• Novinky

            • V krajine rozprávok (5.A, 8.A)

            • Aj žiaci 5.A a 8.A sa pridali k spolužiakom a navštívili výstavu výtvarníčky Renáty Štipákovej v Horehronskom múzeu v Brezne. S nadšením si prezreli farbou hýriace exponáty výstavy pod názvom V krajine rozprávok. Žiaci sa najviac tešili na tvorivé dielne, na ktorých si vyrábali prstové maňušky. Veríme, že sa do Horehronského múzea opäť vyberieme na nejakú výstavu alebo edukačno-tvorivé podujatie.


              Ing. Marta Orolínová
              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Let´s play

            • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do súťaže v anglickom jazyku Let´s Play! Túto súťaž pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka už niekoľko rokov organizuje šikovný tím učiteľov v Základnej škole Heľpa. Žiaci, ktorí majú radi anglický jazyk si mohli zmerať svoje vedomosti a zručnosti v anglickom jazyku. Z našej školy sa na súťaži zúčastnili žiačky štvrtého ročníka Petra Nosková a Bianka Peťková. Hoci sa neumiestnili na ocenených miestach, odnášajú si zo súťaže nové zážitky, skúsenosti a motiváciu na štúdium anglického jazyka.

              Ing. Marta Orolínová

              Viac fotiek zo súťaže nájdete na stránke organizátora Heľpa https://helpazs.edupage.org/news/#photos:album:875

               

            • Rady rytiera Výživníka

            • Naši prváci sa opäť stretli s princeznou Nitôčkou, jej otcom - kráľom a rytierom Výživníkom. Žiaci s nimi zažívajú rôzne dobrodružstvá, ktoré ich nielen zabavia, ale aj mnohému naučia.

              Len nedávno sa prváci vrátili z Výživníkovho Ostrova výživy a navštívili jeho potravinovú pyramídu a už sa všetci spolu vydali na ďalšiu zábavnú cestu. Žiaci netrpezlivo čakali na to, aké rady dal rytier Výživník kráľovi a jeho dcére – princeznej Nitôčke. Keďže sa už veľa naučili o zdravej výžive, určite ich neprekvapilo, že rytier Výživník kráľovi a princeznej poradil, aby jedla celozrnné pečivo a veľa ovocia a zeleniny. Pán kráľ poslúchol rozumnú radu rytiera Výživníka, a tak sa princezná a naši prváci spriatelili s jabĺčkami, hruškami, mrkvičkou aj kalerábom. Aby princezná Nitôčka nikdy nezabudla, aké sú ovocie a zelenina dôležité pre zdravie, pripravili si žiaci pre ňu ovocno-zeleninové darčeky. Žiaci sa s radosťou pustili do prípravy ovocno-zeleninových panáčikov. Pri ich tvorbe rozvíjali svoju fantáziu a predstavivosť, spoznali rôzne druhy ovocia a zeleniny.

              Na záver svojimi výtvormi obdarovali princeznú Nitôčku.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Vaše 2% nám pomôžu...

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

                • skvalitnenie vybavenia školy

                • koncoročný výlet, odmeny za súťaže, spoluúčasť na projektoch školy

              Viac o postupe ako darovať 2% nášmu občianskemu združeniu nájdete na https://zszavadkanh.edupage.org/percenta2/

              Vyhlasenie_2023.pdf

              Ď A K U J E M E 

            • Buďte ostražití!

            • V rámci projektu Aká práca, taká pláca, také možnosti sa v našej škole uskutočnili vzdelávania dôchodcov, žiakov a učiteľov. Na stretnutia žiaci pripravili občerstvenie, upiekli koláčiky a pripravili obložené chlebíčky. Vzdelávania lektorovali: príslušník Polície SR nadporučík Martin Lunter, Janka Birková a Mgr. Dagmar Hrušková. Na stretnutiach účastníkov informovali o možných rizikách pri obchodovaní na internete a podvodoch, ktoré na nás číhajú nielen na internete, ale aj v bežnom živote. Poradili im, ako sa takýmto problémom vyhnúť, ukázali im, ako odhaľovať podvodné stránky a čo robiť v prípade, že sa stanú obeťou podvodu. Mnohí z dôchodcov už mali negatívne či nepríjemné skúsenosti s nákupom na internete, podomovými predajcami alebo podvodnými telefonátmi. Aj žiaci sa už stretli s nekalým predajom a falošnými e-shopmi. Dúfame, že uskutočnené vzdelávania prinesú svoje ovocie a dôchodcovia, žiaci aj učitelia využijú prezentované rady a zručnosti v reálnom živote a nestanú sa obeťami nákupných a finančných podvodov nielen na internete. Reakcie dôchodcov na vzdelávanie boli pozitívne. Všetci boli otvorení ďalším spoločným stretnutiam.

              Ďakujeme všetkým dôchodcom, ktorí si našli si čas a prijali naše pozvanie.

