• Novinky

            • Beseda s policajom

            • Kriminalita, šikanovanie, krádež, alkohol, ubližovanie, obchod s bielym mäsom, obťažovanie,  dôležité telefónne čísla... O tom všetkom nám prišli dňa 7. decembra 2022  porozprávať páni policajti - npor. Milan Vojtko a npor. Ing. Martin Lunter z Obvodného oddelenia policajného zboru Pohorelá. Cieľom bola prevencia trestnej činnosti detí a mladistvých. Kým jeden policajt rozoberal so žiakmi problematiku najčastejších priestupkov a trestnej činnosti mladistvých v škole i mimo nej, druhý im ukázal policajné auto a jeho funkcie. Potom ich spolu informovali,  aké tresty im hrozia za porušovanie zákonov. Žiaci so záujmom počúvali a položili pánom policajtom vopred pripravené otázky, na ktoré im trpezlivo odpovedali. Na záver si žiaci mohli vyskúšať  - „fúkanie“, policajnú vestu a obušok. Najviac sa im páčilo, že si mohli sadnúť do ich auta a vyskúšať si, aké je to byť policajtom. 

              Ď A K U J E M E

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Ukážky služobnej kynológie

            • Policajný zbor využíva služobné psy pri ochrane zdravia, života a majetku občanov. Dňa 5. decembra 2022 nám prišli ukázať páni policajti, npor. Mgr. Martin Oravkin a pprap. Peter Švantner z oddelenia služobnej kynológie z Okresného oddelenia policajného zboru Brezno, ich prácu a prácu policajných psov. Psovodi našim žiakom pútavo porozprávali, čo sa využíva pri ich práci - vybavenie úseku služobnej kynológie, aké plemená psov majú, aké skúšky musia so psami zvládnuť, aké skúšky musia zvládnuť samotné psíky a výcvikové pomôcky. Žiaci ich prácu sledovali s veľkým záujmom, psovodom kládli veľa otázok a psíkom za ich prácu stále tlieskali. Cieľom bolo predchádzanie trestnej činnosti v budúcnosti, prevencia kriminality, vzbudenie dôvery voči ozbrojeným zborom, vytvorenie pozitívneho vzťahu a prepojenia so zvieratami pomocou sledovania a naučenia sa, ako na správny výcvik, aby boli obidve strany – pes aj jeho majiteľ, spokojné a v neposlednom rade veľmi dôležité je citové prepojenie, ktoré by sme si mali vytvárať s našimi štvornohými miláčikmi. 
               Ď A K U J E M E

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Mikuláš na 1.stupni

            • Mikuláš, Mikuláš, kedy sa k nám prigúľaš? Mikuláš, Mikuláš, viem, že darček pre nás máš.

              Touto piesňou žiaci našej základnej školy privítali Mikuláša, ktorý už tradične chodí medzi deti a rozdáva im darčeky. Inak tomu nebolo ani 6. decembra, keď v dopoludňajších hodinách zavítal spolu s anjelom aj čertom do našej základnej školy, aby potešil detské srdiečka na 1. aj na 2. stupni a rozdal im balíčky, ktoré pripravili vedenie školy a ZRPŠ. Čertovi sa zámer „postrašiť deti“ veľmi nevydaril, pretože deťúrence boli veľmi dobre pripravené a plné očakávania, veselo spievali pesničky pre Mikuláša. Okrem radosti priniesol Mikuláš do našej dediny aj zimnú atmosféru v podobe snehových vločiek.

              Mikuláš, Mikuláš, kedy sa k nám prigúľaš? Mikuláš, Mikuláš, ty si stále iba náš.


              Mgr. Ľudmila Kuklicová
              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Zber šípok - vyhodnotenie

            • V mesiacoch september a október sa naša škola zapojila do projektu pod názvom ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Žiaci počas týchto mesiacov neúnavne zbierali šípky a prinášali ich do školy. Takto spoločným úsilím nazbierali 56,3 kg šípok. 
              Do zberu sa zapojilo 33 žiakov, z ktorých najlepšími zberačmi sa stali :
              I. stupeň - Jakub Minarovič 4. A - nazbieral 4,2 kg
              II. stupeň - Kiara Petrovičová 7. A - nazbierala 13,5 kg

              Najlepšou triedou v zbere sa stala : 7. B 
              Všetci zapojení dostali od Lesov SR odmenu. 
              Zber šípok nie je jednoduchá práca, vyžaduje si trpezlivosť a vytrvalosť, preto všetkým účastníkom zberu veľmi pekne ďakujeme. 

