• Novinky

            • Globálne problémy Zeme

            • Dňa 24. 11. 2022 zavítala do našej školy Bc. Anna Šuchaňová, odborná pracovníčka ochrany prírody NAPANTu, aby žiakov druhého stupňa poučila o globálnych problémoch Zeme. Hovorila o tom, ako ľudia nezodpovedne likvidujú lesy a mokrade, znečisťujú moria a oceány, o raste odpadu i o nedostatku vody na niektorých miestach našej Zeme. Zvlášť sa zamerala práve na problémy s vodou. Prezentovala žiakom výsledky japonského vedca Dr. Masaru Emota o pamäti vody. Pomocou krátkeho filmu nás zoznámila aj s možným scenárom, ako by to mohlo vyzerať na našej planéte o 50 rokov, ak nezačneme brať vážne problémy našej Zeme už teraz...

               
                                                     Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Športom k zdraviu

            • „Radšej budem športovať, ako v tele drogy mať.“ To bolo heslo, v ktorom sa niesol deň s názvom „Športom k zdraviu“. Žiaci prvého stupňa sa v tento deň zapojili do netradičných športových súťaží. Prešli rôznymi prekážkovými dráhami, spolu so šašom Jašom testovali svoju presnú mušku, neskôr preskakovali „žeravé kamene“. Pri hre „Na postavy“ trénovali svoju obratnosť. Pri hrách s drobnými loptičkami či papierovými vreckovkami rozvíjali jemnú motoriku svojich prštekov. Žiaci sa taktiež zdokonalili v driblovaní s basketbalovými loptami. Na záver aktivity si žiaci okrem dobrého pocitu z príjemne stráveného dňa so sebou odniesli medaily. 

              Veríme, že sme našim žiakom prostredníctvom takto stráveného športového dňa dali návod k tomu, ako môžu efektívne využiť svoj voľný čas a  vyhnúť sa drogám, ktoré môžu zničiť ich mladé životy.


              Mgr. Ivana Tešlárová
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Beseda so súčasnou autorkou a poetkou Evou Hančákovou

            • Dňa 21. novembra 2022 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili besedy so súčasnou spisovateľkou a autorkou knihy - „Balady a mýty“ - Mgr. Evou Hančákovou, ktorá pracuje v projekte „Hudba poézie“. Mgr. Eva Hančáková vydala viacero kníh poézie a poviedok. V roku 2016 to bola básnická zbierka „Náš svet“, ilustrovaná maľbami autorky. V roku 2017 vydala zbierku poviedok „Žena v snehu“ a v roku 2018 román „Vzrušujúce zážitky z rodného kraja“. Poetka Eva Hančáková je držiteľkou množstva ocenení z rôznych celoslovenských literárnych súťaží. Hodnota jej poézie i prózy spočíva v myšlienkovej zrelosti a aj v humanitnom zameraní jej životnej filozofie. Novodobá civilizácia je založená prevažne na bezduchom ekonomizme a racionalizme. O to vzácnejší je pohľad autorky na svet okolo nás. Jej poézia nás vtiahne do sveta preplneného nehou a láskou k všetkému živému. Hrejivé čaro poézie znásobuje minimalistickým videním celého vesmíru a časopriestoru. Vníma život nielen rozumom, ale hlavne srdcom. To, čo dnes mnohým ľuďom chýba. Srdcia sa totiž ľahšie zbližujú ako špekulatívne rozumy. Táto jej schopnosť je veľkým darom pre slovenskú poéziu i prózu. A keď má báseň peknú myšlienku a rytmus, znie ako lahodná pieseň. Žiaci si mohli vypočuť krásne úryvky jej básní od skúsených recitátoriek - Mgr. Danky Horskej a Mgr. Ľubici Štugnerovej. Ich recitácie boli podfarbené hudbou z osemdesiatych rokov, za čo si vyslúžili obrovský potlesk.

              Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Bubnovačka

            • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého sa pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto sa dňa 21. novembra 2022 naši žiaci zapojili do akcie pod názvom: Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť“. Jej cieľom bolo upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť spoločnosti tému včasnej prevencie. O 10:00 hod. sa všetci žiaci z prvého a druhého stupňa presunuli pred budovu školy a bubnovali na bubny, hrnce, variešky, krabice, fľaše, ceruzky... čím upozornili, že „hlas detí je dôležitý“. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • OZNAM

            • Oznamujeme Vám, že Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom

              dňa 18.11.2022 (piatok) vyhlasuje riaditeľské voľno

              z prevádzkových dôvodov podľa zákona 245/2008 Z. z. §150, ods.5.

              ŠKD, materská škola a školská jedáleň počas riaditeľského voľna nebude v prevádzke.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 21.11. 2022.

              Vedenie školy

            • iBobor

            • V týždni od 7. do 11. novembra 2022 prebehla celoslovenská internetová súťaž iBobor. Z našej školy si vyskúšali svoje vedomosti a počítačové zručnosti dvadsiati žiaci v troch kategóriách: Bobrík, Benjamín a Kadet. Niektorí žiaci súťažili prvýkrát, niektorým chýbal iba „bodík“, aby boli úspešnými riešiteľmi, ale podarilo sa to iba tým najlepším: Timke Petrovičovej, Kiarke Petrovičovej a Dianke Voletzovej.

              Gratulujeme.

              A vy ostatní? Odradiť sa nedajte a o rok to skúste znova.

              Mgr. Anna Belková

            • Burza informácií

            • Dňa 8. 11. 2022 sa v Spoločenskom dome v Závadke nad Hronom konala „Burza informácií“ pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl, ktorú organizoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Brezno. V rámci nej sa uskutočnila prezentácia študijných a učebných odborov stredných škôl, duálneho vzdelávania, ukážky aktivít jednotlivých škôl. Cieľom tejto akcie bolo úspešné uplatnenie sa na trhu práce.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Vedecký kuriér

            • Vedeli ste, že okolo našej Zeme obieha asi 30000 ks nebezpečného kozmického odpadu, a že tento odpad ohrozuje aktívne satelity, ktoré nám poskytujú informácie pre navigáciu, predpovedanie počasia či satelitné TV vysielanie? Kozmický odpad je potrebné monitorovať, aby nedošlo k jeho zrážke s funkčnými satelitmi. Tieto zaujímavé informácie a ešte mnoho iných sa dozvedeli žiaci 7. A a 9. A, ktorí sa už po druhýkrát zapojili do akcie Vedecký kuriér. Žiaci si vystrihli jednotlivé časti satelitu, ktoré potom spolu zlepili. Výsledkom boli modely satelitu, ktoré sme vystavili v prírodovednej učebni.

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • EkoAlarm - 1.online vzdelávanie

            • Naša škola sa zapojila do programu EkoAlarm, ktorý realizuje CEEV Živica vďaka Nadácii Ekopolis. Získali sme smetné koše na separovaný zber a prihlásili sme sa do online vzdelávania o separovaní. V piatok, 4.11.2022, sa žiaci viac dozvedeli o tom, čo tvorí naše odpady, a kam putuje odpad, ktorý hodíme do smetného koša. Viac informácii o tomto projekte sa dočítate na stránke www.ekoalarm.sk.

              Ďalšie online vzdelávanie o téme separovania nás čaká vo februári. Už teraz sa tešíme na nové poznatky.

              Mgr. Anna Belková

            • Čáry máry alebo záhada strateného prútika

            • Dňa 2.11.2022 sa žiaci 1. – 6. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia. Zavítali k nám herci z prešovského divadla, ktorí nám zahrali rozprávku „ČÁRY MÁRY alebo záhada strateného prútika“. Detektívna rozprávka bola príbehom čarodejnice, ktorá pri svojom pátraní stretáva zaujímavých ľudí a navštevuje nezvyčajné miesta. Zaujímavé predstavenie s vtipným dejom, plné smiechu a zábavy vyčarilo úsmev na tvárach malých aj dospelých. Hercom veľmi pekne ďakujeme za pekný kultúrny zážitok a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

              Mgr. Miriama Tokárová

            • Besiedka prvákov

            • Natrhám si kvety pod lesom na stráni,

              Vám, starí rodičia, kytičku dám do dlaní...

              Takto privítali, dňa 28. októbra, žiaci prvého ročníka staré mamy, tety, krstné mamy aj mamy pri príležitosti mesiaca Úcty k starším. Po krátkom kultúrnom programe si každý žiak predstavil svojho hosťa a na záver odovzdal malý darček s vrúcnym poďakovaním za všetko, čo pre nich urobili.

              Veď, čo môže byť krajšie, ako prejavenie vďaky a úcty svojim blízkym, nielen v mesiaci október, ale každý deň.

              Mgr. Dudášová Alena