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Mokrý svet mokradí

            • Každoročne 2. februára oslavujeme Svetový deň mokradí. Mokrade patria na celom svete k najohrozenejším biotopom. K ich likvidácii a premene na produkčnú alebo inak rozumne využitú pôdu prispeli civilizačné trendy posledného storočia vo svete, no najmä v Európe. 9. februára našich mladších žiakov navštívila pracovníčka NAPANT-u Anna Šuchaňová. Pretransformovala Dohovor o mokradiach podpísaný v iránskom meste Ramsar do reči detí. Oboznámila ich s kopou užitočných funkcií, ktoré zohrávajú mokrade v ekosystéme. Prostredníctvom prezentácie a detských aktivít priblížila zloženie mokradí a močiarneho spoločenstva. Žiaci spoznali významné druhy rastlinstva a živočíšstva, ktoré sa v tomto prostredí vyskytuje. Hovorí sa však, že raz vidieť, je lepšie, ako stokrát počuť. Preto veríme, že počas letných dní naše kroky zavedú k močiarom v okolí našej obce. Ak aj Vás priláka pohľad na mokrade, dajte pozor, kam stúpate, lebo si tu rýchlo môžete zamočiť nohy.

              Mgr. Silvia Petrovičová

            • V krajine rozprávok

            • Dňa 9. 2. 2023 žiaci 6.A a 7.A triedy navštívili Horehronské múzeum v Brezne. Autorská výstava výtvarníčky Renáty Štipákovej, mimochodom obyvateľky našej obce, s názvom V krajine rozprávok umožnila žiakom nahliadnuť do čarovného sveta prostredníctvom vystavených bábok a maňušiek umiestnených do rozprávkových scén. Pani autorka dokonca potešila našich žiakov aj svojou prítomnosťou. Dozvedeli sa, že šila bábky a maňušky aj do Austrálie či Afriky. Súčasťou výstavy boli aj tvorivé dielne, na ktorých si mohli žiaci zhotoviť vlastné prstové maňušky. Celkom sa im darilo, veď posúďte...

              Mgr. Ingrid Citterbergová

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Zastavme šikanovanie

            •     Nenávisť, zákernosť, závistlivosť a šikanovanie sú medzi deťmi čoraz bežnejším javom. Dnešné deti často nevedia rozlíšiť zlo od dobra, východiskový problém je, že si nebezpečnosť svojich činov častokrát neuvedomujú. Z tohto dôvodu sme v mesiaci január pre žiakov 1. stupňa zrealizovali aktivity, ktoré sme zamerali na prevenciu šikanovania.

                  „Nikomu, ani Tebe, nesmie nikto ubližovať, trápiť Ťa a zraňovať.“ Táto veta sprevádzala žiakov 1. stupňa počas celého januárového týždňa, v ktorom sme sa rozprávali o tom, čo je šikanovanie, ako sa mu brániť. Žiaci sa s problematikou šikanovania oboznámili aj vďaka pútavej rozprávke o šikanovaní – Nový mobil a krátkom kreslenom filme o kyberšikanovaní s názvom Hrubokrk. Prostredníctvom jednoduchého kvízu sme žiakom poskytli návod na riešenie rôznych situácií, ktoré by mohli byť účinné v boji proti šikanovaniu.

                  V prípadoch šikanovania neexistujú jednoznačne správne návody na to, ako riešiť tento problém, my však veríme, že sme žiakom pomohli a naučili ich, ako sa musíme postaviť agresorom.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Zimné športy máme radi - 1.st.

            • Dňa 03.02.2023 naša škola organizovala akciu s názvom ,,Zimné športy máme radi". Žiaci prvého stupňa sa po druhej vyučovacej hodine presunuli na lyžiarsky vlek Košariská, kde sa s veľkou radosťou pustili do sánkovania a bobovania a lopárovania. Žiaci boli z akcie nadšení.

              Mgr. Erika Kollárová

              Mgr.Veronika Dunajská

            • Zimné športy máme radi - 2. st.

            • Konečne sme sa dočkali snehovej nádielky. Vysvedčenie máme vo vreckách, tak prečo to nezavŕšiť pobytom v prírode. V piatok, 3.2.2023, sa žiaci 2. stupňa ZŠ pod dozorom učiteľov vybrali na Košariská, vychutnať si zimné radovánky v lone prírody. Snehové vločky poletovali a žiaci 7.A triedy s chuťou stavali snehového Monstera. Zahanbiť sa nedali ani žiaci 5. A a 6.A triedy a iglu v ich prevedení bolo dokonalé. Spúšťanie sa žiakov na boboch, lopároch zo zasnežených kopcov nízkotatranskej krajiny prekrikovalo pokojnú zimnú atmosféru.
              Radosť, smiech a zimou vyštípané líčka boli prejavom spokojnosti a dobrej nálady. 

