• Novinky

            • Talentmánia

            • Rozlúčka pred vianočnými prázdninami sa v našej škole uskutočňuje už tradične v atmosfére prezentácie talentovaných žiakov pod záštitou OZ Z@vináč. Ani dnes tomu nebolo ináč. Do školskej Talentmánie sa síce rok čo rok hlási menej a menej talentovaných žiakov, no vždy je ich dosť, aby si zmerali sily v tom, v čom sú talentovaní. Súťažilo sa v speve, hre na hudobný nástroj, výtvarnom prejave, literárnej tvorbe.

              Víťazmi sa stali:

              Spev:

              1. miesto: Timea Petrovičová

              2. miesto: Mário Muco

              Hra na hudobný nástroj:

              1. miesto: Kiara Petrovičová

              2. miesto: Dávid Pačan

              3. miesto: Štefan Gážik

              Vo výtvarnej tvorbe sme boli milo prekvapení. Výtvarných prác bolo veľa, boli veľmi pekné a veľmi ťažko sa vyberali tie najlepšie.

              Mladší žiaci:

              1. miesto: Linda Ciesarová

              2. miesto: Sofia Markusová

              3. miesto: Jakub Minarovič

              Starší žiaci:

              1. miesto: Eva Harvanová

              2. miesto: Magdaléna Chovancová

              3. miesto: Ján Gaži

              Do literárnej súťaže sme dostali dva príspevky. Druháci vytvorili spoločný príbeh o Vianociach a sami ho aj predniesli. Druhou súťažiacou bola Alžbeta Eremiášová, ktoré napísala peknú báseň o zime. Oba príspevky získali prvé miesto.

              Víťazi boli odmenení vecnými cenami od OZ Z@vináč.

              Po Talentmánií sa žiaci 4. až 9. ročníka predstavili v interpretácii kolied a vianočných piesní. Na záver predvianočného dopoludnia riaditeľka školy Mgr. Iveta Kureková popriala všetkým pokojné, láskou a rodinnou pohodou prežité Vianoce.

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Vianočný čas

            • Aj Žiacky školský parlament sa v tento predvianočný čas snažil prispieť k vytvoreniu pohodovej a sviatočnej atmosféry v našej škole. Vyhlásil preto súťaž tried o najkrajšiu vianočnú výzdobu a v posledný deň vyučovania Deň sviatočného oblečenia. Touto cestou chceme poblahoželať 8.A triede, ktorá sa v súťaži o najkrajšiu výzdobu umiestnila na 1. mieste. 5.A triede, ktorá skončila na 2. mieste a 6.B triede, ktorá sa umiestnila na 3. mieste. Žiadna z tried však nemusí byť smutná, pretože výzdoby všetkých tried boli nápadité a každej triede sa ušla malá odmena. V galérii si môžete prezrieť nielen vianočnú výzdobu tried, ale aj sviatočné oblečenie našich žiakov a pedagógov, ktorí sa zapojili do Dňa sviatočného oblečenia.
              Školský parlament sa už teraz teší na ďalšie akcie, ktoré na nás čakajú v novom roku.
              Touto cestou Vám všetkým praje krásne a veselé Vianoce a nech Vám nový rok prinesie veľa zdravia, šťastia, úspechov, splnených tajných snov a želaní.

                                             
              ŠKOLSKÝ PARLAMEN
              T

            • Výskum čitateľskej gramotnosti v našej škole

            • V júni 2023 sa naša Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom zapojila do realizácie výskumu žiakov 6. a 9. ročníkov zameraných na skúmanie schopností čítania a čitateľskej gramotnosti súčasných školákov na 2. stupni základnej školy. Projekt bol financovaný Vedeckou a grantovou agentúrou (VEGA) Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (projekt VEGA č. 1/0720/22 Kultúrny kapitál rodiny a jeho vplyv na školskú úspešnosť detí). Výskum bol realizovaný  Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici.
              Ako participujúcej škole na výskume vylosovali zo zúčastnených dvoch žiakov, ktorých odmenili knižnými poukážkami v hodnote 20 €. Tieto poukážky je možné uplatniť si pri nákupe kníh v knižnej sieti vydavateľstva Panta Rhei.
              V našej základnej škole boli spomedzi účastníkov výskumu vylosovaní žiaci:  Dávid Pačan a Vanesa Pačajová. Žiaci sa poukážkam veľmi potešili.

