÁTNEHO PODNIKU LESY SR V ZÁKLADNEJ ŠKOLE

            • Vraví sa, že les je živé divadelné pódium, kde každé ročné obdobie predstavuje jedinečný dej  a každý jeho obyvateľ je aktérom v prírodnom divadle. Les dáva nášmu svetu život. Bez lesa by bol náš život bez duše. S lesným obyvateľstvom nás zoznámil pracovník štátneho podniku LESY SR Ing. Michal Kofira. Pod jeho dohľadom žiaci spoznávali obyvateľov lesa, prváci a druháci skladali lesné rodinky, rozoznávali zvuky, ktoré vydávajú lesné živočíchy. Vyskúšali si pracovnú obuv, ochrannú prilbu lesných pracovníkov i neľahkú prácu v lesnom teréne. Výsledkom práce lesníkov je po stáročia nielen drevo, ktoré denne všetci využívame, ale hlavne zdravý, zelený a stabilný les, ktorý plní všetky funkcie pre spoločnosť.  

                   Mgr. Silvia Petrovičová

               

            • Deň narcisov 2024

            • Milí rodičia a priatelia našej školy,

              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

              Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

              Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

              Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

              Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

              Bratislava - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

              Košice – OC Aupark, Martin – OC Galéria

              Banská Bystrica – OC Európa

              Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu

            • Rozprávka o tom, ako štvrtáci škôlkarom čítali

            •     Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna štvrtácka trieda a v tej triede bolo detí veľa. V triede bolo vždy veselo – žiaci sa učili matematiku, vlastivedu, prírodovedu, ale aj slovenský jazyk. No a najradšej mali čítanie. Počas hodín čítania totiž zistili, že knihy vedia nadchnúť, vyvolať emócie, pobaviť, ale ja vzdelávať. A práve z tohto dôvodu sa štvrtáci rozhodli, že navštívia závadskú materskú škôlku. Chceli totiž už aj v najmenších deťoch vzbudiť záujem o knižky a čítanie. Malí škôlkari sa návšteve štvrtákov veľmi potešili a so záujmom počúvali príbeh o tom, ako k nám prišli knihy. Následne štvrtáci prečítali škôlkarom príbehy z knihy Danka a Janka. Knižka ich preniesla do čarovného detského sveta fantázie. Po dočítaní príbehu sa všetci spoločne zahrali na ilustrátorov, zaspievali si i zatancovali. Na konci spoločného predpoludnia už nik nepochyboval o tom, že knihy v sebe ukrývajú veľké poklady. Deti a žiaci sa medzi sebou navzájom rozlúčili, zazvonil zvonec a rozprávke bol koniec!


              Mgr. Magdaléna Basárová

            • Exkurzia

            • ZVEDAVÉ PRVÁCKE OČKÁ V BREZNE sa vybrali nahliadnuť do ríše tropického hmyzu vďaka výstave „Život v teráriu“ zo súkromnej zbierky Michala Zachara z Prievidze. Zazreli denné a nočné motýle z celého sveta, chrobáky z Afriky, Ázie a Južnej Ameriky, živé živočíchy chované v teráriách, napr. pakobylky, šváby, mnohonožky, škorpióny či pavúky – vtáčkare. Zahrali sme si puzzle, pexeso, vyskladali motýle, vyfarbili omaľovánky, prechádzali sme sa kráľovstvom pavúčích sietí.

              Sviatky jari už zvonia na dvere, výstava spojená s predajom ponúkla rôzne druhy kraslíc (farbené voskom, dierkované, maľované, striekané, vyškrabávané, papierové alebo vyrobené zo stužiek), korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky a dreva, rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky či veľkonočné sviečky. Niekoľko z nich sme si na pamiatku zakúpili. V parku to malo tiež svoje čaro, drevené sochy- krajčír, mäsiar, klobučník, kováč a čižmár nás vrátili v čase do remeselných cechov, života v stredoveku a rannom novoveku. Nezabudnime, remeslo má zlaté dno.

