• Novinky

            • Nádherný prázdninový deň spolu

            • Aj keď sú prázdniny, my, „krúžkari“, sme sa rozhodli, že si urobíme krásny spoločný deň. Keďže sa zdalo, že bude upršané počasie, tak sme sa dohodli na korčuľovaní v Aréne v Brezne. Strávili sme tam viac ako dve hodiny z dôvodu, že tam prišli cvičiť svojich psíkov policajti z vojenskej polície a dovolili nám stráviť nejaký čas aj s ich psíkmi a to priamo na klzisku. Korčuľovalo sa nám výborne, dokonca sa niektorí, ktorým to išlo predtým horšie, krásne doučili. Po tomto fyzickom výkone všetci vyhladli. No a čo bolo najbližšie? No predsa kebab pri Tescu. Nikdy nebol vzácnejší... No a keďže nám vyšlo slniečko, rozhodli sme sa, že sa pôjdeme prejsť do mesta a spýtame sa v Horehronskom múzeu, či si môžeme pozrieť ich výstavu. Bola to výstava prevažne tropického hmyzu zo súkromnej zbierky Michala Zachara z Prievidze, ktoré si zberateľ doviezol z expedícií po svetových kontinentoch. Volala sa “Hmyz trópov“. Táto ojedinelá a rozsiahla zbierka nám predstavila denné a nočné motýle z celého sveta – najkrajšie druhy vidlochvostov a babôčiek, lišajovité a okáňovité nočné motýle. Najpočetnejším vystavovaným druhom boli chrobáky z Afriky, Ázie a Južnej Ameriky, ktoré nás prekvapili svojou rôznorodosťou a farebnosťou. Súčasťou výstavy boli aj fotografie z týchto ciest. Boli tam aj živé živočíchy chované v teráriách, napr. pakobylky, šváby, mnohonožky, škorpióny či pavúky – vtáčkare. Z tohto mali žiaci najväčší zážitok... „Čo ak ten pavúk vylezie von? Tie motýle sú nádherné...“ Po výstave sme mali ešte hodinku čas, kým nám išiel vlak späť, tak sme sa rozhodli pozrieť na Mestskú vežu - zvonicu. Na prvom podlaží mestskej veže si žiaci mohli pozrieť tzv. čitáreň s interaktívnymi panelmi, ktoré nám vyrozprávali zaujímavé historické udalosti. Druhé poschodie bolo venované expozícii gen. M. R. Štefánika. Bol to živý obraz, kde nám sám Štefánik vyrozprával priamo z obrazu svoj príbeh. Nad expozíciou žiaci obdivovali majestátne zvony, ktoré spolu vážia viac ako 1 900 kg. Keďže zvonica bola súčasne aj domovom zvonára, ktorý na jej najvyššom podlaží prebýval spolu so svojou rodinou, mohli sme nazrieť aj do ich krásnej a útulnej izbičky. Našťastie boli doma.

              Unavení a znova plní zážitkov po krásnom výlete sme sa vlakom vrátili späť domov.

              PaedDr. Zuzana Škutová

              Mgr. Anna Jirku

            • Beseda o NAPANT-e

            • „Príroda nás ľudí nepotrebuje, ale my, ľudia, prírodu potrebujeme“, aj toto boli slová Bc. Anny Šuchaňovej, pracovníčky NAPANT-u, ktorá navštívila našu školu, dňa 15. 2. 2024, aby žiakom 2. stupňa porozprávala o našich národných parkoch, ale predovšetkým o Národnom parku Nízke Tatry. Pomocou fotografií a pútavého rozprávania mohli žiaci spoznávať krásy nášho okolia. Dozvedeli sa, ktoré chránené rastliny a živočíchy máme v našej blízkosti, a tiež o tom, ako sa máme správať v národných parkoch.

