• Novinky

            • Koncoročná opekačka

            • Aj tohto roku, v stredu 28.06. 2023 sa konala, u detí obľúbená, koncoročná opekačka. Aj keď to vyzeralo hrozivo, pretože nás privítala voňavá, letná búrka, nedali sme sa však vôbec odradiť. Prostredie základnej školy ponúkalo žiakom množstvo aktivít, ktoré pripravil pre nich výbor rodičov ZRPŠ. Sme radi, že si našli čas a zavítali k nám aj niektoré pani učiteľky, ktoré prispeli svojou rukou k dielu a ochotne pomáhali pri aktivitách s deťmi. Každý si mohol neskôr pochutiť na špekáčikoch a na záver boli všetky deti odmenené malou pozornosťou, ktorá ich veľmi potešila. Hitom tohtoročnej KONCOROČNEJ OPEKAČKY bola dobrá nálada, radostný smiech a príjemná letná atmosféra, ktorá prišla spolu so slniečkom po búrke.

              Marta Simanová

            • Ukážka prvej pomoci

            • Dňa 26.6.2023 sa v našej škole konala zážitková ukážka prvej pomoci spolu s ukážkou sanitného vozidla a prístrojovej techniky záchrannej zdravotnej služby. Zdravotnícky záchranár, Bc. Michal Dilský, z NsP Brezno predviedol žiakom zábavnou formou, ako pomôcť osobe v bezvedomí, ako aj osobe so zraneniami.  Vyskúšali si resuscitáciu na figuríne, naučili sa stabilizovanú polohu či ošetriť zlomeninu. Nasledovala ukážka vybavenia sanitného vozidla, ktorá sa žiakom veľmi páčila. Dokonca si niektorí žiaci vyskúšali jednotlivé pomôcky zo sanitky, odmerali si tlak, saturáciu, pracovali s vákuovými dlahami aj špeciálnymi nosidlami.

              Ďakujeme za podnetnú prednášku.

              Mgr. Veronika Gandžalová

            • Návšteva centra SPACE v Brezne

            • Už niekoľko mesiacov spolupracuje naša škola s centrom SPACE v Brezne, ktoré sa venuje mladým ľuďom vo veku 13 až 29 rokov. Venujú sa koučingu, kariérovému poradenstvu, psychologickému poradenstvu, neformálnemu vzdelávaniu, ale organizujú aj rôzne atraktívne aktivity pre mladých. Dňa 22. 06. 2023 oslávilo toto centrum svoje prvé narodeniny a my sme na oslave nemohli chýbať. Skupinka žiakov 6. A triedy prišla na návštevu a prezrela si centrum i jeho vybavenie. Najviac ich upútala možnosť vyskúšať si virtuálnu realitu. Po prehliadke centra sme sa ešte postarali o naše maškrtné jazýčky a pochutili si na zmrzline. 

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Výlet Martin a okolie - 2.st.

            • V piatok, 23. 6. 2023, sa uskutočnil koncoročný výlet do Martina a blízkeho okolia. Do Múzea slovenskej dediny sme sa museli z parkoviska trošku prejsť, ale stálo to zato. Zistili sme, že žiť v minulosti nebolo až tak ľahké. Do školy si museli žiaci nosiť nielen učebnice, ale aj drevo. Potom sme navštívili Múzeum kultúry Rómov na Slovensku, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí z ich histórie. Dokonca sme si mohli vyrobiť cigánske tkanice, ktoré ozdobili naše zápästia. Presunuli sme sa na obednú prestávku. Posilnení jedlom a nákupom sme zavítali do Literárneho múzea v Slovenskej národnej knižnici. Gramatický kvíz prevetral vedomosti, a to nielen žiakom. Dostali sme malú odmenu, ktorá nám bude pripomínať našu návštevu. Na záver nášho výletu sme navštívili Yetiland - detský park, kde sme sa konečne do chuti vyšantili.

              Naše spokojné tváričky na fotkách a videu svedčia o tom, že sme si celý piatok užívali.

              Môžete ľutovať, že ste nešli!

              Mgr. Anna Jirku

              Mgr. Slávka Pohančaníková

            • Atletické preteky v Polomke

            • Dňa 14.6.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili atletických pretekov v Polomke. A nielen slniečo im prialo, ale aj úspechy sa na nich lepili. Veď posúďte sami. 8 žiakov, 6 medailí. 

              Timea Petrovičová: 1. miesto v skoku do diaľky

              Timea Stasíková: 3. miesto v behu na 800m

              Richard Frgelec: 3 miesto v skoku do diaľky a 3. miesto v behu na 800m

              Radoslav Anderko: 2. miesto v behu na 60m a 3. miesto v skoku do diaľky

              Ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy. 