              Mgr. Silvia Petrovičová

            • Poďakovanie

            •     9. februára sa v našej škole konal karneval. Jeho cieľom nebolo len zabaviť sa, ale aj vzbudiť v našich žiakoch záujem o dobročinnú činnosť. Rozhodli sme sa vyhlásiť finančnú zbierku pre Liečebňu dlhodobo chorých, sídliacu v NSP Brezno, n. o. Vďaka finančným darom, výťažku z tomboly a z predaja v karnevalovom bufete sme vyzbierali krásnych 220 Eur. Za uvedenú sumu sa zakúpil invalidný vozík. V mene školy ho naša pani riaditeľka Mgr. Iveta Kureková a Ing. Adriana Mušková odovzdali primárke uvedeného oddelenia MUDr. Emílii Bučkovej a vrchnej sestre oddelenia Mgr. Jane Endrekovej. Liečebnej pomôcke sa na oddelení veľmi potešili, pretože im uľahčí prácu s imobilnými pacientmi. 
                  Touto cestou by sme chceli poďakovať vedeniu školy – Mgr. Kurekovej, Mgr. Citterbergovej, Mgr. Hruškovej a ostatným sponzorom za ceny, ktoré venovali  do tomboly. Aj pomocou výťažku z tombolového predaja sa nám danú sumu podarilo vyzbierať.
              Naša veľká vďaka patrí pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom, ktorí prispeli do finančnej zbierky a v neposlednom rade aj Vám – milí rodičia a žiaci. Aj vďaka Vám totiž patríme k školám s veľkým srdcom, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. 

              Kolektív základnej školy
               

            • Vynášanie Moreny

            • Aj keď tohto roku nám jar prišla do chotára o mesiac skôr, staré obyčaje treba zachovať. Jedným z týchto zachovaných zvykov je aj vynášanie Moreny - staroslovienskej bohyne zimy. Ľudia túžili po ukončení kraľovania zimy, po skončení chladného mrazivého počasia a chorôb, ktoré zima so sebou prinášala do obydlí. Ak ľudia chceli, aby vládu nad prírodou prebrala bohyňa jari Vesna, museli vládu Moreny ukončiť. Slamenú figurínu Moreny nosili mladé dievčatá so spevom po dedine až k rieke. Na moste ju vyzliekli, zapálili a hodili do chladných vôd rieky. V utorok 19.3. sa stretli malí škôlkari i školáci a za spevu, hier i riekaniek dali Moréne zbohom. Horela veľkým ohňom. Dúfajme, že zhorela celá a do nášho kraja sa už ani na chvíľu nevráti.

              "Marejna, Marejna vajcia by jedla.

              Vajec nemáme, čože jej dáme?

              Kapustu nechce, polievku chlepče.

              Hej, Marejna!"

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Ponožková výzva

            • 21. marec je celosvetovo známy ako Svetový deň Downovho syndrómu. Downov syndróm je ochorenie, ktoré vzniká poruchou 21. páru chromozómu. Práve preto si 21. marca na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia – líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosti ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich v tejto „inakosti“ podporujeme a akceptujeme. A prečo sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu spájajú ponožky? Ich tvar pripomína tvar chromozómu.  
              Aj v našej škole sme podporili túto krásnu myšlienku. Obutí v rôznofarebných ponožkách prišli nielen žiaci, ale aj pani učiteľky, pani upratovačky či pani ekonómka. Ako sme sa všetci na tento deň „vyfintili“ si môžete pozrieť v galérii.


              Mgr. Lucia Pavlove 
               

            • Deň vody

            • 20. marec je tento školský rok spojený s celoslovenským testovaním deviatakov Testovanie 9. Keď sa naši deviataci ráno odobrali do tried na testovanie, my sme v telocvični pracovali na tvorbe plagátov na tému „Voda za mier“ v rámci Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname 22. marca. Cieľom tohtoročného Svetového dňa vody je zamerať pozornosť na zásadnú úlohu, ktorú voda zohráva v stabilite a prosperite sveta. Pripomenuli sme si, že bezproblémový prístup k pitnej vode nie je samozrejmosťou pre každého človeka na tejto planéte. Žiaci sa tejto úlohy zhostili s radosťou a zanietene pracovali. Ich kreatívne nápady sme vystavili na stenu v telocvični, kde si ich mohol každý pozrieť. Plagáty potom putovali na výstavu v priestoroch školy a do tried. Po tvorivej aktivite, za krásneho slnečného počasia, sme sa presunuli do prírody. Každá trieda mala pridelenú úlohu vyčistiť niektorú zo studničiek alebo okolie miestnych potokov. Veríme, že sme týmito drobnými aktivitami prispeli k čistote vodných zdrojov v našom okolí.

              Mgr. Elena Gregušová

              Ing. Marta Orolínová

            • TESTOVANIE 9 - OZNAM PRE RODIČOV, TESTOVANÝCH ŽIAKOV A ZAMESTNANCOV ŠKOLY

            • Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl, ktorého sa môžu zúčastniť aj žiaci podľa § 97 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z.

              Riadny termín Testovania 9 v školskom roku 2023/2024 je 20. marca 2024 (streda). Testovanie 9 sa uskutoční na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. apríla 2024 (štvrtok a piatok). Organizáciu externého testovania žiakov upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška č. 223/2022 Z. z. o základnej škole v znení neskorších predpisov. Testovanie 9 zabezpečuje NIVaM.

