• Novinky

            • Kuchárska kniha pre kuchára Mrkvičku

            • Žiaci 1. A triedy mali veľkú radosť. Čo však bolo dôvodom ich radosti? Princezná Nitôčka sa totiž s ich pomocou naučila jesť samé zdravé jedlá, čo spôsobilo zlepšenie jej zdravia.

              Keďže sú naši prváčikovia veľmi šikovní, ponúkli pomoc aj kuchárovi Mrkvičkovi. Spoločnými silami pre neho zhotovili kuchársku knihu plnú chutných, no najmä zdravých receptov. Žiaci vytvárali listy kuchárskej knihy vystrihovali rôzne potraviny z časopisov, nalepovali ich na výkres a dotvárali ich pastelkami. V spoločnej reflexii žiaci zdôvodnili, prečo použili jednotlivé potraviny, a prečo ich recept patrí k zdravej výžive. Na záver žiaci spoločne recepty zviazali, kuchársku knihu odovzdali kuchárovi Mrkvičkovi a rozlúčili sa s ním. Kuchár Mrkvička, tak už vďaka našim najmladším žiakom, nemá problém pripraviť pre princeznú Nitôčku zdravé verzie rôznych jedál - avokádovú nátierku, zeleninovú polievku, ryby so zeleninovým šalátom a ovocný dezert.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Noc s vedou

            • Dňa 24. marca 2023 o 19: 00 hod. sme sa všetci zišli pred budovou našej školy. Nevedeli sme sa dočkať, kedy nás konečne pustia dnu, kde môžeme vojsť len za symbolické vstupné jedného kusa hocijakého ovocia. Dnu nás už čakali pani učiteľky prezlečené za vedkyne. Po úvodnom slove sme sa rýchlo rozbehli do svojich „nocľahární“ vybaliť si veci. Potom sme sa všetci zišli na chodbe, kde nás naše „vedkyne“ rozdelili do štyroch tímov. A potom to začalo! Každý tím sme navštívili rôzne vedecké laboratóriá - 1. Hľadanie pokladu, 2. Čo dokáže veda, 3. Záhady tela, 4. Aktívne sopky a 5. Očami umelca. Samozrejme, sme sa  vystriedali vo všetkých. Všadiaľ sme sa veľmi snažili, veď nám išlo predsa o jednotky z predmetov, z ktorých bola téma v „labáku“. Popri týchto aktivitách sme mali aj prestávky v podobe zdravého taniera plného rôzneho ovocia z nášho vstupného. Po ukončení aktivít sme sa rozdelili už podľa záujmu. Prví šli hrať futbal do telocvične, druhí pozerali vedecký film a my, tretí, sme vytvorili pre vás tento textík. Potom sme sa už vrátili späť do našich „nocľahární“, kde sme sa pokúsili aspoň chvíľku si oddýchnuť a pospať. Ráno nás pani učiteľky zobudili s dobrými raňajkami v podobe obložených chlebíkov. Potom sme sa už len pobalili a rozišli, unavení, plní nezabudnuteľných zážitkov a dobrého pocitu, domov.

              Ďakujeme pani učiteľkám, že niečo takéto úžasné pre nás pripravili. Určite na túto „Noc“ nikdy nezabudneme!

              Malí budúci vedci a vedkyne

               

              Noc s vedou pripravili a za vedkyne sa prezliekli: Mgr. Anna Jirku, Mgr. Ingrid Citterbergová, Mgr. Slávka Pohančaníková, Mgr. Mária Hrablayová, Ing. Adriana Mušková a PaedDr. Zuzana Škútová. Chceli by sme sa takto poďakovať žiakom, ktorí na našu „Noc s vedou“ prišli a nebáli sa dobrodružstva. Radi by sme vyzdvihli ich slušné správanie, ohľaduplnosť, súťaživosť a hlavne spoluprácu. Sme radi, že sa im táto noc páčila a budeme radi, ak sa v takomto počte stretneme zas o rok pri nejakej noci. Akej? No to už bude prekvapenie. Tešíme sa na Vás....