               

              Mgr. Elena Gregušová

            • Hasičská stanica v Závadke nad Hronom

            • Zvedavosť je jednou z vlastností každého dieťaťa. Aby sme žiakom priblížili  prácu jednej zo záchranných zložiek v našej obci, 20. júna sme sa vybrali nazrieť do ich pracoviska - Hasičskej stanice v Závadke nad Hronom. Profesionálni hasiči oboznámili žiakov s hasičskou technikou i jej využitím v praxi. Hasiči pri hasení požiaru musia chrániť svoje telá pred plameňmi a extrémnymi teplotami zásahovými odevmi, helmou, špeciálnou obuvou, rukavicami. Helma sa neubránila a skončila na hlavách mnohých žiakov - možno budúcich hasičov. Posedieť si v hasičskom aute, vyskúšať si udržať prúdnicu i nazrieť do posilňovne a šatní mali možnosť všetci návštevníci. Rozlúčili sme sa potleskom a poďakovaním.

               
                                              Mgr. Silvia Petrovičová

            • Výlet Dobšinská ľadová jaskyňa - 1.st.

            • Spolu so žiakmi sme sa rozhodli prebádať podzemné priestory jednej z najväčších ľadových jaskýň v Európe - Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Nikde mimo alpskej oblasti sa v Európe nenachádza toľko ľadu s hrúbkou miestami väčšou ako 25 m. Vybrali sme zo skríň zimné vetrovky, aby nás zohriali v tom ľadovom kráľovstve a spríjemnili prechod jedinečnými útrobami. Ľad sa zachoval i vďaka tvaru jaskyne. V jej spodnej časti sa udržiava studený vzduch, ktorý sa ani v lete neohreje nad hranicu bodu mrazu. Po prehliadke sme sa presunuli na Ranč pod Ostrou skalou, kde sa okrem indiánskych stanov, konských dostavníkov, rozprávkových chalúpok detské duše vyšantili na trampolínach, preliezkach a šmýkačkách. Na Slovensku je toľko prekrásnych miest, na ktoré by sme nemali zabúdať.

                                                                                     Mgr. Silvia Petrovičová 

            • Hore Hronom, dolu Hronom

            • Aj tento rok sme sa zapojili do krásnej súťaže ,,Hore Hronom, dolu Hronom“, ktorú organizuje ZŠ Telgárt. Súťažilo sa v literárnej a výtvarnej tvorbe. Z našej školy sa do súťaže zapojilo niekoľko žiakov. Vo výtvarnej súťaži obsadili 1. miesto žiačky 7. ročníka Timea Petrovičová a Simona Tkáčiková. Daniela Gažiová, žiačka 6. ročníka obsadila 2. miesto. Literárnej súťaže sa zúčastnila a 3. miesto obsadila žiačka 4. ročníka Linda Ciesarová. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutočnilo 8. 6. 2023 v ZŠ Telgárt, kde si ocenení prevzali diplomy a vecné ceny.

              Srdečne gratulujem.

              Mgr. Veronika Gandžalová

            • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov SČK

            • Dňa 6.6.2023 sa piati žiaci siedmeho ročníka našej škoy zúčastnili Územného kola súťaže Družstiev mladých zdravotníkov SČK. Súťažili v zložení Timea Petrovičová, Simona Tkáčiková, Kiara Petrovičová, Diana Voletzová, Richard Frgelec. Súťaž prebiehala v areáli kúpeľného domu Sliač. Absolvovali spolu 5 stanovíšť. Prvé stanovište preverilo ich teoretické vedomosti, na druhom stanovišti súťažili v kardiopulmonálnej resuscitácii dospelého pacienta a dieťaťa a zvyšné tri stanovištia boli simulované situácie rôznych typov úrazov, v ktorých museli súťažiace družstvá prakticky realizovať prvú pomoc.

              Ďakujem, že som mohla pracovať s takými super žiakmi. Dva týždne sústavnej prípravy priniesli obrovský úspech. Naše družstvo predviedlo skvelé výkony a obsadilo krásne druhé miesto.

              Srdečne gratulujem.

              Mgr. Veronika Gandžalová

            • Cesta rozprávkovým lesom

            • 1.6. nie je len taký bežný deň, je sviatkom našich najmenších. Aj žiakov našej školy čakal program plný zábavy a dobrej nálady.  Žiaci 8. a 7. ročníka sa stali na chvíľu hercami a pre svojich spolužiakov a malých škôlkarov pripravili krásne rozprávky. Pyšná princezná, tri prasiatka, dedko, babka, vnučka, Janíčko, Marienka, striga či Snehulienka vyčarili úsmevy na tvárach všetkých prítomných. Na Ceste odvahy žiaci ukázali svoju nebojácnosť, bojovnosť a vynaliezavosť. Fyzickú zdatnosť si porovnali v športových disciplínach, ktorých bolo neúrekom. O dobrý priebeh organizácie sa postarali žiaci 9. ročníka. Talentované asistentky za pár okamihov namaľovali na tváričky našich ratolestí krásne motívy zvieratiek, rozprávkových hrdinov, či populárnych postavičiek. Nakoniec všetci dostali drobné sladkosti. 
              Poďakovanie patrí asistentkám a všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, aby tento výnimočný deň patril medzi najkrajšie a nezabudnuteľné.