               
                                          Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Karneval na 2. stupni

            • Veselá a farebná výzdoba na chodbách druhého stupňa avizovala, že sa v našej škole niečo chystá. A tak aj bolo. 9. februára 2024 sa u nás konal karneval. Žiaci sa naň veľmi tešili a týždne úporne rozmýšľali, akú masku si na tento rok zvoliť. O tom, že si na maskách dali záležať svedčí aj to, že naša odborná porota mala veľmi ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže o najkrajšiu karnevalovú masku. 
              Víťazmi v kategórii mladší žiaci sa stali: 
              1. miesto – Ján Gaži zo 6. B triedy, 
              2. miesto – Anna Fiľová z 5. A triedy, 
              3. miesto – Šárka Molotová z 5. A triedy, 
              4. miesto – Jakub Minarovič z 5. A triedy.  
              Poradie víťazov v kategórii starší žiaci bolo nasledovné: 
              1. miesto – Ľubomír Škút z 9. A triedy,
              2. miesto – Michael Janás z 9. A triedy, 
              3. miesto – Kiara Petrovičová z 8. A triedy, 
              4. miesto – Diana Voletzová z 8. A triedy. 
              Víťazkou súťaže o najkrajšiu škrabošku sa stala Eva Harvanová z 9. A triedy. 
              Žiakom sme karnevalový večer spríjemnili rôznymi súťažami, občerstvením v bufete    a diskotékou. Kráľom tanečného parketu sa stal Jakub Minarovič z 5. A triedy. Súčasťou tohtoročného karnevalu bola aj tombola. Žiaci s napätím sledovali, či im počas žrebovania bude priať šťastena a potešia sa zo zaujímavých cien. Za ceny do tomboly a aj za ceny pre víťazov súťaže o najkrajšiu masku ďakujeme pani riaditeľke Mgr. Ivete Kurekovej, pani zástupkyni Mgr. Ingrid Citterbergovej, pani učiteľke Mgr. Dagmar Hruškovej a ostatným sponzorom. 
              Cieľom tohtoročného karnevalu bolo nielen príjemne stráviť piatkový večer, ale sa aj  zasmiať a zabaviť. V našich žiakom sme chceli vzbudiť záujem o dobročinnú činnosť, a tak sme vyhlásili finančnú zbierku pre Liečebňu dlhodobo chorých, sídliacu v breznianskej nemocnici. Vďaka finančnej zbierke, výťažku z tomboly a z predaja v bufete poputuje tomuto nemocničnému oddeleniu krásnych 220 €. Všetkým zamestnancom školy, rodičom žiakov a žiakom, ktorí do zbierky prispeli zo srdca ďakujeme. 
              A čo dodať na záver? Dovolíme si citovať jedného z našich žiakov, ktorí na konci karnevalovej zábavy vykríkol: „BOLO TO FANTASTICKÉ!“  

              Mgr. Mária Hrablayová
              Ing. Adriana Mušková
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Rytier Výživník v 1.A

            • Klop, klop! Ktože to zaklopal na dvere 1. A triedy? Nebol to iný nik, ako rytier Výživník.

              Naši najmladší žiaci sa rytierovej návšteve veľmi potešili. Ešte väčšiu radosť mali, keď sa dozvedeli, že spolu s rytierom Výživníkom odcestujú na Ostrov výživy. Rytier im ukázal, aké poklady ukrýva na svojom ostrove. Pozval ich do svojho laboratória, v ktorom žiaci videli samé potraviny, skúmavky, mištičky a farebné roztoky. V laboratóriu totiž rytier zisťuje, z čoho sa skladá tá ktorá potravina, aby vedel, či bude nášmu telu pomáhať, alebo mu škodiť. Podľa toho potraviny ubytuje do rôznych poschodí potravinovej pyramídy. Keď sa žiaci naučili všetko o dôležitosti pohybu, pitnom režime, cukroch, tukoch, bielkovinách, mineráloch, vitamínoch a vláknine, zhotovili si svoju vlastnú potravinovú pyramídu. Žiaci sa vďaka nej naučili, ktoré potraviny sú pre človeka najzdravšie a mal by ich jesť čo najviac. Zistili tiež, že existujú potraviny, ktoré telu viac škodia než pomáhajú a mali by si im vyhýbať. Naši prváci už vedia, ak nechcú byť často chorí, nechcú aby ich bolelo brucho a zuby, tak párky, salámy, torty, koláče, čokolády, kocky cukru a všelijaké sladkosti do ich bruška nepatria.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • „Olejko chráni prírodu“

            • - je výnimočný projekt, ktorý sa zameriava na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom, ktorý produkuje väčšina z nás pri príprave rôznych vyprážaných jedál.

              Vychladený, čiastočne vyčistený alebo prefiltrovaný olej (pomocou sitka) z panvice alebo fritézy zlejte do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej fľaše a vložte do určenej nádoby, ktorá sa nachádza v budove prvého stupňa. Pozor, neodporúčame do nádoby vkladať olej v sklenených fľašiach, pretože sklo sa môže pri manipulácii rozbiť a ohroziť zdravie. Do jednej fľaše môžete zbierať všetky druhy použitých rastlinných olejov a živočíšnych tukov.