              Bližšie informácie k testovaniu nájdete na stránke:

              https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

              PaedDr. Zuzana Škutová

            • Slovenský raj

            • Dnes, 17.3.2024, bolo také nádherné slnečné počasie, že nás nenechalo len tak doma, ale vylákalo nás do prírody. Ráno sme sa vláčikom odviezli na Dedinky, prešli hrádzou, zamierili na turistický chodník a hybaj do Zejmarskej rokliny. Najkrajší výkrik „rebríky“ bol motiváciou aj pre bojazlivejších. Boli sme opatrní, veď sme predsa zodpovední turisti. Aj keď náročná, ale prekrásna je táto roklina, ktorá nás vyviedla na Geravy. Tam na nás čakal oddych v podobe kŕmenia zvieratiek, obdivovania krásnej jarnej prebúdzajúcej sa prírody, skákania na trampolíne, ale aj osvieženia. Oddýchnutí sme sa pobrali po zelenej značke smerom nadol do dediny. Našli sme ukrytú reštauráciu U Pelleho s milou usmievavou obsluhou. Neprestávajúc rozprávať o zážitkoch sme sa museli presunúť na vlakovú stanicu. Vyčerpaní, unavení a plní nádherných zážitkov sme sa vrátili späť domov.

              Touto cestou by sme sa radi poďakovali rodičom našich žiakov, že nám veria a bez problémov svoje deti vždy zveria. ĎAKUJEME

              PaedDr. Zuzana Škutová

              Mgr. Anna Jirku

            • Kuchárska kniha pre kuchára Mrkvičku

            • Žiaci 1. A triedy mali veľkú radosť. Čo však bolo dôvodom ich radosti?

              Princezná Nitôčka sa totiž s ich pomocou naučila jesť samé zdravé jedlá, čo spôsobilo zlepšenie jej zdravia. Keďže sú naši prváčikovia veľmi šikovní, ponúkli pomoc aj kuchárovi Mrkvičkovi. Spoločnými silami pre neho zhotovili kuchársku knihu plnú chutných, no najmä zdravých receptov. Žiaci vytvárali listy kuchárskej knihy – kreslili zdravé potraviny, vyfarbovali ich pastelkami, vystrihovali rôzne potraviny z časopisov. V spoločnej reflexii zdôvodnili, prečo použili jednotlivé potraviny a prečo ich recept patrí k zdravej výžive. Žiaci spoločne recepty zviazali a kuchársku knihu odovzdali kuchárovi Mrkvičkovi. Kuchár Mrkvička tak už vďaka našim najmladším žiakom nemá problém pripraviť pre princeznú Nitôčku zdravé verzie rôznych jedál. Aby prváci kuchárovi Mrkvičkovi ukázali, že aj oni sú zdatní kuchári, pripravili mu spoločne zdravú vajíčkovú nátierku, na ktorej sme si na záver hodiny všetci pochutili.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Z rozprávky do rozprávky

            • Rozprávky. Kto z nás by ich nemal rád? 12. marca sa naši žiaci z prvého stupňa vydali na čarovnú a tajuplnú cestu z rozprávky do rozprávky. Tretiaci, štvrtáci a žiaci z 5. B triedy sa počas cesty stretli s malým medvedíkom Miškom a jeho medveďou rodinou. Neskôr sa zahrali na malých spisovateľov a vytvorili svoje príbehy o nezbednom medvedíkovi, ktoré sme si vypočuli. Druháci sa spoločne s vajcom a jeho šiestimi kamarátmi vybrali na vandrovku a najmladší prváci pomáhali dedkovi zo zeme ťahať repu. Po prečítaní rozprávok sme si ich šikovnosť overili pomocou rozprávkových hier a pracovných listov. Veľmi sa tešíme, že si s nimi hravo poradili a dokázali nám, že čítanie s porozumením pre nich nie je žiadnou prekážkou.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Medzinárodný deň materinského jazyka

            • Materinský jazyk je prvý jazyk, s ktorým sa človek stretáva už od narodenia.

              Zdá sa nám samozrejmé jeho používanie a jeho hodnotu si v živote málokedy uvedomujeme, pritom jazyky sú najsilnejším nástrojom pre zachovanie kultúrneho dedičstva.

              21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Aj my so žiakmi I. stupňa našej základnej školy sme si dňa 11.3.2024 pripravili besedu o materinskom jazyku. Besedu otvorili žiaci druhého ročníka prednesom básne Štefana Moravčíka - Slovenčina. Zaujímavými aktivitami sme si priblížili národných dejateľov Antona Bernoláka a Ľudovíta Štúra, ktorých zásluhou má slovenský jazyk kodifikovanú podobu a používame ho ako štátny jazyk. Slovami básne Materinská reč od Jána Navrátila sme ukončili besedu.

              „ To je krása, naše dieťa dotýka sa rodnou rečou hviezd.“

              Mgr. Ambrozová Jozefína

              Mgr. Dudášová Alena