              Za Vaše pani učiteľky napísala PaedDr. Zuzana Škútová

            • DOD

            • Dňa 23. marca 2023 sa v našej základnej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. Ďakujeme predškolákom a ich rodičom, že prijali naše pozvanie. Našim cieľom bolo, čo najlepšie ich oboznámiť s prácou v škole. Rodičia so svojimi deťmi sa mohli prísť pozrieť, ako prebieha vyučovacia hodina. Tiež si mohli pozrieť knižnicu, školský klub detí, telocvičňu, kuchynku a učebne, kde si mohli vyskúšať prácu s interaktívnou tabuľou. Dúfame, že sa im v našej škole páčilo a tešíme sa na stretnutie s nimi na zápise do 1. ročníka, ktorý sa bude konať dňa 18. apríla 2023.

              Mgr. Alena Dudášová

            • Marec - mesiac knihy

            • ,,Chudobní ľudia majú veľký televízor, bohatí ľudia majú veľkú knižnicu." Jim Rohn

              Naša škola je v tomto smere bohatá, pretože má knižnicu plnú kníh. Čitateľský krúžok v spolupráci s krúžkom Šikovníček v našej škole usporiadal výstavu kníh pri príležitosti Mesiaca kníh. Výstava prebieha v budove I. aj II. stupňa počas celého marca. Žiaci tak môžu stráviť prestávky zmysluplne s knihami, ktoré sú voľne prístupné na chodbách budov. Následne si ich môžu v školskej knižnici vypožičať.

              Mgr. Jozefína Ambrozová

              Mgr. Aneta Maková

            • Prednáška Prevencia proti HPV

            • Dňa 23. marca 2023 prišla do našej školy pracovníčka RÚVZ v Banskej Bystrici, PhDr. Hellebrandt, aby sa so žiakmi 7. – 9. ročníka porozprávala o víruse HPV. Žiaci sa dozvedeli, čo je to ľudský papilomavírus HPV, akým spôsobom sa prenáša, aké môžu byť následky nákazy týmto vírusom, a tiež aj o existujúcich formách prevencie.

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Deň vody

            • Obyčajná, a predsa výnimočná. Kvapalina, bez ktorej by nejestvoval život na našej planéte, a ktorá nás sprevádza po celý život. Jej význam sme si pripomenuli 22. 3. Je to deň, ktorý už od roku 1993 patrí vode.
              Hneď ráno, keď sa naši deviataci začali „trápiť“ s Testovaním 9, sa žiaci druhého stupňa vybrali k čistiarni odpadových vôd. Dozvedeli sa, akým spôsobom sa čistí odpadová voda skôr, ako ju vypustia do rieky. Po krátkej prechádzke sa vrátili naspäť do školy, kde sa venovali tvorbe plagátov nabádajúcich k šetrnému hospodáreniu s vodou. Plagáty sa im vydarili, a tak sme si z nich urobili malú výstavku. Najkrajšie budú zdobiť miesta v blízkosti vodovodných batérií, aby nám pripomínali zodpovednosť pri používaní vody. Po tvorivej aktivite sa žiaci opäť vybrali do exteriéru, aby praktickými činnosťami prispeli k čistote vody, ktorá preteká cez našu obec a k skrášleniu nášho životného prostredia. V závere ich čakala malá odmena v podobe obľúbených športových aktivít.

               
                                              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Ekoalarm - 3.online vzdelávanie

            • Produkcia, množstvo a nakladanie s odpadmi má veľký vplyv na životné prostredie a klimatické zmeny. Odpady sú často zdrojom materiálov, ktoré by sme mohli znovu použiť a ušetriť životné prostredie od ich náročného získavania. Najdôležitejším krokom v hospodárení s odpadom je predchádzanie jeho vzniku. To bola ústredná téma tretieho online vzdelávania pre žiakov našej školy. Verím, že si začneme našu prírodu, naše životné prostredie, v ktorom budú vyrastať naše ďalšie generácie, viacej chrániť a vážiť.

              Ďakujeme pánovi Tomášovi Harhovskému z mimovládnej organizácie CEEV Živica za užitočné informácie.

