• Novinky

            • Výtvarná súťaž ,,POMOC NA TIESŇOVEJ LINKE 155“

            • Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa tiesňovej linky 155 vyhlásilo operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR výtvarnú súťaž s názvom ,,Pomoc na tiesňovej linke 155“. Za našu školu sa tejto súťaže zúčastnila žiačka 6.ročníka Daniela Gažiová. Vo svojom výtvarnom diele znázornila sen malého dievčatka stať sa raz operátorkou operačného strediska, a tak pomáhať ľuďom. Vyhodnotenie súťaže prebehne koncom mája. Žiačke držíme palce.

              Mgr. Veronika Gandžalová

            • Slávnostný zápis detí do prvého ročníka

            • 18. apríl 2023 bol pre našu školu veľkým dňom. V našej škole sa konal Slávnostný zápis detí do 1. ročníka. Malí predškoláci vstúpili spolu so svojimi rodičmi do kráľovstva školákov, kde ich milo privítala pani riaditeľka Kureková a usmiate pani učiteľky.
              Po úvodnom príhovore sa predškolákom predstavili skvelí prváci so svojou scénkou O repke. Štvrtáci zase zaujali piesňami a básňami. Po krátkom programe ich už čakali učiteľky s hravými úlohami. Kým deti kreslili, počítali, spievali, rodičia vypĺňali dôležité formuláre.
              V závere si predškoláci zaslúžene odniesli darčeky a pamätný list. Všetkým rodičom a deťom blahoželáme k úspešnému zápisu detí do našej školy. Na našich budúcich prvákov sa už teraz veľmi tešíme.

               

              Kolektív zamestnancov základnej školy

            • Deň Zeme (2.st.)

            • 22. apríla 2023 oslávil Deň Zeme 53. narodeniny. Pri príležitosti týchto krásnych narodenín sme sa vybrali do ulíc našej obce i  jej blízkeho okolia, aby sme našou troškou prispeli k ozdraveniu našej planéty. Rozdelení do troch skupín sme v piatok 21. apríla po druhej vyučovacej hodine išli vyčistiť od odpadkov miestny cintorín, kopec pod obchodom Jednota a časť okolia rybníka. Bohužiaľ, musíme skonštatovať, že niektorí ľudia sú nepoučiteľní a opakovane nemajú problém vyhadzovať odpadky rôzneho druhu: pneumatiky, plastové obaly z balíkov sena, hrnce, nafukovačky, spodnú bielizeň, rukavice, ponožky, použité plienky i vložky, fľašky od alkoholu rôznych veľkostí, stavebný odpad a množstvo iného. Z obsahu našich vriec vyplýva, že väčšinu odpadu vyhodili dospelí...

              Piataci a šiestaci vyzbierali pod Jednotou 3 vrecia odpadu a poľnou cestičkou k rybníku ešte 2 a pol vreca. Deviataci spolu s 5.B a 7.B vyzbierali 6 plných vriec pri rybníku a naši siedmaci s ôsmakmi na cintoríne vyzbierali a vyseparovali 16 fúrikov odpadu a veľké množstvo starých vencov.

              Niektoré kusy odpadu boli nad naše sily a nemohli sme sa k nim dostať, alebo bolo veľmi ťažké ich vytiahnuť. Tiež musíme skonštatovať, že nás bolo v teréne dosť málo, nakoľko niektorí žiaci sa podobných aktivít nechcú zúčastňovať. Všetkým, ktorí sa nezľakli práce, a ktorým leží na srdci osud našej planéty i vzhľad nášho okolia, ĎAKUJEME!

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Čerstvé hlavičky

            • Milí rodičia!

              Naša škola sa zaregistrovala do projektu „Čerstvé hlavičky“, ktorý si kladie za cieľ vzdelávať deti o dôležitosti konzumácie ovocia a zeleniny. V rámci projektu školy súťažia o prísun kvalitného a čerstvého ovocia alebo zeleniny počas celého nasledujúceho školského roka 2023/2024 zo zvolenej predajne Kaufland /pre nás Brezno/. Ovocie a zelenina je určená pre žiakov školy, teda pre Vaše deti. Víťaznej škole bude poskytovaná raz týždenne v priebehu celého školského roka. A ako vyhrať v tejto zaujímavej súťaži? Pomôcť nám môžete Vy, milí rodičia, a to tak, že budete za našu školu hlasovať. Hlasovanie prebieha do 31. 5. 2023. Na úvod je potrebné sa zaregistrovať a každý deň prideliť hlas našej škole až do uvedeného dátumu. Držme si navzájom palce a poďme vyhrať!

              Všetky informácie o projekte si môžete prečítať po kliknutí na priložený link a rovnako tam môžete aj hlasovať. Ďakujeme!

              https://www.cerstvehlavicky.sk/

            • Zber textilu v škole

            • V mesiaci február sme „podľahli“ výzve: „Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi“, ktorú organizovala slovenská Ekocharita v spolupráci s projektom RECYKLOHRY. Na základe nedávno doručených výsledkov sme sa dozvedeli, že vyzbieraných 10 vriec použitého oblečenia a obuvi predstavovalo 148 kg.

              Všetkým zapojeným ďakujeme.

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Poďakovanie

            • Vážení občania obce Závadka nad Hronom, vážení rodičia, milí žiaci!

              Dnes, 20. 04. 2023, sa uskutočnila zbierka ku Dňu narcisov, do ktorej sa zapojili nielen žiaci a zamestnanci základnej školy, ale aj vy – občania obce a rodičia našich žiakov. Preto sa Vám touto cestou chceme srdečne poďakovať za každý finančný príspevok.

              Aj vďaka vám na účet Ligy proti rakovine pribudne krásna suma 455,46 Eur.

              ĎAKUJEME!

              Kolektív zamestnancov základnej školy

            • Deň narcisov

            • Vážení rodičia!

              Naša škola sa zapojila do verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Vo štvrtok, 20. apríla 2023, sa budete môcť v uliciach Závadky nad Hronom stretnúť s našimi žiakmi, ktorí spoločne s nami podporia myšlienku pomoci pre onkologických pacientov a ich rodiny. Ak máte záujem prispieť aj Vy, môžete tak urobiť prostredníctvom ľubovoľného finančného príspevku. Do zbierky sa počas Dňa narcisov môžu zapojiť aj Vaše deti, keďže zbierka bude prebiehať aj v našej škole. Za každý jeden finančný príspevok vopred ďakujeme.

              Kolektív zamestnancov základnej školy

            • Slávik Slovenska - školské kolo

            • Dňa 13.4.2023 sa konalo v našej základnej škole školské kolo súťaže Slávik Slovenska. Súťažilo jedenásť žiakov, ktorí nám zaspievali svoje obľúbené ľudové piesne. Prvé miesto získala Bianka Peťková, druhé miesto Emília Gažíková a tretie miesto získali dvaja speváci Jasmine Naomi Pettersonová a Mário Berky.

              Víťazom srdečne blahoželáme.

              Mgr. Kuklicová Ľudmila

            • Zber papiera

            • V dňoch od 17.04. do 21.04.2023 v čase od 15:00 hod. do 15:30 hod. sa uskutoční 
              ZBER PAPIERA.
              Zber papiera  bude prebiehať v priestoroch šatne prvého stupňa ZŠ. Papier je potrebné pevne zviazať a na viditeľné miesto napísať meno, priezvisko a triedu žiaka, ktorý do  zberu prispieva. 
              Všetkým vopred ďakujeme za účasť na zbere.  

            • Beseda s ornitológom

            • Aj vy už cítite vo vzduchu jarnú náladu? Počujete trilkovanie vtáčikov a netušíte, ktorý to tak krásne spieva? Tak my to už vieme.

              V piatok k nám do školy na druhý stupeň zavítali ornitológovia, manželia Kováčovci z Banskej Bystrice, Katarína a Imrich, ktorí nám nielen ukázali na obrázkoch vtáčiky, ktoré u nás žijú, prilietajú k nám stráviť leto, ale naučili nás rozoznávať ich hlasy, ich zvuky. Povedali nám o nich rôzne pikošky, ako žijú, čím sa kŕmia, ako si stavajú hniezda, ako sa starajú o svoje potomstvo. Nezabudli ani vysvetliť, ako im v zime môžeme pomôcť prežiť, ako ich správne prikrmovať. Nových informácií bolo veru neúrekom. Žiaci sa s radosťou zapojili aj do súťaženia, kde mohli vyhrať pekné ceny, magnetky či samolepky.

              Ďakujeme za príjemnú besedu, za súťaže, za darčeky pre deti aj pre školu.

              Mgr. Anna Jirku

            • Čitateľský maratón

            • Vytrvalosť je tajomstvom všetkých víťazstiev.“ Victor Hugo

              31. marca sa žiaci 5.B a 7.B, na hodinách slovenského jazyka, zúčastnili maratónu. Nebojte sa, nebežali, ale vytrvalo čítali.

              Žiaci striedavo nahlas čítali knihu Jano od Fraňa Kráľa. Čitateľ, ktorý bol najvytrvalejší a urobil pri čítaní najmenej chýb, získal sladkú odmenu. Na záver si žiaci vybrali záložku do knihy, ktorú si vymaľovali.

              Verím, že aj takouto drobnou aktivitou sa v žiakoch prebudí láska ku knihám a čítaniu.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

            • Vynášanie Moreny

            • Do dnešných čias sa zachovali po našich dedinách i mestách obyčaje, ktoré majú svoje korene v predkresťanských kultúrach našich predkov. Jedným z týchto zachovaných zvykov je aj vynášanie Moreny - staroslovienskej bohyne zimy. Ľudia túžili po ukončení kraľovania zimy, po skončení chladného mrazivého počasia a chorôb, ktoré zima so sebou prinášala do obydlí. Morena bola vládkyňou zimy. Ak ľudia chceli, aby vládu nad prírodou prebrala bohyňa jari Vesna, museli vládu zimy ukončiť. Slamenú figurínu Moreny niesli mladé dievčatá so spevom po dedine až k rieke. Na moste ju vyzliekli, zapálili a hodili do chladných vôd rieky.

              "Marejna, Marejna vajcia by jedla.

              Vajec nemáme, čože jej dáme?

              Kapustu nechce, polievku chlepče.

              Hej, Marejna!"

              Aj my zachovávame tieto zvyky.

              Malí škôlkari i školáci

              Morenu sme z chotára vyprevadili a Vesnu privolávali.

              Mgr. Dagmar Hrušková