              Mgr. Mária Hrablayová
               

            • Mikuláš

            • 6. december je nielen sviatok sv. Mikuláša, ale aj „malý sviatok“ všetkých detí, ktoré netrpezlivo čakajú na to, či im Mikuláš niečo prinesie. Aj na tvárach žiakov 2. stupňa bolo od rána badať očakávania, či im tento deň prinesie niečo zaujímavé. Dočkali sa, keď do každej triedy vstúpil anjel a povedal im, aby nasledovali stopy sv. Mikuláša, ktoré ich privedú na miesto, kde zažijú veľa zábavy a získajú malé prekvapenie. Žiaci si vypočuli príbeh o sv. Mikulášovi, ktorý následne preveril ich schopnosť čítať s porozumením, čert ich potrápil s matematikou. Anjel mal pre žiakov pripravenú hru Activity, v ktorej žiaci kreslili, slovne a pomocou pantomímy opisovali pojmy uvedené na kartičkách. Z Mikulášovho vreca vyťahovali rôzne vianočné predmety, ktoré museli spoznať len podľa hmatu. Žiaci si overili aj svoju presnú mušku, keď s čertovými uhlíkmi triafali do pripravených košov. Po splnení všetkých úloh získali žiaci indície, ktoré na záver doplnili do básničky o sv. Mikulášovi. Žiakov potešili aj malé darčeky – sladkosti, vianočné ozdoby a darčekový poukaz, ktorý využijú počas roka na vyučovaní. Veľké poďakovanie patrí aj žiačkam 9. A triedy – Timke, Veronike a Vaneske, ktoré v prezlečení za Mikuláša, anjela a čerta urobili s balíčkami od ZRPŠ, od vedenia školy i triednych učiteliek, radosť všetkým žiakom 1. a 2. stupňa.

              Mgr. Lucia Pavlove

              Mgr. Mária Hrablayová

              Ing. Adriana Mušková

            • Základný plavecký výcvik

            • V týždni od 21. novembra do 25. novembra 2022 žiaci 4., 5. a 6. ročníka absolvovali základný plavecký kurz. Konal sa v priestoroch krytej plavárne v Závadke nad Hronom pod vedením Mgr. Eleny Gregušovej. Cieľom plaveckého výcviku bolo eliminovať strach žiakov z vody, naučiť ich splývať, plávať plavecké štýly - kraul a prsia, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké schopnosti žiakov. Žiaci boli disciplinovaní a snaživí, a preto každým dňom zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Pre nás bola najdôležitejšia radosť detí z pohybu vo vode, čo bolo na ich tvárach vidieť. Celý plavecký výcvik hodnotíme veľmi pozitívne, každý jeden žiak si zaslúži veľkú pochvalu a malé ocenenie vo forme diplomu.

              Mgr. Elena Gregušová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Pozvánka

            • Srdečne Vás pozývame na vianočnú prehliadku žiackych prác spojenú s ich nákupom. Výťažkom z predaja podporíte žiakov v ich ďalšej kreatívnej činnosti. 

              Ďakujeme. 

            • Kuchár Mrkvička varí s prvákmi

            • Našich prvákov navštívil kuchár Mrkvička. Porozprával im príbeh o tom, ako pre princeznú Nitôčku chystá a varí zdravé dobroty. Kuchár Mrkvička žiakom vysvetlil, že zdravý a vyvážený jedálny lístok neznamená, že musia jesť „nechutné“ jedlá, ale zo zdravých potravín si vedia pripraviť ozajstné dobroty. Aby mu žiaci uverili, pripravili spoločne s ním zdravú vajíčkovú nátierku a mliečno-ovocný nápoj. Žiakom obe dobroty chutili a zistili, že pripraviť zdravé raňajky, desiatu či olovrant zvládnu hravo aj sami.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Svetový deň boja proti AIDS

            • 1. december je Svetovým dňom boja proti ochoreniu AIDS. Červené stužky sú symbolom tohto dňa a zároveň aj celoslovenskej kampane „Červené stužky“. Cieľom tejto kampane je informovať o víruse HIV, ktorý napáda imunitný systém, znižuje obranyschopnosť organizmu a spôsobuje nevyliečiteľné ochorenie AIDS.

              Prvým posolstvom červenej stužky je ZÁUJEM a SOLIDARITA s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS, ktorí patria do spoločnosti napriek svojej chorobe.

              Druhým posolstvom červenej stužky je NÁDEJ, že boj s nákazou HIV a chorobou AIDS bude raz vyhratý a že hľadanie vakcíny a liečby na zastavenie bolesti a utrpenia bude úspešné. Stužka symbolizuje nádej na plnohodnotný život napriek bolesti a utrpeniu.

              Tretím posolstvom červenej stužky je PODPORA tých, ktorí žijú s HIV/AIDS a posolstvom podpory ďalšieho vzdelávania pre tých, ktorí nie sú infikovaní HIV.

              Červená stužka vznikla v New Yorku v roku 1991. Vytvorili ju umelci z „Vizuálneho AIDS klubu“ v rámci projektu „Projekt Červenej stužky“.

              1.decembra sa do kampane zapojila aj naša základná škola, ktorá sa zviditeľnila nosením červenej stužky. Žiaci 7.B triedy, v rámci pracovného vyučovania, ich vyrobili nielen pre seba, ale aj pre učiteľov a svojich spolužiakov, a tým hlbšie pochopili ich význam a hodnotu.

              Aktivita pozostávala z nakreslenia svojho „vyjadrenia“ červenej stužky. Aktivite predchádzala terminológia, ktorá odborne vysvetlila témy HIV/AIDS. Uvedená terminológia sa použila najmä z dôvodu zvýšenia vedomostnej úrovne žiakov v škole.

              Tento deň bol príležitosťou zamyslieť sa nad životom a osudom ľudí HIV pozitívnych alebo chorých na AIDS a motiváciou, ako prejaviť úctu a toleranciu voči druhému človeku, ktorý je iný ako ja, ako ty, ako my.

              Mgr. Marta Liptáková

            • Globálne problémy Zeme

            • Dňa 24. 11. 2022 zavítala do našej školy Bc. Anna Šuchaňová, odborná pracovníčka ochrany prírody NAPANTu, aby žiakov druhého stupňa poučila o globálnych problémoch Zeme. Hovorila o tom, ako ľudia nezodpovedne likvidujú lesy a mokrade, znečisťujú moria a oceány, o raste odpadu i o nedostatku vody na niektorých miestach našej Zeme. Zvlášť sa zamerala práve na problémy s vodou. Prezentovala žiakom výsledky japonského vedca Dr. Masaru Emota o pamäti vody. Pomocou krátkeho filmu nás zoznámila aj s možným scenárom, ako by to mohlo vyzerať na našej planéte o 50 rokov, ak nezačneme brať vážne problémy našej Zeme už teraz...

               
                                                     Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Športom k zdraviu

            • „Radšej budem športovať, ako v tele drogy mať.“ To bolo heslo, v ktorom sa niesol deň s názvom „Športom k zdraviu“. Žiaci prvého stupňa sa v tento deň zapojili do netradičných športových súťaží. Prešli rôznymi prekážkovými dráhami, spolu so šašom Jašom testovali svoju presnú mušku, neskôr preskakovali „žeravé kamene“. Pri hre „Na postavy“ trénovali svoju obratnosť. Pri hrách s drobnými loptičkami či papierovými vreckovkami rozvíjali jemnú motoriku svojich prštekov. Žiaci sa taktiež zdokonalili v driblovaní s basketbalovými loptami. Na záver aktivity si žiaci okrem dobrého pocitu z príjemne stráveného dňa so sebou odniesli medaily. 

              Veríme, že sme našim žiakom prostredníctvom takto stráveného športového dňa dali návod k tomu, ako môžu efektívne využiť svoj voľný čas a  vyhnúť sa drogám, ktoré môžu zničiť ich mladé životy.


              Mgr. Ivana Tešlárová
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Beseda so súčasnou autorkou a poetkou Evou Hančákovou

            • Dňa 21. novembra 2022 sa žiaci druhého stupňa zúčastnili besedy so súčasnou spisovateľkou a autorkou knihy - „Balady a mýty“ - Mgr. Evou Hančákovou, ktorá pracuje v projekte „Hudba poézie“. Mgr. Eva Hančáková vydala viacero kníh poézie a poviedok. V roku 2016 to bola básnická zbierka „Náš svet“, ilustrovaná maľbami autorky. V roku 2017 vydala zbierku poviedok „Žena v snehu“ a v roku 2018 román „Vzrušujúce zážitky z rodného kraja“. Poetka Eva Hančáková je držiteľkou množstva ocenení z rôznych celoslovenských literárnych súťaží. Hodnota jej poézie i prózy spočíva v myšlienkovej zrelosti a aj v humanitnom zameraní jej životnej filozofie. Novodobá civilizácia je založená prevažne na bezduchom ekonomizme a racionalizme. O to vzácnejší je pohľad autorky na svet okolo nás. Jej poézia nás vtiahne do sveta preplneného nehou a láskou k všetkému živému. Hrejivé čaro poézie znásobuje minimalistickým videním celého vesmíru a časopriestoru. Vníma život nielen rozumom, ale hlavne srdcom. To, čo dnes mnohým ľuďom chýba. Srdcia sa totiž ľahšie zbližujú ako špekulatívne rozumy. Táto jej schopnosť je veľkým darom pre slovenskú poéziu i prózu. A keď má báseň peknú myšlienku a rytmus, znie ako lahodná pieseň. Žiaci si mohli vypočuť krásne úryvky jej básní od skúsených recitátoriek - Mgr. Danky Horskej a Mgr. Ľubici Štugnerovej. Ich recitácie boli podfarbené hudbou z osemdesiatych rokov, za čo si vyslúžili obrovský potlesk.

              Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Bubnovačka

            • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého sa pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto sa dňa 21. novembra 2022 naši žiaci zapojili do akcie pod názvom: Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť“. Jej cieľom bolo upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a otvoriť spoločnosti tému včasnej prevencie. O 10:00 hod. sa všetci žiaci z prvého a druhého stupňa presunuli pred budovu školy a bubnovali na bubny, hrnce, variešky, krabice, fľaše, ceruzky... čím upozornili, že „hlas detí je dôležitý“. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • OZNAM

            • Oznamujeme Vám, že Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom

              dňa 18.11.2022 (piatok) vyhlasuje riaditeľské voľno

              z prevádzkových dôvodov podľa zákona 245/2008 Z. z. §150, ods.5.

              ŠKD, materská škola a školská jedáleň počas riaditeľského voľna nebude v prevádzke.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 21.11. 2022.

              Vedenie školy

            • iBobor

            • V týždni od 7. do 11. novembra 2022 prebehla celoslovenská internetová súťaž iBobor. Z našej školy si vyskúšali svoje vedomosti a počítačové zručnosti dvadsiati žiaci v troch kategóriách: Bobrík, Benjamín a Kadet. Niektorí žiaci súťažili prvýkrát, niektorým chýbal iba „bodík“, aby boli úspešnými riešiteľmi, ale podarilo sa to iba tým najlepším: Timke Petrovičovej, Kiarke Petrovičovej a Dianke Voletzovej.

              Gratulujeme.

              A vy ostatní? Odradiť sa nedajte a o rok to skúste znova.

              Mgr. Anna Belková

            • Burza informácií

            • Dňa 8. 11. 2022 sa v Spoločenskom dome v Závadke nad Hronom konala „Burza informácií“ pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl, ktorú organizoval Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Brezno. V rámci nej sa uskutočnila prezentácia študijných a učebných odborov stredných škôl, duálneho vzdelávania, ukážky aktivít jednotlivých škôl. Cieľom tejto akcie bolo úspešné uplatnenie sa na trhu práce.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Vedecký kuriér

            • Vedeli ste, že okolo našej Zeme obieha asi 30000 ks nebezpečného kozmického odpadu, a že tento odpad ohrozuje aktívne satelity, ktoré nám poskytujú informácie pre navigáciu, predpovedanie počasia či satelitné TV vysielanie? Kozmický odpad je potrebné monitorovať, aby nedošlo k jeho zrážke s funkčnými satelitmi. Tieto zaujímavé informácie a ešte mnoho iných sa dozvedeli žiaci 7. A a 9. A, ktorí sa už po druhýkrát zapojili do akcie Vedecký kuriér. Žiaci si vystrihli jednotlivé časti satelitu, ktoré potom spolu zlepili. Výsledkom boli modely satelitu, ktoré sme vystavili v prírodovednej učebni.

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • EkoAlarm - 1.online vzdelávanie

            • Naša škola sa zapojila do programu EkoAlarm, ktorý realizuje CEEV Živica vďaka Nadácii Ekopolis. Získali sme smetné koše na separovaný zber a prihlásili sme sa do online vzdelávania o separovaní. V piatok, 4.11.2022, sa žiaci viac dozvedeli o tom, čo tvorí naše odpady, a kam putuje odpad, ktorý hodíme do smetného koša. Viac informácii o tomto projekte sa dočítate na stránke www.ekoalarm.sk.

              Ďalšie online vzdelávanie o téme separovania nás čaká vo februári. Už teraz sa tešíme na nové poznatky.

              Mgr. Anna Belková

            • Čáry máry alebo záhada strateného prútika

            • Dňa 2.11.2022 sa žiaci 1. – 6. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia. Zavítali k nám herci z prešovského divadla, ktorí nám zahrali rozprávku „ČÁRY MÁRY alebo záhada strateného prútika“. Detektívna rozprávka bola príbehom čarodejnice, ktorá pri svojom pátraní stretáva zaujímavých ľudí a navštevuje nezvyčajné miesta. Zaujímavé predstavenie s vtipným dejom, plné smiechu a zábavy vyčarilo úsmev na tvárach malých aj dospelých. Hercom veľmi pekne ďakujeme za pekný kultúrny zážitok a tešíme sa na ich ďalšiu návštevu.

              Mgr. Miriama Tokárová