               
              Mgr. Dagmar Hrušková

              Mgr. Marta Liptáková

            • Škola tanca

            • Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 10. máj za Svetový deň Pohybom ku zdraviu. Ide o iniciatívu, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o zdravom životnom štýle s dôrazom na význam dostatočnej pohybovej aktivity.

              Pohyb je základná potreba človeka, ale v súčasnosti sa čoraz častejšie stretávame s nedostatkom pohybovej aktivity u detí. Preto sme neváhali a tento deň sme sa rozhodli podporiť pohybovou aktivitou. Vybrali sme tanec, ktorý našich žiakov nielen rozhýbal, ale aj zabavil. Pozvanie našej pani riaditeľky prijal učiteľ tanca Radovan Kliment zo Súkromnej základnej umeleckej školy Talentárium Stanislavy Skladanej, ktorý žiakom ukázal kúsok zo svojho tanečného umenia. Žiaci začali nácvikom jednoduchých tanečných krokov, neskôr dokonca pod dohľadom pána Klimenta nacvičili krátku tanečnú choreografiu. Žiakom sa tanečné dopoludnie páčilo, pretože sa dobre zabavili. Mnohí v sebe objavili svoj skrytý talent a chuť po pohybe.

              Mgr. Iveta Kureková

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Súťaž Moja obec v Pohorelej

            • Závadka nad Hronom je moja dedina,

              býva tu so mnou aj moja rodina.

              Dedinou preteká rieka Hron,

              z kostola počuť zvoniť zvon.

              Každé ráno chodíme do škôlky – školy,

              aby sme my, deti, múdre boli. (B. Peťková)

               

              Základná škola s materskou školou v Pohorelej zorganizovala už 2. ročník súťaže Moja obec, ktorej cieľom je ukázať krásy a zaujímavosti jednotlivých obcí regiónu „Horehronie“ - tradície, zvyky. Do súťaže sa zapojili aj žiačky 4.A triedy – Linda Ciesarová, Šárka Molotová, Petra Nosková, Bianka Peťková.

              Dňa 17. mája 2023 prezentovali svoj program plný piesní, básní a zaujímavostí z ich rodnej obce. Dievčatá sa predviedli v tradičnom závadskom kroji. Súčasťou prezentácie bola aj ochutnávka výborného jablčníka, ktorý prítomným veľmi chutil. V silnej konkurencií ostatných škôl obsadili krásne 3. miesto a domov si priniesli bronzové medaily a tašku plnú prekvapení. Dievčatám blahoželáme a prajeme veľa úspechov v budúcich ročníkoch súťaže.

              Mgr. Aneta Maková

            • Putovné horehronské divadlo

            • Každoročne sa v Heľpe v júni koná detský folklórny festival – Kolovrátok. Práve pri tejto príležitosti Základná škola Heľpa vyhlásila súťaž: „Putovné horehronské bábkové divadlo“. Okolité školy dostali za úlohu vyrobiť jednu marionetu z rozprávky - Zlatá priadka. Naša základná škola dostala za úlohu vyrobiť – matku. Touto formou by sme sa chceli poďakovať pani Minarovičovej, ktorá nám s jej tvorbou pomáhala. ĎAKUJEME!

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Pravda o drogách

            • V rámci protidrogovej prevencie musíme žiakov informovať o nástrahách drog v súčasnej dobe a pestovať v nich odmietavé postoje ku konzumácii alkoholu, cigariet a iných návykových látok. Pri tejto príležitosti pán Peter Remper z občianskeho združenia „Bez drog“ navštívil našu školu dňa 18. 05. 2023 a zábavným spôsobom odprednášal žiakom, aké nebezpečenstvo číha na mladých ľudí v súčasnej dobe prostredníctvom drog. Cieľom prednášky bolo porozumenie toho, prečo drogy nie sú skutočným riešením akýchkoľvek problémov, stavov a situácií, a tiež ukázať žiakom cestu k tomu, ako môže byť človek v živote šťastný.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Svetový deň zdravia na 1. stupni

            • Svetový deň zdravia je každoročnou významnou oslavou zdravia, ktorá nám pripomína, že zdravie nie je samozrejmosť a je potrebné podieľať sa na jeho ochrane a udržiavaní. A ako si tento deň pripomenuli naši žiaci? Ich úlohou bolo prostredníctvom svojho výtvarného prejavu zachytiť a znázorniť myšlienku zdravia a zdravého životného štýlu. Za pomoci našich šikovných a kreatívnych pani učiteliek sa teda pustili do práce. V triedach panovala tvorivá a veselá atmosféra. Plagáty detí ožili veselými farbami, motívmi ovocia aj zeleniny, športovými aktivitami a zaujímavými myšlienkami. Plagáty žiakov boli vystavené a zaradené do hlasovania v budove 2. stupňa. Na základe hlasovania žiakov, pedagógov a ostatných zamestnancov z 2. stupňa boli našim mladším žiakom udelené diplomy a drobná odmena – spoločenská hra. Za kreativitu, snahu, nápady a čas strávený pri tvorbe plagátov boli odmenené všetky triedy.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove