• Novinky

            • KYBERŠIKANOVANIE NIE JE COOL

            • Naši žiaci z tretieho a štvrtého ročníka už vedia, že kyberšikanovanie nie je cool. Naučili sa to počas aktivít, ktoré boli zamerané na prevenciu kyberšikanovania. Žiakom sme počas týchto aktivít vysvetlili základné pojmy týkajúce sa problematiky. Počas diskusie, ktorá nasledovala, sme trpezlivo odpovedali na otázky žiakov. Nečudo, že mnohí žiaci sa nám pri tejto téme otvorili a rozprávali o svojich negatívnych zážitkoch, či skúsenostiach. 
              Po ukončení diskusie nasledovala aktivita, ktorá mala našim tretiakom ukázať, aké zraňujúce môžu byť zlé, zosmiešňujúce a urážajúce správy, ktoré si cez internet posielame. Úlohou žiakov bolo napísať na predpripravené lístky čo najviac správ, situácií, zážitkov, či udalostí, ktoré ich kamarátov potešia, rozsmútia, nahnevajú. V skupinách nalepovali lístky na papier – veselé správy pod veselú tváričku, tie smutné pod smutnú. Táto aktivita mala žiakov naučiť citlivosti voči svojmu prežívaniu a prežívaniu iných. 
              Pre štvrtákov sme mali pripravenú inú aktivitu. Jej cieľom bolo naučiť ich obrániť seba a iných pri ubližovaní. Spoločne sme si pozreli krátky film a jeho dej sme následne dopĺňali do predpripravených komiksov. 
              Veríme, že žiakom sa aktivity páčili a poriadne sa nad nimi zamysleli. Dúfame, že si uvedomili, že všetci sme iní, čím môžeme byť jeden pre druhého darom. 

              Mgr. Magdaléna Basárová

            • Základný plavecký výcvik

            • V dňoch od 21. do 24. 11. 2023 sa pod vedením pani učiteľky Mgr. Eleny Gregušovej konal základný plavecký výcvik pre žiakov druhého, tretieho a štvrtého ročníka. 
              Každé ráno sa naši žiaci s úsmevom a dobrou náladou stretávali pred vstupom do závadskej plavárne. Ich cieľom bolo naučiť sa plávať, či zdokonaľovať svoje plavecké zručnosti. Za úsmevmi detí sa však občas skrýval aj strach, a preto naším prvoradým cieľom bolo odstránenie strachu z vodného prostredia a uvedomenie si významu plávania pre zdravie. Vďaka úvodným hrám vo vode, kde si deti zatancovali a zaspievali, sa nám to podarilo, a potom sme mohli pokračovať vo výučbe dýchania vo vode, nácviku splývania, výučbe plaveckých štýlov a ich zdokonaľovaniu. Na konci týždňa sme si mohli povedať, že základný plavecký výcvik dopadol na jednotku, čoho dôkazom boli spokojné tváričky našich žiakov.


              Mgr. Elena Gregušová
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Európsky týždeň boja proti drogám

            • Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. Aj v našej škole prebiehala akcia s názvom Európsky týždeň boja proti drogám. Jej hlavným zámerom bolo zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike.
              Žiaci z prvého stupňa sa prostredníctvom krátkej prednášky a animovaného filmu dozvedeli základné informácie o legálnych i nelegálnych drogách a negatívnych účinkoch drog na zdravie človeka. Naši zvedaví žiaci nás zasypali množstvom zaujímavých otázok, na ktoré sme im s radosťou odpovedali a naučili ich tak, ako povedať drogám NIE! V závere edukačnej aktivity žiaci vytvárali plagáty, a tak prostredníctvom svojho výtvarného prejavu vyjadrili svoje novonadobudnuté vedomosti. 


              Mgr. Ivana Tešlárová
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Polomské štyri zvony

            • Dňa 22. novembra 2023 sa v Základnej škole Polomka konala recitačná súťaž pod názvom "Polomské štyri zvony". Súťaže sa zúčastnili tri žiačky a dve žiačky súťažili vo vlastnej tvorbe. Umiestnenie: 1. miesto v kategórii poézia získala Timea Petrovičová a 3. miesto v kategórii próza získala Kiara Petrovičová.

              Blahoželáme.

