• Novinky

            • Šťastný Nový rok

            • Nech Nový rok splní Vaše priania, 

              anjeli nech Vaše cesty chránia

              a problémy nech sa Vás stránia. 

              Šťastný Nový rok a veselý Silvester Vám prajeme. 

              Vedenie školy

            • Talentmánia

            • V našej škole je dobrým zvykom posledný deň pred vianočnými prázdninami súťaž našich talentov a spev vianočných kolied. Niť súťaže bola na dva roky prerušená zvláštnou covidovou dobou. Dnes sa uskutočnil 5. ročník Talentmánie, ako súťaž nazývame. Súťaž prebiehala v 4. kategóriách: v speve, hre na hudobný nástroj, kreslení a speve vianočnej koledy. Žiaľ, súťažiacich nebolo toľko, koľko talentov máme v škole. Aj tento ročník ovplyvnila chrípka, veľa žiakov leží doma chorých. Druhou príčinou je tréma. Mnohí talentovaní nenašli odvahu a neprihlásili sa do súťaže.

              Víťazmi v kategórii Spev sa stali Michal Pokoš (3.miesto), Timea Petrovičová (2. miesto) a Mário Muco (1. miesto), v kategórii Hra na hudobný nástroj Dávid Pačan (3.miesto), Kiara Petrovičová (2.miesto) a Štefan Gážik (1.miesto), v kategórii Kreslenie Bianka Peťková (3.miesto), Sára Saksová (2.miesto) a Eva Harvanová (1.miesto). Koledy sa publiku najviac páčili v podaní siedmakov. Na druhom mieste skončili deviataci a tretiu priečku si podelili šiestaci s ôsmakmi.

              Odmenou súťažiacich sú darčekové poukážky, ktoré do súťaže venovalo OZ Z@vináč. (poznámka autora: poukážky slávnostne víťazom odovzdáme po prázdninách)

              Po koledách chytil do rúk akordeón Štefan Gážik, všetci sme si spoločne zaspievali. Na záver pani zástupkyňa popriala prítomným krásne, pokojné Vianoce a v dobrej nálade sme sa rozišli domov na najkrajšie prázdniny.

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • OZNAM

            • Oznamujeme Vám, že Základná škola s materskou školou,
              Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom

              dňa 22.12.2022 (štvrtok) vyhlasuje riaditeľské voľno
              z prevádzkových dôvodov podľa zákona 245/2008 Z. z. §150, ods.5.
              ŠKD, materská škola a školská jedáleň počas riaditeľského voľna
              nebude v prevádzke.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 09.01.2023.

              Vedenie školy

            • OZNAM

            • Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom oznamuje, že v dňoch 13. 12. 2022 – 16. 12. 2022  prerušuje výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. 
              Riadne vyučovanie bude pokračovať 19. 12. 2022, t. j. v pondelok. 
              V prevádzke nebude ani ŠKD a školská jedáleň.

            • Beseda s policajom

            • Kriminalita, šikanovanie, krádež, alkohol, ubližovanie, obchod s bielym mäsom, obťažovanie,  dôležité telefónne čísla... O tom všetkom nám prišli dňa 7. decembra 2022  porozprávať páni policajti - npor. Milan Vojtko a npor. Ing. Martin Lunter z Obvodného oddelenia policajného zboru Pohorelá. Cieľom bola prevencia trestnej činnosti detí a mladistvých. Kým jeden policajt rozoberal so žiakmi problematiku najčastejších priestupkov a trestnej činnosti mladistvých v škole i mimo nej, druhý im ukázal policajné auto a jeho funkcie. Potom ich spolu informovali,  aké tresty im hrozia za porušovanie zákonov. Žiaci so záujmom počúvali a položili pánom policajtom vopred pripravené otázky, na ktoré im trpezlivo odpovedali. Na záver si žiaci mohli vyskúšať  - „fúkanie“, policajnú vestu a obušok. Najviac sa im páčilo, že si mohli sadnúť do ich auta a vyskúšať si, aké je to byť policajtom. 