              Mgr. Iveta Kureková, riaditeľka školy

            • Vianočný pozdrav

            • Žiaci 1. A a 5. B triedy sa v stredu 20.12.2023 spoločne stretli, aby si vyrobili vianočné pozdravy pre svojich najbližších. Pani učiteľky si pre nich pripravili sladké prekvapenie. Palacinky so šľahačkou a teplý pečený čaj naplnili brušká všetkých žiakov. Ich očká sa rozžiarili pri vianočných pesničkách a básničkách. Dúfame, že vianočné tvorenie so sladkou odmenou každého potešilo.

              Všetci Vám prajeme krásne vianočné sviatky, nech sú plné radosti, smiechu a pokoja.

                                      Mgr. Ivana Tešlárová
                                      Mgr. Andrea Mecková

            • Exkurzia – Horehronské múzeum Brezno

            • Dňa 19.12.2023 šiestaci navštívili v Horehronskom múzeu v Brezne výstavu Čaro a krása Vianoc, na ktorej svoju šikovnosť predstavujú výrobcovia z Brezna a jeho okolia. Návštevníci si môžu nielen kúpiť rôzne vianočné ozdoby, perníky, pohľadnice, dekorácie, ale aj načerpať inšpiráciu pre tvorbu svojich vlastných vianočných dekorácií.

              V tvorivých dielňach sme si pod vedením lektora vyrobili vianočnú ozdobu - anjelika, ktorá bude spestrením našej vianočnej výzdoby.

              Ing. Marta Orolínová

            • Pečenie vianočných oblátok

            • Neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého štedrovečerného stola sú vianočné oblátky – prvý chod štedrej večere so symbolickým posvätným významom. Na Slovensku sa oblátky piekli pravdepodobne od druhej polovice 17. storočia najprv v kláštoroch, od 18. storočia si ich piekli aj ľudia. Obyčajne to bola úloha učiteľa. Pôvodné oblátky sa piekli len z cesta, v ktorom bola voda a múka. Ešte v 19. storočí si každá rodina objednávala presný počet oblátok u rechtora. Deti mu priniesli múku, prípadne vajcia, každý toľko surovín, koľko kusov oblátok si rodina objednala. Hotové oblátky žiaci spolu s krásnymi vinšami v predvianočnom čase roznášali po rodinách. Za oblátky dostal učiteľ od každej rodiny drobnú výslužku v podobe naturálií alebo surovín potrebných na prípravu štedrej večere. V druhej polovici 20. storočia sa objavujú aj elektrické oblátkovače s výjavmi zimy, a tak si mnohí ľudia pečú aj dnes oblátky sami doma.

              Ich pečenie si mali možnosť vyskúšať aj naši žiaci v škole. Panie z Heľpy im povedali recept, ukázali postup a už sa mohlo začať. To bola vôňa! Celá škola rozvoniavala sladkou vanilkou a vôňou Vianoc. A keby len to. Tá ich chuť! Žiaci sa pri výrobe vystriedali aj viackrát a všetko, čo si upiekli, hneď aj zjedli. Veľmi sa im to páčilo.

              Ďakujeme pani Čupkovej a pani Verkinovej za nádherný a voňavý zážitok. 

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Anna Jirku

              .

            • Exkurzia - Thurzov dom Banská Bystrica

            • Dňa 14.12.2023 piataci a ôsmaci navštívili v Banskej Bystrici Stredoslovenské múzeum - Thurzov dom. Pozreli sme si výstavu venovanú najmä vianočným zvykom na Horehroní. Príjemne nás prekvapili fotografie betlehemcov z našej rodnej obce. Vypočuli sme si aj o Modrotlači. Vo vianočných tvorivých dielňach žiaci tvorili z modrotlače vianočnú pohľadnicu, ktorou obdarovali svojich blízkych a jednu pohľadnicu vymaľovali aj pre naše pani učiteľky.

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Anna Jirku

            • Vianočné tvorenie

            • Štvrtkové popoludnia počas celého novembra a decembra patrili vianočnému tvoreniu. Vyrábali sme rôzne ozdoby na vianočné trhy. Žiaci sa s chuťou pustili do výroby anjelikov z vlny, lineckého pečiva z modelovacej hmoty, zimných domčekov z prírodného materiálu, vianočných svietnikov, či rôznych drobných dekorácií. 
              14. 12. 2023 sme sa na vianočnom tvorení stretli znova, avšak poslednýkrát, a tak sa naše stretnutie nieslo v slávnostnejšej atmosfére. V triede zneli vianočné piesne, rozvoniaval nealkoholický vianočný punč a zdobili sa perníky, do ktorých sa žiaci s chuťou pustili. 
              Na záver by sme chceli veľmi pekne poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa podieľali na tvorbe vianočnej výzdoby. Naša vďaka patrí žiakom zo 6. A triedy, menovite Sebastiánovi Eremiášovi, Kristiánovi Fizoľovi, Laure Harvanovej, Lívii Harvanovej, Dominike Langerovej, Anne Márii Mucovej, Kamile Mušukovej, Anežke Pačanovej, Karolíne Puškovej a Borisovi Súkeníkovi. Poďakovať sa chceme aj Jánovi Gažimu zo 6. B triedy, Radkovi Langerovi z 8. A triedy a žiakom zo 7. A triedy: Noeme Bartošovej, Laure Eremiášovej, Daniele Gažiovej, Anne Márii Hoyosovej Rodriguezovej, Petrovi Langerovi, Romanovi Mušukovi a Dávidovi Pačanovi. 
              V galérii si môžete pozrieť ako sa uvedeným žiakom počas našich stretnutí darilo a tiež výrobky, ktoré vyrobili.

              Ing. Adriana Mušková

            • Filmové popoludnie

            • Čo rozhoduje, či je dieťa v škole spokojné alebo nie? Často vôbec nerozhodujú známky, ale vzťahy. A práve vzťahy sa v súčasnosti stávajú najväčším problémom nielen v spoločnosti, ale aj v škole. Z tohto dôvodu sme dňa 13. 12. 2023 zorganizovali pre žiakov a žiačky z 5. B, 6. B, 6. A a 7. A triedy filmové popoludnie. Počas filmového popoludnia si žiaci pochutnávali na teplom nealkoholickom punči a pukancoch.
              Žiakom sme premietli film Obyčajná tvár, ktorý nám poslúžil ako vynikajúca pomôcka pri budovaní empatie a láskavosti medzi žiakmi. Film sa totiž dotýka predovšetkým témy šikanovania. Príbeh je o malom chlapcovi, ktorý sa narodil so znetvorenou tvárou. Roky žije mimo školského systému pod láskavou ochranou svojej rodiny. Príde však deň, kedy musí nastúpiť do školy a čeliť skutočnému svetu, v ktorom existuje aj krutosť a neschopnosť prijímať inakosť. 
              Veríme, že film žiakov prinútil zamyslieť sa nad vzťahmi medzi nimi, že ich naučil neodsudzovať nikoho podľa výzoru, nesúdiť a neohovárať sa navzájom. Nikdy totiž nevieme, čo všetko musia znášať v živote ľudia okolo nás. 


              Mgr.  Mária Hrablayová
              Ing.  Marta Orolínová
              Mgr.  Lucia Pavlove

            • Mikuláš na druhom stupni

            • Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa... Túto vetu si určite všetci pamätáme z našich školských čias. Pamätáme si aj na to, ako sme všetci s napätím čakali, či pani učiteľky naše priania o neskúšaní vypočujú. 
              Našim žiakom z druhého stupňa sa ich želanie splnilo počas jednej vyučovacej hodiny, ktorú strávili v školskej telocvični. Žiaci sa zapojili do športových a vedomostných súťaží a vydali sa tak na Mikulášsku cestu plnú smiechu, zábavy a zdravej súťažnej rivality. Skákanie v Mikulášskom vreci, kráčanie po anjelských oblakoch, pokus o útek z pekla, hádanie názvov a autorov vianočných piesní, vypočutie si príbehu o sv. Mikulášovi, hranie vianočných Activity a na záver tvorba srdca vďačnosti  – to boli disciplíny, ktoré museli žiaci  splniť. Všetkým sa v súťažných disciplínach darilo, a tak na záver môžeme len skonštatovať, že Mikulášske predpoludnie sa vydarilo, čoho dôkazom boli úsmevy na tvárach žiakov. 

              Mgr. Mária Hrablayová 
              Ing. Adriana Mušková
              Mgr. Lucia Pavlove 

            • KEĎ STROM SA STANE DOMOVOM

            • Domov je miesto, v ktorom bývame so svojimi najbližšími, vyvoláva v nás pocit istoty, bezpečia a rodinnej pohody. Podobné pocity zažívajú živočíchy, ktorým sa STROM stal ich domovom. Chceli by ste vedieť, kto žije na strome, pod ním alebo priamo v ňom? Pre ktoré živočíchy je strom útočiskom a pre koho zase zdrojom potravy? Spoznať zblízka tajuplný život stromu nás pozvala A. Šuchaňová,  pracovníčka NAPANT-u. Žiaci umiestňovali obrázky zvierat na obrovský strom, hľadali miesta, kde sa jednotlivé druhy cítia doma. Spoznávali zvuky zvierat, odhaľovali ich názvy ukryté v hádankách. Keď sú naše lesy zdravé, poskytujú obrovský obnoviteľný zdroj materiálov, energie i domov obyvateľom lesa. Vážme si ich a pomôžme chrániť ich silu a krásu svojim konaním.

               
                                                           Mgr. Silvia Petrovičová

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Milí rodičia, milí pedagógovia, milí žiaci,
              v mene našej základnej školy by sme Vám chceli srdečne poďakovať za zapojenie sa do akcie „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Spoločne a s Vašou pomocou sme naplnili a kontaktnej osobe pre náš okres odovzdali 18 krabičiek plných lásky. Vašu podporu si nesmierne vážime, pretože aj vďaka Vám potešíme tieto Vianoce seniorov darčekom, ktorý ich zahreje pri srdci, vyčarí úsmev na tvári a pomôže im prežiť Vianoce plné pokoja a lásky.  
              Naše poďakovanie patrí: 

              • rodine Lindy Ciesarovej,
              • rodine Anny Fiľovej,
              • rodine Šárky Molotovej, 
              • rodine Kiary Petrovičovej,
              • rodine Diany Voletzovej,
              • 2. A triede a pani učiteľke Alene Dudášovej,
              • 6. A triede,
              • 6. B triede a pani učiteľke Slávke Pohančaníkovej,
              • 7. A triede,
              • 8. A triede,
              • 8. B triede a pani učiteľke Marte Liptákovej,
              • pedagogickej asistentke Márii Hrablayovej,
              • pedagogickej asistentke Adriane Muškovej.

              Naše poďakovanie patrí aj pani Janke Chalupkovej z Textilnej galantérie v Závadke nad Hronom, ktorá našim nakupujúcim poskytla 50% zľavu z nákupu a darovala žiakom vianočné ozdoby z vlastnej výroby. Za pomoc pri balení vianočných krabíc a distribúciu krabíc ku kontaktnej osobe by som chcela srdečne poďakovať Márii Hrablayovej, Mgr. Andrei Meckovej a Ing. Adriane Muškovej. 


              Mgr. Lucia Pavlove

            • Svetový deň boja proti AIDS

            • 1. december je každoročne spojený s dňom boja proti AIDS. Medzinárodným symbolom tohto dňa, ale aj názvom kampane sú červené stužky. Nosením červených stužiek na oblečení alebo nosením červeného alebo bieleho trička vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi trpiacimi týmto ochorením a podporujeme boj proti AIDS. 
              V našej škole sme si tento deň pripomenuli tak, že žiaci počas hodín výtvarnej výchovy umelecky stvárňovali myšlienku solidarity s chorými a podporu boja proti AIDS. Ich práce boli vystavené na chodbovej nástenke, pri ktorej sme sa všetci stretli a obdivovali sme nielen krásne práce a myšlienky žiakov, ale povedali sme si aj najdôležitejšie informácie o tomto ochorení, prevencii ochorenia a možnostiach podpory chorým.
              Touto cestou by som sa rada poďakovala pani učiteľke Mgr. Magdaléne Basárovej, ktorá žiakom počas hodín výtvarnej výchovy pomohla s pochopením hlavných myšlienok kampane. 


              Mgr. Lucia Pavlove

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 30.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo postupovej jazykovej súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre talentovaných žiakov, ktorí svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom voľnom čase, a to počúvaním hudby, rozprávaním s priateľmi v angličtine na internete alebo návštevou rôznych jazykových kurzov či škôl. Tohtoročného kola sa zúčastnilo 11 žiakov 8. – 9. ročníka, ktorí súťažili v kategórii 1. B. 
              Žiaci v tejto kategórií  súťažili v písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala  z testov zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania s porozumením a počúvania s porozumením. V ústnej časti súťažiaci museli využiť aj svoju fantáziu a vytvoriť príbeh na základe obrázku. Umiestnenie žiakov bolo nasledovné:
              1. miesto – Sofia Harvanová, IX.A
              2. miesto – Martin Gábriš, VIII.A
              3. miesto – Diana Voletzová, VIII.A
              Keďže ide o postupovú súťaž, žiak na prvom mieste postupuje do okresného kola, ktoré sa bude konať 17. januára 2024 v CVČ Brezno.
              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť, víťazke gratulujeme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

              Ing. Marta Orolínová

            • Náboj JUNIOR

            • 22. novembra 2023 sa naši ôsmaci zúčastnili medzinárodnej súťaže Náboj JUNIOR zameranej na úlohy z matematiky a fyziky, ktoré podporujú inovatívne a logické myslenie. Svoju dávku kreativity a vynaliezavosti si boli v Brezne preveriť a skúsenosti nazbierať: Richard Frgelec, Diana Voletzová, Kiara Petrovičová a Timea Petrovičová.

              Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Anna Jirku

            • TEMATICKÉ DNI – BLACK & WHITE

            • Posledné piatky v mesiaci sa v našej škole, pod záštitou Žiackeho školského parlamentu, konajú tematické dni. Týmito dňami sa členovia ŽŠP snažia nastaviť pozitívnu klímu nielen v triedach, ale aj v celej škole. 
              V septembri prebehol Rifľový deň a v októbri Teplákový deň. Témou posledného piatku v mesiaci november sa stala téma BLACK & WHITE. Žiaci mali za úlohu prísť oblečení v niečom čiernobielom. Sme veľmi radi, že tento deň zlepšil náladu a vyčaroval úsmev na tvárach nielen žiakom, ale aj pedagógom a ostatným zamestnancom školy, ktorí sa do akcie taktiež zapojili. Ako sme si tento deň užili, môžete vidieť na fotografiách.

               
              Žiacky školský parlament