              Mgr. Anna Jirku

            • Rozprávkový týždeň

            • Máme tu MAREC – mesiac knihy. Aj v našej škole učitelia pri tejto príležitosti každoročne pripravujú množstvo aktivít s cieľom vzbudiť u žiakov záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. V tomto roku sme v týchto aktivitách pokračovali.

              Štvrtáci navštívili Materskú školu v Závadke nad Hronom, aj triedy mladších spolužiakov, kde všetkým prečítali rozprávku Potrestaná pýcha od Boženy Němcovej. Po čítaní pomáhali deťom vypĺňať pracovné listy, ktoré si počas týždňa pani učiteľky vytvorili. Spoločne sa rozprávali o rôznych rozprávkových postavičkách. Na  tváričkách všetkých detí žiaril úsmev a radosť z komunikácie so staršími žiakmi. V škole neskôr pokračoval pre starších žiakov prvého stupňa kvíz o slovenských rozprávkach, ich kladných a záporných postavách a hrdinoch, rozprávanie o deji v jednotlivých rozprávkach, pričom bolo vidno, že kniha v ich rukách nechýba. Nechýbal humor a rýchle postrehy na rôzne otázky.

              Veríme, že týmito aktivitami počas rozprávkového týždňa sme podnietili záujem o čítanie kníh nielen počas jedného mesiaca, ale i po celý rok.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Aneta Maková

              Mgr. Lucia Pavlove

            • 69. ročník súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Súťaž Hviezdoslavov Kubín je celoslovenskou recitačnou súťažou v prednese poézie a prózy. Žiaci môžu v tejto súťaži rozvíjať svoje nadanie v oblasti umeleckého prednesu, rozvíjať svoje rečové schopnosti a pestovať vzťah k slovu ako umeleckej hodnote.

              V našej škole prebehli triedne kolá a zo školského kola v 1. kategórií postúpila žiačka IV. A triedy Petra Nosková s básňou Maskovaný pes od Štefana Moravčíka. Regionálne kolo sa konalo 23. 2. 2023 v CVČ Brezno. Zúčastnilo sa ho množstvo recitátorov, ktorí si pripravili pre divákov kvalitný  recitátorský výkon. Petra sa síce nezaradila medzi postupujúcich do regionálneho kola, ale odniesla si z podujatia množstvo skúseností a zážitkov.

              Ďakujeme žiačke, ktorá nabrala dostatok odvahy a reprezentovala školu a veríme, že budúci rok sa súťaže zúčastní viac žiakov našej školy.

              Mgr. Aneta Maková

            • Príďte sa zabaviť...

            • Pozývame žiakov 2. stupňa stráviť noc v škole s vedeckými pokusmi a vedeckou literatúrou...

              Mgr. Ingrid Citterbergová

              Mgr. Anna Jirku

            • Polomský Bučník, preteky v zjazdovom lyžovaní žiakov základných škôl

            • Silného športového ducha prevetrali naši lyžiari 8.3 2023 v lyžiarskom stredisku Ski centrum Bučník, Polomka. Zúčastnili sa pretekov v zjazdovom lyžovaní žiakov základných škôl. Dátum hovorí, že jar je na spadnutie, ale pani zima vyhovela požiadavkám odhodlaných lyžiarov, pritvrdila v mrazoch a sneh udržala na svahoch v dostatočnom množstve. Samuel Severín Tomčík, Diana Voletzová, Timea Petrovičová, Richard Frgelec zabojovali vo svojich kategóriách a zdolali všetky lyžiarske brány. Popasovali sa so súpermi z okolitých škôl a vybojovali pekné umiestnenia na víťaznom stupienku. Viesť deti k pohybu je investícia na celý život, ak sú tieto aktivity spojené s dávkou zábavy, oddychu a slnečnou oblohou, je radosť športovať. 

              1.miesto v III. kategórii dievčat- Timea Petrovičová 
              2.miesto v III. kategórii chlapcov- Richard Frgelec

              Mgr. Silvia Petrovičová