• Novinky

            • SEPTEMBROVÁ ČINNOSŤ ŽIACKEHO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            • Na začiatku mesiaca sa na druhom stupni uskutočnili voľby do ŽIACKEHO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU (ďalej len ŽŠP). Žiaci z každej triedy si zvolili svojich zástupcov, ktorí budú v ŽŠP reprezentovať ich záujmy, organizovať alebo spolupôsobiť pri rôznych akciách. V mesiaci september členovia ŽŠP zorganizovali pre svojich spolužiakov nasledovné akcie:

              1. Deň mlieka v školách tento deň sa konal 27. 09. 2023 a jeho cieľom bolo dostať mlieko a mliečne výrobky do povedomia žiakov tým, že si prinesú mliečnu desiatu.

              2. Pasovanie piatakov 27. 09. 2023 sa v našej škole prvýkrát pod záštitou ŽŠP konala akcia s názvom PASOVANIE PIATAKOV. V úvode tejto akcie si členovia ŽŠP pripravili pre našich piatakov zaujímavý športový program, po ktorom piataci zložili slávnostný sľub. Sľúbili poslušnosť, dochvíľnosť, pripravenosť na vyučovanie a lojálnosť ku škole. Následne prešli cez bránu“ do druhého stupňa, pokľakli pred rytiera Michaela Janása z 9.A triedy, ktorý ich pasoval za žiakov 2. stupňa. Na záver ich žiaci z 9.A privítali na 2. stupni a obdarovali uvítacou listinou“, ktorú môžu využiť aj ako záložku do knihy.

              3. Tematické dni posledné piatky v mesiaci sa členovia ŽŠP pokúsia nastaviť pozitívnu klímu v triedach tematickými dňami. Posledný piatok v mesiaci september nazvali RIFĽOVÝ DEŇ. A tak sme v triedach a na chodbách 2. stupňa stretali žiakov odetých v rifľových nohaviciach, košeliach či bundách. Členovia ŽŠP veria, že tento deň zlepšil náladu a vyčaroval úsmev na tvárach nielen žiakom, ale aj pedagógom, ktorí sa taktiež zapojili.

              Veľké poďakovanie za realizáciu akcií patrí celému ŽIACKEMU ŠKOLSKÉMU PARLAMENTU. Mimoriadne poďakovanie za pomoc pri výrobe rekvizít na akcie patrí Dávidovi Pačanovi a Petrovi Langerovi zo 7.A triedy, Jánovi Gažimu zo 6.B triedy a pedagogickým asistentkám Mgr. Márii Hrablayovej a Ing. Adriane Muškovej.

              Fotografie z akcií nájdete v sekcii ŽIACI A RODIČIA - Fotoabum - Deň mlieka, Rifľový deň.

              Video z pasovačky nájdete pod touto novinkou. 

              Žiacky školský parlament

              Mgr. Lucia Pavlove

            • ZBER PAPIERA

            • V dňoch od 26.9.2023 do 6.10.2023 sa v našej škole uskutoční zber papiera. Zber papiera sa koná v čase od 12:00 hod. do 15:00 hod. v priestoroch šatne budovy I. stupňa ZŠ s MŠ Závadka nad Hronom. 
              ZŠ s MŠ Závadka nad Hronom ďakuje všetkým triedam, ktoré sa zúčastnia zberu papiera.

            • Divadelná Chalupka

            • Nádherné pesničky, prekrásna choreografia, jednoduché a výstižné kostýmy  sprevádzali našich divákov 21. 9. 2023 počas predstavenia Ako Zajko do Afriky putoval. Celý príbeh vyrozprával potulný herec na dedinskom trhovisku. Divadelná inscenácia s pesničkami na motívy knižiek J. C. Hronského „Smelý Zajko“ a „Smelý Zajko v Afrike“ rozcestovala našich žiakov po Afrike, kde ich zavial teplovzdušný balón. Ďakujeme Divadelnej Chalupke, že sme si mohli z vyučovania odskočiť do ďalekých krajín a do rozprávkového sveta.

              Mgr. Silvia Petrovičová

            • OZNAM

            • Vážení rodičia, pozývame Vás na celoškolské a triedne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 27. 9. 2023 v našej ZŠ. Triedne rodičovské združenie bude o 16:00 hod. v triedach a celoškolské o 17:00 hod. Tento deň zároveň prebehne aj voľba členov do Rady školy. Záujemcovia o kandidatúru do Rady školy, oznámte, prosím, svoj záujem triednym učiteľom najneskôr do 26. 9. 2023.

              Vedenie školy

            • Návšteva Národnej rady Slovenskej republiky a Bratislavského hradu

            • Dedinská únia heľpianskych aktivistov o.z., ako prijímateľ grantu, uskutočnila v rámci projektu návštevu v NR SR. Vďaka dobrým vzťahom a viacerým spoločným aktivitám v projektoch pani Márii Kemkovej, bolo našim žiakom umožnené stať sa súčasťou daného projektu. Naši žiaci 8. a 9. ročníka dostali možnosť navštíviť Národnú radu SR a Bratislavský hrad. Národnou radou SR nás sprevádzala PhDr. Lujza Kittlerová. Jej výklad o histórii a súčasnosti NR SR bol veľmi pútavý a motivujúci. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o osobnostiach, akými boli Ľudovít Štúr, Miroslav Hurban či Milan Rastislav Štefánik a o tých, ktorí v žiadnej učebnici dejepisu nie sú. Vo vestibule sme sa stretli s predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Ponúkol nám krátku návštevu priestorov predsedu parlamentu, do ktorých by sme sa ináč nedostali. Napriek rekonštrukcii hlasovacieho zariadenia v rokovacej sále, jeho pričinením sme tam mohli chvíľu zotrvať a vyskúšať si aj rečnícky pult. Od lektorky sme dostali pochvalu za príkladné správanie a pozorné počúvanie výkladu. Náš parlament je naozaj veľmi krásny. Všetkých nás očaril. Nakoľko prehliadka parlamentu trvala trošku dlhšie, do múzea v Bratislavskom hrade sme sa pre krátkosť času nedostali. Pozreli sme si nádvorie hradu a jeho úžasné záhrady. Po horúcom a vyčerpávajúcom dni nás čakal chutný obed v jednej z Bratislavských reštaurácií. Za tento krásny deň a nádherný zážitok ďakujeme! Tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity...

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Účelové cvičenie ochrany života a zdravia

            • V dňoch 12. 09. 2023 a 13. 09. 2023 sa v našej škole uskutočnilo účelové cvičenie, ktorého úlohou bolo teoreticky a prakticky pripraviť žiakov na riešenie situácií v prípade vzniku mimoriadnej udalosti. Prvý deň bol zameraný na teoretické vedomosti. Žiaci si na jednotlivých stanovištiach upevnili a prehĺbili poznatky z oblasti zdravotníckej prípravy, pohybu a pobytu v prírode a z civilnej ochrany. Naučili sa poskytnúť prvú pomoc pri zlomeninách, pri rôznych typoch otvorených rán, kedy použiť protišokovú či stabilizovanú polohu. V rámci civilnej ochrany si zopakovali varovné signály, prostriedky individuálnej a kolektívnej ochrany, ako a kedy používať ručné hasiace prístroje, aj ako privolať hasičov. V téme Pohyb a pobyt v prírode sa venovali určovaniu svetových strán podľa prírodných úkazov, kompasu, mapy a učili sa, ako sa bezpečne pohybovať v prírode s dôrazom na jej ochranu.

              13. 09. 2023 začínal deň nácvikom evakuácie budovy pri požiari a zadymení. Následne sa žiaci spolu s vyučujúcimi vybrali za krásneho počasia na prechádzku pod Kochlovec. Tam mali žiaci pripravené stanovištia, na ktorých si mohli prakticky vyskúšať nadobudnuté vedomosti z predchádzajúceho dňa. Aby sa spojilo učenie so zábavou, žiaci boli rozdelení do tímov a vzájomne medzi sebou súperili o najväčší počet bodov, ktoré dostávali za splnenie jednotlivých úloh. Najväčšou výzvou bolo pre nich postavenie provizórneho stanu za využitia len prírodného materiálu, ktorý našli voľne ležať v lese. Aj s touto úlohou sa popasovali statočne a okrem toho, že si rozšírili poznatky týkajúce sa pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany, učili sa vzájomne spolupracovať a rešpektovať.

              Mgr. Veronika Gandžalová

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Kto to klope dneska k ránu

              na čarovnú školskú bránu?

              Krásne klope, to mi ver,

              predsa mesiac september.

              Na husličky k tomu hrá,

              bránu školy otvára.

              Už je brána dokorán.

              Najmúdrejšia brána brán.

              Múdrosti je za ňou všade,

              ako kvetín na záhrade.

              Bežíme dnu – sláva, sláva!

              Tuná deťom zmúdrie hlava.

              Dňa 4.9.2023 sme slávnostne otvorili v kinosále Spoločenského domu nový školský rok 2023/2024.

              Veríme, že aj tento školský rok bude pre nás príjemný, úspešný, plný víťazstiev, úsmevov, nových zážitkov a bohatý na získanie super znalostí a nových nepoznaných zručností. 

              Mgr. Anna Jirku

            • ZAČÍNAME...

            • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou v Závadke nad Hronom
              oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa
              04. 09. 2023 o 9:00 hod. v Spoločenskom dome.
              Po slávnostnom otvorení triedne pani učiteľky informujú žiakov o nasledujúcom
              školskom dni.