              Ď A K U J E M E

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Ukážky služobnej kynológie

            • Policajný zbor využíva služobné psy pri ochrane zdravia, života a majetku občanov. Dňa 5. decembra 2022 nám prišli ukázať páni policajti, npor. Mgr. Martin Oravkin a pprap. Peter Švantner z oddelenia služobnej kynológie z Okresného oddelenia policajného zboru Brezno, ich prácu a prácu policajných psov. Psovodi našim žiakom pútavo porozprávali, čo sa využíva pri ich práci - vybavenie úseku služobnej kynológie, aké plemená psov majú, aké skúšky musia so psami zvládnuť, aké skúšky musia zvládnuť samotné psíky a výcvikové pomôcky. Žiaci ich prácu sledovali s veľkým záujmom, psovodom kládli veľa otázok a psíkom za ich prácu stále tlieskali. Cieľom bolo predchádzanie trestnej činnosti v budúcnosti, prevencia kriminality, vzbudenie dôvery voči ozbrojeným zborom, vytvorenie pozitívneho vzťahu a prepojenia so zvieratami pomocou sledovania a naučenia sa, ako na správny výcvik, aby boli obidve strany – pes aj jeho majiteľ, spokojné a v neposlednom rade veľmi dôležité je citové prepojenie, ktoré by sme si mali vytvárať s našimi štvornohými miláčikmi. 
               Ď A K U J E M E

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Mikuláš na 1.stupni

            • Mikuláš, Mikuláš, kedy sa k nám prigúľaš? Mikuláš, Mikuláš, viem, že darček pre nás máš.

              Touto piesňou žiaci našej základnej školy privítali Mikuláša, ktorý už tradične chodí medzi deti a rozdáva im darčeky. Inak tomu nebolo ani 6. decembra, keď v dopoludňajších hodinách zavítal spolu s anjelom aj čertom do našej základnej školy, aby potešil detské srdiečka na 1. aj na 2. stupni a rozdal im balíčky, ktoré pripravili vedenie školy a ZRPŠ. Čertovi sa zámer „postrašiť deti“ veľmi nevydaril, pretože deťúrence boli veľmi dobre pripravené a plné očakávania, veselo spievali pesničky pre Mikuláša. Okrem radosti priniesol Mikuláš do našej dediny aj zimnú atmosféru v podobe snehových vločiek.

              Mikuláš, Mikuláš, kedy sa k nám prigúľaš? Mikuláš, Mikuláš, ty si stále iba náš.


              Mgr. Ľudmila Kuklicová
              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Zber šípok - vyhodnotenie

            • V mesiacoch september a október sa naša škola zapojila do projektu pod názvom ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Žiaci počas týchto mesiacov neúnavne zbierali šípky a prinášali ich do školy. Takto spoločným úsilím nazbierali 56,3 kg šípok. 
              Do zberu sa zapojilo 33 žiakov, z ktorých najlepšími zberačmi sa stali :
              I. stupeň - Jakub Minarovič 4. A - nazbieral 4,2 kg
              II. stupeň - Kiara Petrovičová 7. A - nazbierala 13,5 kg

              Najlepšou triedou v zbere sa stala : 7. B 
              Všetci zapojení dostali od Lesov SR odmenu. 
              Zber šípok nie je jednoduchá práca, vyžaduje si trpezlivosť a vytrvalosť, preto všetkým účastníkom zberu veľmi pekne ďakujeme. 

              Mgr. Mária Hrablayová
               

            • Mikuláš

            • 6. december je nielen sviatok sv. Mikuláša, ale aj „malý sviatok“ všetkých detí, ktoré netrpezlivo čakajú na to, či im Mikuláš niečo prinesie. Aj na tvárach žiakov 2. stupňa bolo od rána badať očakávania, či im tento deň prinesie niečo zaujímavé. Dočkali sa, keď do každej triedy vstúpil anjel a povedal im, aby nasledovali stopy sv. Mikuláša, ktoré ich privedú na miesto, kde zažijú veľa zábavy a získajú malé prekvapenie. Žiaci si vypočuli príbeh o sv. Mikulášovi, ktorý následne preveril ich schopnosť čítať s porozumením, čert ich potrápil s matematikou. Anjel mal pre žiakov pripravenú hru Activity, v ktorej žiaci kreslili, slovne a pomocou pantomímy opisovali pojmy uvedené na kartičkách. Z Mikulášovho vreca vyťahovali rôzne vianočné predmety, ktoré museli spoznať len podľa hmatu. Žiaci si overili aj svoju presnú mušku, keď s čertovými uhlíkmi triafali do pripravených košov. Po splnení všetkých úloh získali žiaci indície, ktoré na záver doplnili do básničky o sv. Mikulášovi. Žiakov potešili aj malé darčeky – sladkosti, vianočné ozdoby a darčekový poukaz, ktorý využijú počas roka na vyučovaní. Veľké poďakovanie patrí aj žiačkam 9. A triedy – Timke, Veronike a Vaneske, ktoré v prezlečení za Mikuláša, anjela a čerta urobili s balíčkami od ZRPŠ, od vedenia školy i triednych učiteliek, radosť všetkým žiakom 1. a 2. stupňa.

              Mgr. Lucia Pavlove

              Mgr. Mária Hrablayová

              Ing. Adriana Mušková

            • Základný plavecký výcvik

            • V týždni od 21. novembra do 25. novembra 2022 žiaci 4., 5. a 6. ročníka absolvovali základný plavecký kurz. Konal sa v priestoroch krytej plavárne v Závadke nad Hronom pod vedením Mgr. Eleny Gregušovej. Cieľom plaveckého výcviku bolo eliminovať strach žiakov z vody, naučiť ich splývať, plávať plavecké štýly - kraul a prsia, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké schopnosti žiakov. Žiaci boli disciplinovaní a snaživí, a preto každým dňom zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Pre nás bola najdôležitejšia radosť detí z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Celý plavecký výcvik hodnotíme veľmi pozitívne, každý jeden žiak si zaslúži veľkú pochvalu a malé ocenenie vo forme diplomu.

              Mgr. Elena Gregušová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Pozvánka

            • Srdečne Vás pozývame na vianočnú prehliadku žiackych prác spojenú s ich nákupom. Výťažkom z predaja podporíte žiakov v ich ďalšej kreatívnej činnosti. 

              Ďakujeme. 

            • Kuchár Mrkvička varí s prvákmi

            • Našich prvákov navštívil kuchár Mrkvička. Porozprával im príbeh o tom, ako pre princeznú Nitôčku chystá a varí zdravé dobroty. Kuchár Mrkvička žiakom vysvetlil, že zdravý a vyvážený jedálny lístok neznamená, že musia jesť „nechutné“ jedlá, ale zo zdravých potravín si vedia pripraviť ozajstné dobroty. Aby mu žiaci uverili, pripravili spoločne s ním zdravú vajíčkovú nátierku a mliečno-ovocný nápoj. Žiakom obe dobroty chutili a zistili, že pripraviť zdravé raňajky, desiatu či olovrant zvládnu hravo aj sami.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Svetový deň boja proti AIDS

            • 1. december je Svetovým dňom boja proti ochoreniu AIDS. Červené stužky sú symbolom tohto dňa a zároveň aj celoslovenskej kampane „Červené stužky“. Cieľom tejto kampane je informovať o víruse HIV, ktorý napáda imunitný systém, znižuje obranyschopnosť organizmu a spôsobuje nevyliečiteľné ochorenie AIDS.

              Prvým posolstvom červenej stužky je ZÁUJEM a SOLIDARITA s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS, ktorí patria do spoločnosti napriek svojej chorobe.

              Druhým posolstvom červenej stužky je NÁDEJ, že boj s nákazou HIV a chorobou AIDS bude raz vyhratý a že hľadanie vakcíny a liečby na zastavenie bolesti a utrpenia bude úspešné. Stužka symbolizuje nádej na plnohodnotný život napriek bolesti a utrpeniu.

              Tretím posolstvom červenej stužky je PODPORA tých, ktorí žijú s HIV/AIDS a posolstvom podpory ďalšieho vzdelávania pre tých, ktorí nie sú infikovaní HIV.

              Červená stužka vznikla v New Yorku v roku 1991. Vytvorili ju umelci z „Vizuálneho AIDS klubu“ v rámci projektu „Projekt Červenej stužky“.

              1.decembra sa do kampane zapojila aj naša základná škola, ktorá sa zviditeľnila nosením červenej stužky. Žiaci 7.B triedy, v rámci pracovného vyučovania, ich vyrobili nielen pre seba, ale aj pre učiteľov a svojich spolužiakov, a tým hlbšie pochopili ich význam a hodnotu.

              Aktivita pozostávala z nakreslenia svojho „vyjadrenia“ červenej stužky. Aktivite predchádzala terminológia, ktorá odborne vysvetlila témy HIV/AIDS. Uvedená terminológia sa použila najmä z dôvodu zvýšenia vedomostnej úrovne žiakov v škole.

              Tento deň bol príležitosťou zamyslieť sa nad životom a osudom ľudí HIV pozitívnych alebo chorých na AIDS a motiváciou, ako prejaviť úctu a toleranciu voči druhému človeku, ktorý je iný ako ja, ako ty, ako my.

              Mgr. Marta Liptáková