              PREČO?

              Za jeden rok sa na Slovensku vyprodukuje tisíce ton použitého kuchynského oleja. Ak budeme prepálený olej vylievať do výlevky, prírody alebo vyhadzovať do komunálneho odpadu, predstavuje to značné riziko nielen pre vodu, ale aj pre pôdu. Tvorba tenkej olejovej vrstvy medzi časticami pôdy a koreňovými systémami rastlín znižuje ich schopnosť prijímať živiny zo zeme. Navyše sa znečisťujú aj podzemné vrstvy a podložia vôd, čo ovplyvňuje kvalitu pitnej vody. Vedeli ste, že 1 dcl oleja dokáže znečistiť až tisíce litrov vody?

              ČO SA ROBÍ S POUŽITÝM VYZBIERANÝM OLEJOM?

              Odpad v podobe použitých olejov a tukov je znovupoužiteľnou surovinou, ktorú je možné využiť pri výrobe biopalív. Preto všetok použitý olej a tuk, ktorý firma ESPIK vyzbiera dáva do procesu výroby biopaliva (bionafty), ktoré znižuje emisie skleníkových plynov a je šetrnejšie k životnému prostrediu.

              Mgr. Silvia Petrovičová

            • Fašiangový karneval na 1. st.

            • Fašiangy, Turíce ...

              Dňa 6.2.2024 sa na chodbe prvého stupňa našej Základnej školy konala veľmi milá školská akcia: „Fašiangový karneval“. Zúčastnili sa ho žiaci, pani učiteľky, všetci v karnevalových maskách. Masky boli veľmi nápadité od Pigi čaju, Miguela, Jokera, Wednesday, princezien, šašov, spidermanov, športovcov, policajta, záchranára, cestára, indiána, strigy, žiačky Karolínky a veľa iných krásnych masiek. Z každej triedy jeden dobrovoľník predstavoval masky. Do dobrej nálady nám vyhrávala fašiangová hudba, ktorá vytvorila veselú a príjemnú atmosféru počas celej akcie. Ocenené boli všetky masky. Na záver sa občerstvili šiškami a čajom, ktoré nám pripravili naše pani kuchárky.

              Bola to pekná akcia, na ktorú budeme dlho spomínať. Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí sa na nej podieľali a už sa tešíme na stretnutie o rok.

              Mgr. Alena Dudášová

              Mgr. Veronika Dunajská


               

            • Pravda o drogách

            • Drogy každoročne ničia a ruinujú milióny ľudských životov. Naša škola aj v tomto školskom roku spolupracuje s občianskym združením Slovensko bez drog. Hlavným cieľom prednášok a diskusií je, aby žiaci rozumeli, prečo drogy nikdy nie sú a nebudú skutočným riešením akéhokoľvek problému, duševného stavu alebo životnej situácie, nech už to je nuda či zvedavosť, neúspech v škole alebo nezhoda s priateľmi, rodičmi,  tiež ukázať žiakom cestu k tomu, ako môže byť človek v živote šťastný.
              Prednášajúci sa so žiakmi porozprával o živote, o drogách a ich účinkoch, ako aj o tom, prečo a ako drogy škodia. Udával im veľa príkladov práve zo života. Prednáška trvala dve vyučovacie hodiny, absolvovali ju žiaci šiesteho až deviateho ročníka. Žiaci sa dozvedeli aj o iných závislostiach, napr. rozprávali sa o škodlivých účinkoch fajčenia, o tom, že cigarety sú dnes nahrádzané návykovými e-cigaretami či ešte horšou alternatívou - nikotínovými vreckami. Rozprávali sa aj o energetických nápojoch, ktoré sú tiež návykové a navyše vysoko škodlivé, práve kvôli vysokému obsahu kofeínu. Energetické nápoje, sa stali veľmi populárnymi, najmä medzi mladými ľuďmi. Žiaci, ktorí konzumujú energetické nápoje môžu s vysokou pravdepodobnosťou trpieť nespavosťou,  úzkosťou a zvýšenou nervozitou. Konzumácii energetickým nápojov by sa mali preto vyhnúť žiaci najmä v tínedžerskom veku.
              Dúfame, že si žiaci z prednášky odniesli čo najviac informácií a prednášajúcemu za veľmi zaujímavú prednášku ĎAKUJEME! 

              PaedDr. Zuzana Škútová