              PaedDr. Zuzana Škutová

            • Pohorelské vrchovisko

            • Sobotné dopoludnie 18.11.2023 sme spolu so žiakmi z turistického a prírodovedného krúžku realizovali plánovanú vychádzku do obce Pohorelá, kde sme navštívili prírodnú rezerváciu Pohorelské vrchovisko. Turistickú vychádzku sme začali v Pohorelskej Maši. Táto miestna časť Pohorelej má zaujímavú históriu, ktorá je spojená s rodom Coburgovcov. Nachádzajú sa tu pamiatky, ktoré sme si so žiakmi pozreli - kaštieľ, kostol, kúria, Onament (filagória) a park.
              Po tejto prehliadke sme sa presunuli na už spomínané Pohorelské vrchovisko. Keďže nám počasie prialo, žiaci sa mohli pokochať prekrásnym výhľadom na Horehronské podolie, vrchy a kopce Muránskej planiny a NAPANTu. Hladní a unavení žiaci zjedli všetko, čo im maminky do  ruksakov nabalili. Po príchode do obce  Pohorelá sme sa boli posilniť v Reštaurácii pod Orlovou. Jablkový džús a pizza nám veľmi chutili. Po návrate domov žiaci nadšene rozprávali rodičom o strávenom dni. Nadšenie žiakov a spokojnosť rodičov sú pre nás najlepšou odmenou. 

              Mgr. Kuklicová Ľudmila 
              Mgr. Dudášová Alena

               

            • Beseda o drogách

            • Nebezpečenstvo drog a drogových závislostí je mimoriadne závažné. V boji proti tomuto negatívnemu fenoménu doby sa zameriavame aj my v našej škole na účinné predchádzanie vzniku a šíreniu drogových závislostí. Základným dokumentom Slovenskej republiky v oblasti protidrogovej politiky opierajúci sa o predchádzajúce protidrogové stratégie v súlade s úrovňou súčasného poznania fenoménu drog je Národná protidrogová stratégia na roky 2009-2012. Národná protidrogová stratégia na obdobie 2009 – 2012 je prejavom politickej vôle vlády Slovenskej republiky riešiť problémy spojené s drogami. V tejto súvislosti sme 21. novembra 2023 usporiadali pre našich žiakov prednášky týkajúce sa prevencie drogových závislostí. Pracovník policajného zboru, Mgr. Vladimír Šajgalík, z odboru prevencie kriminality a pracovníčka CPP, Mgr. Ivana Šándorová, si získali našich žiakov pútavým rozprávaním o legálnych a nelegálnych drogách, spojeným s názornými ukážkami a uvádzaním konkrétnych príkladov z praxe.

              Diskusia s nimi bola veľmi cenná a poučná. Ďakujeme.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • OZNAM

            • Oznamujeme Vám, že Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom vyhlasuje dňa 20.11.2023 (pondelok) riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov podľa zákona 245/2008 Z. z. §150, ods.5.
              ŠKD, materská škola a školská jedáleň počas riaditeľského voľna nebude v prevádzke.
              Riadne vyučovanie bude pokračovať v utorok 21.11.2023.


              Vedenie školy

            • Kuchár Mrkvička varí s prvákmi

            • Našich prvákov navštívil kuchár Mrkvička. Porozprával im príbeh o tom, ako pre princeznú Nitôčku chystá a varí zdravé dobroty. Kuchár Mrkvička žiakom vysvetlil, že zdravý a vyvážený jedálniček neznamená, že musia jesť „nechutné“ jedlá, ale že zo zdravých potravín si vedia pripraviť ozajstné dobroty. Aby mu žiaci uverili, pripravili spoločne s ním zdravú vajíčkovú nátierku a mliečno – ovocný nápoj. Žiakom obe dobroty chutili a zistili, že pripraviť zdravé raňajky, desiatu či olovrant zvládnu hravo aj sami.


              Mgr. Ivana Tešlárová
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Upozornenie pre rodičov

            • Vážení rodičia,

              na slovenskom trhu sa objavila novinka medzi energetickými nápojmi, ktorá sa stáva veľmi populárnou predovšetkým medzi deťmi. Ide o nápoje značky PRIME. Chceli by sme Vás informovať a upozorniť na nevhodné zloženie týchto nápojov. Nápoje PRIME sa predávajú v plechovke (energetický nápoj) alebo v plastovej fľaši (hydratačný nápoj). Obe varianty sú však nevhodné pre deti. Prečo, vysvetľujeme nižšie.