               Mgr. Elena Gregušová

              Mgr. Marta Liptáková

            • Rady rytiera Výživníka

            • Našich prváčikov navštívili rytier Výživník, princezná Nitôčka a jej otec – kráľ. Kráľ sa veľmi bál o svoju dcéru, princeznú Nitôčku, pretože princezná priberala, bola často chorá, bolelo ju brucho a zuby. Rytier Výživník dal kráľovi cenné rady a kráľ hneď pochopil, čo má urobiť na záchranu zdravia princeznej Nitôčky. Aby aj naši prváci pochopili, čo kráľovi rytier poradil, museli sme všetci odcestovať na rytierov Ostrov výživy. Žiaci sa na ostrove dozvedeli zaujímavé informácie o zdravých potravinách, naučili sa, z čoho sa potraviny skladajú. Tiež zistili, ktoré potraviny nášmu telu pomáhajú, ktoré mu škodia.

              Po tom, ako sa žiaci tieto informácie dozvedeli, bolo ich úlohou triediť potraviny do potravinovej pyramídy a rozlišovať ich podľa toho, do akej miery sú zdravé. Veríme, že aj vďaka tejto aktivite sa naši prváci naučili, že síce sladkosti, čipsy a sladené nápoje chutia výborne, ale nášmu zdraviu vôbec neprospievajú. 

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • EkoAlarm - 2. online vzdelávanie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album EkoAlarm - 2. online vzdelávanie. Vzdelávania sa zúčastnili všetci žiaci našej školy. Získali nové vedomosti o plastoch, ich značení, separácii aj likvidácii. Nabudúce nás čaká téma ako odpad vôbec nevytvárať. 

              Ďakujeme pani Michaele Novisedlákovej z mimovládnej organizácie CEEV Živica za užitočné informácie. 

              Mgr. Anna Belková

            • OZNAM

            • Vážení rodičia,
              dňa 12. 01. 2023, t. j. vo štvrtok sa uskutoční Deň otvorených dverí v čase od 14:00 do 16:00 hod. v budove 1. a 2. stupňa. Tento čas môžete využiť na osobné stretnutia s vyučujúcimi, ktorí Vám budú k dispozícii.

              ZŠ s MŠ Závadka nad Hronom

            • Šťastný Nový rok

            • Nech Nový rok splní Vaše priania, 

              anjeli nech Vaše cesty chránia

              a problémy nech sa Vás stránia. 

              Šťastný Nový rok a veselý Silvester Vám prajeme. 

              Vedenie školy

            • Talentmánia

            • V našej škole je dobrým zvykom posledný deň pred vianočnými prázdninami súťaž našich talentov a spev vianočných kolied. Niť súťaže bola na dva roky prerušená zvláštnou covidovou dobou. Dnes sa uskutočnil 5. ročník Talentmánie, ako súťaž nazývame. Súťaž prebiehala v 4. kategóriách: v speve, hre na hudobný nástroj, kreslení a speve vianočnej koledy. Žiaľ, súťažiacich nebolo toľko, koľko talentov máme v škole. Aj tento ročník ovplyvnila chrípka, veľa žiakov leží doma chorých. Druhou príčinou je tréma. Mnohí talentovaní nenašli odvahu a neprihlásili sa do súťaže.

              Víťazmi v kategórii Spev sa stali Michal Pokoš (3.miesto), Timea Petrovičová (2. miesto) a Mário Muco (1. miesto), v kategórii Hra na hudobný nástroj Dávid Pačan (3.miesto), Kiara Petrovičová (2.miesto) a Štefan Gážik (1.miesto), v kategórii Kreslenie Bianka Peťková (3.miesto), Sára Saksová (2.miesto) a Eva Harvanová (1.miesto). Koledy sa publiku najviac páčili v podaní siedmakov. Na druhom mieste skončili deviataci a tretiu priečku si podelili šiestaci s ôsmakmi.

              Odmenou súťažiacich sú darčekové poukážky, ktoré do súťaže venovalo OZ Z@vináč. (poznámka autora: poukážky slávnostne víťazom odovzdáme po prázdninách)

              Po koledách chytil do rúk akordeón Štefan Gážik, všetci sme si spoločne zaspievali. Na záver pani zástupkyňa popriala prítomným krásne, pokojné Vianoce a v dobrej nálade sme sa rozišli domov na najkrajšie prázdniny.

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • OZNAM

            • Oznamujeme Vám, že Základná škola s materskou školou,
              Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom

              dňa 22.12.2022 (štvrtok) vyhlasuje riaditeľské voľno
              z prevádzkových dôvodov podľa zákona 245/2008 Z. z. §150, ods.5.
              ŠKD, materská škola a školská jedáleň počas riaditeľského voľna
              nebude v prevádzke.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 09.01.2023.

              Vedenie školy

            • OZNAM

            • Základná škola s materskou školou, Hviezdoslavova 30, Závadka nad Hronom oznamuje, že v dňoch 13. 12. 2022 – 16. 12. 2022  prerušuje výchovno-vzdelávací proces na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. 
              Riadne vyučovanie bude pokračovať 19. 12. 2022, t. j. v pondelok. 
              V prevádzke nebude ani ŠKD a školská jedáleň.