              PRIME ENERGY DRINK

              Prime Energy nápoj, ktorý sa predáva v 3,5 decilitrovej plechovke obsahuje 200 miligramov kofeínu, čo je množstvo porovnateľné so štyrmi šálkami espressa alebo šiestimi plechovkami Coca-Coly. Pri tínedžeroch je odporúčaná maximálna denná dávka kofeínu stanovená na 100 miligramov. Toto množstvo je jednou plechovkou Prime Energy presiahnuté dvojnásobne. Nevhodný pre deti je aj konzervant Benzoát sodný, ktorý má na stupnici škodlivosti hodnotenie 4 zo 6 možných.

              PRIME HYDRATION

              V PRIME Hydration, variant predávaný v pollitrových fľašiach, je obsiahnutých až 700 miligramov draslíka. Acesulfam draselný nie je vhodný pre deti. Na stupnici škodlivosti má hodnotenie 4 zo 6 možných.

              Podrobnejšie informácie o škodlivosti týchto nápojov si môžete prečítať na nasledujúcom linku: https://www.startitup.sk/znacka-oblubenych-energetakov-moze-z-deti-spravit-zavislakov-odbornici-varuju-pred-jej-zlozenim/?fbclid=IwAR1j4yZt2Phd1PBIoiiiwl9BgFNGVTd5BylH1S6S1LeJGOPu14EHJ-ZUe_c  alebo aj z iných zdrojov, ktorých je na internete veľké množstvo.

              Dúfame, že poskytnuté informácie Vás presvedčili o škodlivosti týchto nápojov a kúpu týchto nápojov pre Vaše deti zvážite. Ďakujeme za porozumenie.

            • Exkurzia Vedecká hračka v Banskej Bystrici

            • Dňa 13. 11. 2023 sa spojili krúžky - Geocaching a Turistický - a spolu sme zorganizovali exkurziu do Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici spojenú s turistikou a hľadaním kešiek v rámci mesta Banská Bystrica. Ráno už všetci žiaci, spolu s rodičmi a učiteľkami, čakali na príchod vlaku. Boli plní očakávania, čo všetko uvidia, kde všadiaľ pôjdu, čo ich to čaká. Ako prvé sme šli do ŠVK na exkurziu "Vedecká hračka". Bolo to veľmi zaujímavé a poučné. Vedúca exkurzie nám vysvetlila, ako jednotlivé hračky fungujú a potom sme sa mohli s každou jednou hrať. Ti, ktorí chceli, si vyrábali sliz a to farby podľa svojho želania. Boli sme takí zanietení do hier, že sme si ani nevšimli koľko je hodín, že sme už mali byť dávno preč. Rýchlo sme sa naobedovali a už nás čakala pani, ktorá nám porozprávala o fungovaní kešiek, o tom ako a kde ich máme hľadať. No a už to začalo! Hľadali sme kešky takmer po celej Banskej Bystrici. Podarili sa nám nájsť štyri. Tu patrí veľké poďakovanie pani Veronike Jirku, ktorá s nami všadiaľ chodila i napriek nepriaznivému počasiu a s ročným dieťatkom na rukách! Potom sme už boli takí unavení, že sme sa na chvíľku šli napiť čaju do Terminálu a už nám išiel vlak späť. Vo vlaku zrazu nastalo ticho. Viacerí od únavy pospali. Bol to nezabudnuteľný a krásny deň. Pre nás, učiteľov, bolo najkrajšie vidieť krásne detské úsmevy a oduševnenie, ako rozprávali rodičom, čo všetko zažili.

              Poďakovanie od rodičov si nesmierne vážime a aj my zo srdca ďakujeme!

              PaedDr. Zuzana Škutová a Mgr. Anna Jirku

            • iBobor - vyhodnotenie

            • Tento týždeň sa niesol v duchu súťaženia. V pondelok Kadeti, dnes Bobríci. Do iných kategórii sa žiaci neprihlásili. A tí, ktorí šťastie neustále pokúšajú, získavajú nielen cenné skúsenosti, ale aj nádherné víťazstvá. 

              Gratulujem úspešným riešiteľom. V kategórii Kadet: Kiara Petrovičová, Diana Voletzová a Timea Petrovičová. V kategórii Bobrík: Linda Ciesarová, Jakub Minarovič, Anna Fiľová a Šárka Molotová. 

              A zároveň chcem povzbudiť riešiteľov, aby to o rok skúsili znova, lebo len tréningom sa z vás stanú majstri. A kto to neskúsil, prišiel o možnosť niečo nové sa naučiť, niečo nové sa dozvedieť. Verím, že to skúsite o rok alebo pri inej súťaži. 

              Viac info o výsledkoch internetovej súťaže na: https://ibobor.sk/vyhodnotenie2023

              Mgr. Jirku Anna

            • Burza informácií

            • Dňa 08.11.2023 sa v Spoločenskom dome v Závadke nad Hronom uskutočnila Burza informácií stredných škôl pre žiakov 8. a 9. ročníka. Cieľom burzy bolo poskytnúť žiakom základných škôl čo najviac informácií o stredných školách, o možnostiach uplatnenia sa na regionálnom trhu práce, prezentácia zamestnávateľov, stredných odborných škôl, učilíšť a úradov práce. 
              Učitelia a žiaci stredných škôl nám odprezentovali a  poskytli komplexné informácie o svojich školách. Porozprávali nám o študijných odboroch,  vyučovacích predmetoch, projektoch, ktoré prebiehajú v školách. Snažili sa vzbudiť záujem našich žiakov o štúdium v ich škole a vykresliť svoju školu v čo najlepšom svetle. Preto nás informovali  aj  možnostiach výmenných,  zahraničných pobytoch. Mali sme možnosť vidieť jednotlivé výrobky žiakov, možností krúžkov. Informovali nás aj o možnosti získania vodičských oprávnení či vytvorenia študijného plánu pre športovcov a ďalšie. Na záver sme od nich dostali  letáky a buletíny. Odchádzali sme s plnou hlavou informácií a dúfam, že pomôžu našim žiakom pri správnom ďalšom profesijnom smerovaní.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Uspeli sme v okresnom kole Jazykového WocaBee šampionátu!

            • Naša trieda 8.A sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee. Trieda 8.A sa v rámci okresu Brezno umiestnila na vynikajúcom prvom mieste, vďaka čomu získala ceny a postúpila do krajského kola.To prebieha práve v týchto dňoch, kedy žiaci súťažia o postup do celoslovenského kola súťaže,v ktorom môžeme získať ďalšie ceny a príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Súťaž vyvrcholí medzinárodným finále, v ktorom sa stretnú tie najlepšie triedy z 8 krajín!

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.Každý žiak našej triedy 8.A získal počas okresného kola denne v priemere 802 WocaPoints bodov, čo sa rovná približne 534 správnym odpovediam pri precvičovaní.Triedy v šampionáte súťažia ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia WocaBee navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

              www.wocabee.app/sutaz

              Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!

              Držíme im v súťaži palce!

              Ing. Marta Orolínová

            • Mesiac úcty k starším

            • Máme Vás veľmi radi

              Mesiac október je mesiacom úcty k starším.

              Žiaci 2. ročníka našej základnej školy si pripravili bohatý kultúrny program, ktorým potešili a zároveň poďakovali svojim starým rodičom na „Besiedke v škole“. Spoločne so žiačkami 8. ročníka vystúpili v Spoločenskom dome v Závadke nad Hronom pre dôchodcov z našej obce a spríjemnili upršané dopoludnie seniorom v Domove dôchodcov vo Vaľkovni.

              ,,Úcta k človeku je veľmi dôležitá nielen v tomto mesiaci. Je prejavom slušnosti človeka a mala by byť súčasťou každého z nás.“

              Mgr. Dudášová Alena

              Mgr. Kuklicová Ľudmila

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Vážení rodičia, kolegovia a milí žiaci,

              naša škola sa zapojí do 6. ročníka celoslovenskej výzvy s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“. Zapojením sa do akcie chceme tieto Vianoce potešiť seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci nás aj ich. NAPLŇME SPOLOČNE KRABICE PLNÉ LÁSKY! Urobíme radosť seniorom v domovoch dôchodcov, pre ktorých je možno darček od Vás jeho jediným.

              Krabičky prosíme vyskladať presne podľa pokynov uvedených na plagáte zbierky. Mali by obsahovať z každého rožku trošku:

              -niečo sladké (napr. keksy, perníky, čokoláda)

              -niečo slané (tyčinky, krekry, praclíky)

              -niečo teplé (čaj, horúca čokoláda, káva)

              -niečo mäkké (rukavice, ponožky, šál)

              -niečo voňavé (sprchový gél, krém, parfum)

              -niečo na zábavu (knižka, krížovky, časopis)

              -niečo zo srdca (pohľadnice, obrázok, anjelik)

              Vyskladané a obalené krabice (osobitne vrch a spodok) nelepte, nepreväzujte a nezdobte mašľami. Nepoužívajte príliš veľké krabice (napr. zo zimnej obuvi), alebo naopak malé krabice (napr. z detskej obuvi). Prosíme Vás radšej o menej, ale zato kvalitne a rovnomerne vyskladaných krabičiek.

              Vyskladané krabičky môžete priniesť do školy (do budovy 2. stupňa) v termíne od 10. 11. 2023 do 30. 11. 2023. Zodpovednou osobou za zber krabíc je Mgr. Lucia Pavlove. 01. 12. 2023 naplnené krabičky odovzdáme kontaktnej osobe na zbernom mieste. V prípade nejasností pripájame link, v ktorom sú uvedené všetky dôležité informácie týkajúce sa zbierky:

              https://www.kolkolasky.sk/pokyny

            • OKTÓBROVÁ ČINNOSŤ ŽIACKEHO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            • Ani v mesiaci október členovia ŽŠP nezaháľali a pripravili pre svojich spolužiakov zaujímavé akcie. O priebehu týchto akcií sa stručne dočítate v nasledujúcich riadkoch. Fotografie z týchto akcií nájdete v príslušných fotoalbumoch v sekcii ŽIACI A RODIČIA – Fotoalbum.

              Pomáhajme starším

              Keďže október je mesiacom úcty k starším, mohli sa žiaci 2. stupňa zapojiť do dobrovoľníckej činnosti v prospech seniorov z obce Závadka nad Hronom. Žiaci boli poučení o tom, že dobrovoľníctvo je činnosť, ktorú vykonajú vo svojom voľnom čase, v prospech niekoho iného a bez nároku na finančnú odmenu. Práve preto nás veľmi potešil záujem žiakov o túto akciu. Pomôcť starším ľuďom z obce s prácami v záhradkách sa totiž rozhodlo veľa žiakov takmerz každej triedy. Žiaci sa s chuťou pustili do hrabania lístia v záhradách, aj na miestnom cintoríne, zberu úrody, či do úpravy stromov a kríkov. Na tvárach žiakov bolo badať, že si prácu užívajú a sú radi, že môžu pomôcť. Touto cestou by sme sa chceli poďakovať nielen všetkým žiakom, ktorí ochotne pomáhali, ale aj pánovi Bošeľovi, pani Dudášovej, pani Hruškovej, pani Čaneckej a pani Bohušovej za to, že našich žiakov vo svojich záhradkách s úsmevom a vďakou privítali. V mene žiakov by sme sa chceli poďakovať pani Dudášovej a pani Bohušovej za sladkú odmenu a občerstvenie pre našich žiakov a pani Hruškovej nielen za sladkú odmenu a občerstvenie, ale aj za vrecia plné jabĺk, z ktorých naši žiaci pripravia sladké koláče. Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám Mgr. Hruškovej, Mgr. Jirku a Ing. Muškovej za pomoc pri organizácii a realizácii školskej akcie.

              Deň jablka

              Tento deň sme so žiakmi prvého aj druhého stupňa „oslávili“ tak, že sme si cez prestávku vychutnali zahryznutie do jabĺk, ktoré si priniesli z domu.

              Tematické dni

              Posledný piatok v mesiaci október dostali žiaci z celej školy od ŽŠP malú úlohu - prísť oblečení v teplákoch a užiť si „TEPLÁKOVÝ DEŇ“. Myslíme si, že tento deň a jeho neformálnosť si užili nielen žiaci, ale aj všetci pedagógovia, ktorí sa s úsmevom zapojili.

              Súťaž o najkrajšiu „halloweensku“ výzdobu

              Žiaci sa do vyzdobovania tried pustili s nadšením. Každý deň sa počas októbra z tried ozýval veselý džavot, smiech, občas aj malé hádky – no nakoniec sa žiaci dohodli a mohli netrpezlivo čakať na vyhodnotenie súťaže. Tu nastala neľahká situácia pre pani učiteľky - Mgr. Basárovú, Mgr. Dunajskú a Mgr. Tešlárovú. Tie totiž ako členky poroty rozhodli o víťazoch. Súťaž napokon vyhrala a na 1. mieste sa umiestnila 5. A trieda, na druhom mieste skončila 7. A trieda, na treťom mieste sa umiestnila 6. A trieda. Ďakujeme všetkým triednym učiteľkám, ktoré sa rozhodli pomôcť svojim žiakom a usmerniť ich pri práci.

              Školský parlament

              Mgr. Lucia Pavlove

            • FAREBNÝ TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY NA 1. STUPNI

            • Od 23. 10. do 27. 10. 2023 prebiehal v našej škole na 1. stupni FAREBNÝ TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY.

              V pondelok sa žiaci odetí v bielych tričkách a posilnení mliečnou desiatou dozvedeli veľa zaujímavých informácií nielen o živočíšnych mliekach, ale i o ich rastlinných náhradách. Zahrali si mliečne pexeso, skladali rozstrihané mliečne poháre, hlavičku si potrápili pri mliečnom bludisku. Utorok patril červenému dňu, červenému oblečeniu a zdravým potravinám. Žiaci sa naučili rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny, zahrali si hru Ja mám, kto má?“, hádzali kockou zdravia. V stredu sme mohli v našej škole stretnúť žiakov v žltých tričkách, pretože streda patrila nielen ovociu a zelenine, ale najmä kreatívnym výtvorom, ktoré žiaci dostali za úlohu vyrobiť. Vďaka ich šikovnosti zdobí chodbovú nástenku veľa zdravých jabĺčok, hruštičiek, mrkvičiek a tekvíc. Štvrtok bol dňom zelenej farby a patril obilninám, strukovinám a cestovinám. Práve z nich žiaci vyrobili krásne plagáty, ktorými sa môžu pýšiť a obdivovať ich na chodbovej nástenke. Piatok bol dňom modrým patril pre človeka najdôležitejšej tekutine vode. So žiakmi sme vyrobili plagát, ktorý im mal ukázať, že najlepšou voľbou pre ich zdravie je pitie čistej vody. Tá na rozdiel od rôznych sladených nápojov neobsahuje žiadny cukor ani iné umelé prísady.

              Veríme, že žiakom sa týždeň plný zdravých aktivít páčil a že sa počas neho aj veľa naučili. Za pomoc s realizáciou aktivít ďakujeme Ing. Adriane Muškovej.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Princezná Nitôčka v 1.A

            • V piatok 27. 10. 2023 zavládla v 1.A príjemná rozprávková atmosféra. Navštíviť nás prišiel sám pán kráľ so svojou dcérou princeznou Nitôčkou. Pohybová hra Kde bolo, tam bolo“, žiakov preniesla do rozprávkového sveta. Potom princezná Nitôčka žiakom porozprávala príbeh o tom, ako začala byť veľmi neposlušná a nič jej nebolo dobré. Namiesto ovocia a zeleniny jedla len samé maškrty zmrzlinu, koláče, čokolády, bábovky, lízanky, cukríky, keksíky a všakovaké iné maškrty. Žiaci si zahrali edukačnú hru Ako princezná Nitôčka tučnela“ triedili predmety podľa určenej farby, tvaru a veľkosti do pripraveného vrecka. Žiaci sa tak dozvedeli, že vplyvom nezdravej výživy sa z princeznej Nitôčky stala najprv nitka, potom niť, neskôr bola ako vlna a nakoniec ako klbko vlny. Na záver žiaci prostredníctvom svojho výtvarného prejavu pomohli ustarostenému kráľovi. Svojimi obrázkami mu dali cenné rady. Poradili mu, aby princezná Nitôčka jedla veľa ovocia a zeleniny, športovala a aby nezabúdala na časté prechádzky v prírode.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove