• Novinky

            • Exkurzia Svet v kocke

            • Pred koncom školského roka si ôsmaci a deviataci odskočili do Brezna. Boli sa pokochať na výstave Svet v kocke v Horehronskom múzeu. O ich pozornosť sa bili rôzne scenérie, erby, lietadlá, obrazy známych osobností, postavy a rekvizity zo slávnych filmov postavené iba z maličkých lego kociek. Pred očami svojich triednych učiteliek sa zmenili na malé hravé deti. Ponorili sa do veľkého kopca legových súčiastok a stavali možné aj nemožné stavby. Potom už hladní a smädní zavítali do stánku s kebabom a so zmrzlinou. Na záver nesmela chýbať návšteva obchodného centra.

              Na tvárach sme im videli úsmevy, spokojnosť, ale i únavu z pekne stráveného dňa. Veríme, že si žiaci užili tak potrebný oddych, lebo si ho naozaj zaslúžia.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

              Mgr. Anna Belková

            • Beh Olympijského dňa

            • Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť v sebe športovca. Je oslavou životnej filozofie, ktorá spája telesnú zdatnosť, vôľu a ducha. Prvýkrát sa konal v roku 1948. V našej škole sme si nesmrteľnú olympijskú myšlienku pripomenuli behom, ktorého sa zúčastnilo 81 žiakov. Bolo krásne pozerať sa, ako tlieskajú a podporujú svojich spolužiakov, ako si navzájom vyjadrujú spolupatričnosť. Beh je najprirodzenejší pohyb človeka a práve beh Olympijského dňa je vynikajúcim prostriedkom na povzbudenie všetkých ľudí, aby viedli zdravý a aktívny život.

              Mgr. Anna Belková

            • Výlet Bojnice - 1.st

            • Záverečnou odmenou za celoročnú snahu bývajú koncoročné výlety. Pani učiteľky 1. stupňa pripravili pre svojich žiakov výlet do Bojníc dňa 21. 6. 2022. Mesto Bojnice ponúka množstvo turistických atrakcií. Jednou z nich je aj najnavštevovanejšia slovenská ZOO, kde nás zaujali slony, ťavy, surikaty, medvede či pestrofarebné vtáky. V ZOO sme zažili chvíle plné zábavy, skvelých zážitkov či nových informácií. Deti mysleli aj na blízkych doma a kúpili im na pamiatku suveníry. Po tak náročnom dni plnom zábavy, pojedli všetko, čo im mamičky nabalili. Ďakujeme za príjemne strávený deň.

              Mgr. Aneta Maková

            • Výlet Tatry - 2. st.

            • Dňa 23. júna 2022 sa žiaci druhého stupňa vybrali na koncoročný výlet do Tatier a okolia. Ráno, plní očakávania, s radosťou nasadli do autobusu. Najprv sa šli ochladiť do nádhernej Belianskej jaskyne. Po úspešnom zvládnutí 840-tich schodov a poriadnom vymrznutí sa šli prejsť na Štrbské pleso. Bolo tam nádherne a tichúčko. Unavení a hladní sa tešili na teplý obed. A potom hor sa do AquaCity. To bolo radosti, keď zistili, že tobogány sú prázdne, čiže sú celé iba pre nich. Po šantení v bazénoch šli nakupovať do obchodného centra - Max. Každý si tam našiel všetko, čo chcel. Keďže už boli všetci zas hladní, veľmi dobre im padli úžasné čokoládové muffiny od rodiny Petrovičovej. Všetci im za ne ďakujeme! Boli fantastické. Napokon sa unavení a plní zážitkov vrátili zdraví a spokojní domov.

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Čitateľský maratón v našej škole

            • Dnes odštartoval 13. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu „ČÍTAJME SI...“ 2022 v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave o 10. hodine, ktorý organizuje Linka detskej istoty od 20. 6. do 24. 6. 2022. Toto podujatie má pritiahnuť čo najväčší počet detí ku knihe a zároveň deťom sprostredkuje informácie o dostupnosti Linky pomoci pre deti a mládež na tel. č. 116111 a na www.ldi.sk, kde môžu deti a mládež nájsť pomoc a radu, ak ju budú potrebovať. Naša škola sa zapojila do tohto čitateľského maratónu dnes 20.6.2022. Žiaci od 10. hodiny čítali zaujímavé knihy zo školskej knižnice. Po prečítaní sa každý žiak podpísal do prezenčnej listiny, z ktorej výsledky nahlásime vyplnením Elektronickej výsledkovej listiny. Na konci podujatia si žiaci dotvorili podpisový plagát na nástenkách v chodbe I. a II. stupňa. Podujatie na našej škole splnilo účel. Žiaci sa dozvedeli informácie o Linke detskej istoty a zaujímavým spôsobom sme všetkých pritiahli ku knihe.

              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Beseda so záchranárom

            • V živote sa môžeme stretnúť s rôznymi úrazmi, a to nielen dospelí, ale aj deti, preto sme si pozvali do našej školy na besedu záchranára p. Dilského z NsP Brezno.

              Zavítal medzi žiakov 1. - 4. ročníka 15.6.2022, aby žiakov oboznámil so základmi a pravidlami poskytovania prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli, čo robiť a ako zareagovať v situácii, ak je ohrozené zdravie a život človeka. Žiakom sa najviac páčili názorné ukážky prvej pomoci. Mohli sa vcítiť do úlohy malých záchranárov a vyskúšať si poskytnutie prvej pomoci pri zástave dýchania, zlomeninách, stabilizovanú polohu či resuscitáciu človeka, samozrejme, na resuscitačnej figuríne.

              Môžete si pozrieť aj zopár fotografií z tejto akcie.

              Mgr. Helena Elena Dilská

              Mgr. Ľudmila Kuklicová

            • Hore Hronom, dolu Hronom

            • V Základnej škole v Telgárte si povedali, že naša slovenská druhá najdlhšia rieka si zaslúži predsa nejakú súťaž. A tak sa zrodila súťaž Hore Hronom, dolu Hronom. Zapojili sme sa do nej aj my. Vytvorili sme maketu Hrona, báseň o našej rieke, maľovali sme a kreslili a vyrobili sme aj pexeso Hron. Teraz už len dúfať, že sa nejaká naša prácička zapáči aj porote.

              Mgr. Dagmar Hrušková

               

              Vyhodnotenie súťaže prebehlo 17. júna 2022 v Telgárte. Medzi ocenených sa zaradili: Šárka Molotová, žiačka 3.A triedy, za 2. miesto vo fotografickej súťaži mladších žiakov, Nikolas Pačan, žiak 9.B triedy, za 3. miesto vo výtvarnej súťaži ŠZŠ. Žiaci 1. stupňa za model Hrona získali 3. miesto. Výhercom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

              Mgr. Aneta Maková

            • Bezpečne na ceste

            • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti alebo cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy. Dopravná výchova sa preto stala povinnou súčasťou vzdelávania žiakov základných škôl. V našej škole tomu nie je inak, a preto sa dňa 02. 06. 2022 u nás konalo príjemné stretnutie s kpt. PhDr. Slávkou Piliarovou z OR PZ Brezno, ktorá našich žiakov zaujímavou a zábavnou formou previedla základnými pravidlami cestnej premávky. Naši žiaci sa zahrali na policajtov a účastníkov cestnej premávky, utvrdili si svoje poznatky z dopravnej výchovy. Žiaci sa dozvedeli aj o najčastejších priestupkoch v cestnej premávke, učili sa, ako sa im vyhnúť, aby v skutočnom živote neprišli o to najcennejšie, čo máme zdravie a život.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • MDD v našej škole

            •      Po dlhšej odmlke sa počas Medzinárodného dňa detí konala Cesta rozprávkovým lesom. Počasie neprialo, a preto sa muselo zostať v priestoroch 2. stupňa a telocvične.

                   Deti z materskej školy a žiaci 1. až 7. ročníka prešli ôsmimi rozprávkami. Pri každej rozprávke museli uhádnuť, o akú rozprávku ide a mali zvládnuť všemožné úlohy. Počas cesty ich sprevádzali neposlušný anjel a polepšený čert.

                   Púť rozprávkami sa začala v prítmí šatne. Zbojníci okrádali za veľkého buchotu a Jurošík vrátil ukradnuté veci až po splnení rôznych úloh. Pokračovalo sa k Šmolkom, od ktorých sa odchádzalo s maľbou na tvári alebo rukách. Následne sa smialo na nešikovnosti Pata a Mata a postavil sa im dom zo stavebnice. Chvíľa strávená v Ľadovom kráľovstve sa využila na vyrobenie alebo vystrihnutie snehovej vločky. Potom sa oživovala Snehulienka spevom a tancom. Hneď vzápätí sa budila zakliata Ruženka prekonaním pavúčej siete plnej ruží. Harry Potter dal zabrať metlobalom. Nakoniec Červená čiapočka dala návod, ako sa nebáť vlka a zdolať prekážkovú dráhu.

                   Vďaka sponzorskému daru boli deti i žiaci odmenení cukríkom. Triedne pani učiteľky nezabudli na svojich žiakov a darovali im drobnú sladkosť.

              Vďaka patrí žiakom 8.A, 9.A a 9.B za originálne zahratie rozprávok.

              Anjel a čert

              Mgr. Anna Belková

              Mgr. Slávka Pohančaníková

            • Prevencia tabakizmu na I. stupni

            •     Dnes už každý vie, že s fajčením je najlepšie vôbec nezačať. Prečo však mnohí mladí ľudia podľahnú pokušeniu a začnú fajčiť? Odpovede na túto otázku sme hľadali spolu so žiakmi I. stupňa. 
              .... Možno sa chcú mladí predvádzať pred ostatnými, možno vidia, že druhí tiež fajčia. Možno si myslia, že fajčenie patrí k dospelosti. Možno uverili reklamám, že fajčenie je zábava, ktorá nemôže uškodiť. Reklamy sú predsa také veselé, však? Toto je len výber z najzaujímavejších myšlienok našich žiakov. 
                  Aby si žiaci uvedomili, že fajčenie nie je nevinná zábavka, rozprávali sme sa o škodlivosti nikotínu a dechtu na ľudské zdravie a tiež o chorobách, ktoré fajčenie spôsobuje. Osvojenie získaných vedomostí sme si overili prostredníctvom hry Pravda - nepravda, v ktorej bolo úlohou žiakov prečítať výroky o fajčení z pripravených kartičiek a triediť ich podľa toho, či sú pravdivé, alebo nie. Kartičky s pravdivými výrokmi o fajčení žiaci lepili na plagát s názvom Telo fajčiara. Na záver si žiaci vypočuli pieseň Fajčenie škodí zdraviu a vypracovali jednoduchý pracovný list zameraný na problematiku fajčenia a na rozvoj čítania s porozumením textu. 
                  Veríme, že táto aktivita našim žiakom ukázala, že život bez fajčenia je krajší. 

              Mgr. Lucia Pavlove
              Mgr. Ivana Tešlárová

            • Via Historica

            • 24. mája navštívili všetci žiaci našej školy kultúrne podujatie: Cesta slovenskou históriou - Od Viedne k Štúrovcom v prevedení šermiarsko-divadelnej kumpánie Via Historica. Síce hrali iba traja páni, ale bolo ich plné javisko. Oplatilo sa ísť. Dozvedeli sme sa veľa z našej histórie a aj sme sa zasmiali. Dokonca sa jeden odvážlivec z 1. stupňa stal na chvíľu Jurajom Jánošíkom.

              Ďakujeme za príjemne a poučne strávený čas. Tešíme sa na opätovné stretnutie s kumpániou Via Historica.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

            • Deň mlieka

            • Každý tretí utorok v mesiaci máj má mlieko svoj sviatok. Naši žiaci 17. máj oslávili tak, že sa spolu s nami vydali na Cestu mlieka. Žiaci prešli siedmimi stanovišťami, na ktorých sa dozvedeli zaujímavé informácie o mlieku. Cestu im spestrili rôzne športové aktivity. Na prvom stanovišti s názvom Lúka sa žiaci dozvedeli, ako pasenie dobytka ovplyvňuje kvalitu mlieka. Na druhom stanovišti si zasa mohli podojiť kravičku Malinu a dozvedieť sa cenné informácie o zložení mlieka. Podojené mlieko prepravili na tretie stanovište – do mliekarne. Žiaci dostali za úlohu v dvojiciach vytvoriť „fúrik“ a predstaviť si, že sú šoférmi auta s chladiarenskými cisternami, zdolať nástrahy cesty a bezpečne prepraviť mlieko do mliekarne. Mliekareň – to bol názov štvrtého stanovišťa - nás obohatila o nové vedomosti týkajúce sa technologických postupov spojených s výrobou mlieka a o výrobu vlastných ochutených dobrôt pripravených z  ovocia a mlieka.  Vyrobené mlieko sme prepravili do obchodu. Žiaci s pohármi mlieka v rukách zdolávali prekážkovú dráhu. Na šiestom stanovišti s názvom Obchod bolo úlohou žiakov poskladať z písmen názvy mliečnych výrobkov. Na konci našej cesty si žiaci pochutnali na ochutených mliekach a úroveň svojich vedomostí si overili prostredníctvom pripraveného Nebezpečne dobrého kvízu. Naše poďakovanie patrí našej školskej jedálni za poskytnutie zdravého mliečka. 


              Mgr. Mária Hrablayová
              Ing. Adriana Mušková 
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Staráme sa o čistotu našej obce

            • Býva už v našej škole zvykom, že  v čase testovania žiakov 5. alebo 9. ročníka sa ostatní žiaci druhého stupňa vyberú do ulíc našej obce a urobia čosi užitočné. Inak tomu nebolo ani v stredu 18. 05. 2022. Kým si žiaci piateho ročníka trápili svoje hlavičky úlohami zo slovenského jazyka a matematiky, tak žiaci vyšších ročníkov vyčistili od odpadkov autobusové zastávky, vlakovú stanicu, okolie obchodov, obecného úradu, lekárne, škôlky, cestu pod kostolom smerom na Kolóniu a časť Paseky. Spolu sme vyzbierali 3 vrecia odpadkov. Po práci sme si užili zaslúžený oddych na našich lavičkách s malým občerstvením.


              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Sadenie ovocných stromčekov

            • Naša škola sa už od roku 2012 pravidelne zapája do projektu „Školské ovocie“. V jedálni majú žiaci chutné ovocie a zeleninu z tohto projektu podporovaného vládou SR a EU. Tento školský rok sme od dodávateľa získali pre školu ovocné stromčeky – hrušku, jabloň, slivku a čerešňu. Spoločne sme si ich posadili v školskej záhrade a pán Pavel Hruška nám ich pekne upravil výchovným rezom. Vysvetlil žiakom základné pojmy ovocinárstva, ukázal rôznu odbornú literatúru, nástroje na ošetrovanie stromčekov. Veríme, že o pár rokov si pochutnáme na sladkej odmene za našu prácu v podobe čerešňových náušničiek, slivkového koláča, jablčníka či čerstvého ovocia.

              Mgr. Anna Belková

            • Dni závadských tradícií

            • Piatok - 13.5.2022 bol pre žiakov našej základnej školy  neobyčajný. Začali sa Dni závadských tradícií, začala sa škola hrou. Na prvej hodine sa žiaci dozvedeli pár informácií o histórii našej obce, vylúštili tajničky, vypracovali pracovné listy, nakreslili erb obce. Potom sa už začala riadna zábava. Predstavili sa nám poslušné psíky z JLDog klubu z Brezna aj s ich psovodmi. Psíky sa dali žiakom hladkať a užívali si detskú pozornosť. Potom žiaci absolvovali krásne športové aktivity v areáli školy a pre svoju maminku vytvorili srdiečko z drôtu v múzeu, kde im pomáhali majstri z "Dvora remesiel" z Banskej Bystrice. 
              Všetko sme pre vás zdokumentovali a môžete si našu zábavu pozrieť v albume, kde viac vidieť spokojné detské tváričky, úsmevy, víťazstvá...


              Mgr. Anna Belková

               

              Dni závadských tradícií pokračovali aj v sobotu. Hneď ráno sme mohli pred budovou Spoločenského domu vidieť postavené stánky s oblečením, hračkami pre deti, poľovníckymi potrebami, vyrezávanými drevenými predmetmi a so sladkosťami. O 9:00 hod. bolo slávnostné stavanie mája pomocou našich požiarnikov. A potom to celé začalo! Dlho očakávaná súťaž vo varení mäsových guliek. Proti sebe sa postavilo 5 tímov. Prvý bol tím za obecný úrad, druhý za folklórny súbor, tretí za našich dôchodcov, štvrtý za materskú školu a piaty bol náš – za našu základnú školu. V tíme bolo päť našich šikovných učiteliek z prvého a druhého stupňa. Všade dookola hrala nádherná hudba a súťaž mohla začať. Všetky tímy sa veľmi snažili a guľky sa všetkým podarili. Každý tím si odniesol  krásne ceny a diplom.  Naše učiteľky získali diplom za najkrajšie guľky. Gratulujeme. 


              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Rady rytiera Výživníka

            • Dňa 12. 05. 2022 našich prváčikov navštívili rytier Výživník, princezná Nitôčka a jej otec – kráľ. Kráľ sa veľmi bál o svoju dcéru, princeznú Nitôčku, pretože princezná priberala, bola často chorá, bolelo ju brucho a zuby. Rytier Výživník dal kráľovi cenné rady a kráľ hneď pochopil, čo má urobiť na záchranu zdravia princeznej Nitôčky. Aby aj naši prváci pochopili, čo kráľovi rytier poradil, museli sme všetci odcestovať na rytierov Ostrov výživy. Žiaci sa na ostrove dozvedeli zaujímavé informácie o zdravých potravinách, naučili sa, z čoho sa potraviny skladajú. Tiež zistili, ktoré potraviny nášmu telu pomáhajú, ktoré mu škodia. 
              Po tom, ako sa žiaci tieto informácie dozvedeli, bolo ich úlohou triediť potraviny do potravinovej pyramídy a rozlišovať ich podľa toho, do akej miery sú zdravé. Veríme, že aj vďaka tejto aktivite sa naši prváci naučili, že síce sladkosti, čipsy a sladené nápoje chutia výborne, ale nášmu zdraviu vôbec neprospievajú. 

              Mgr. Lucia Pavlove
              Mgr. Ivana Tešlárová

            • Výlet Biele Vody pri Muráni

            • 10. máj 2022 bol výnimočný deň pre žiakov 3.A, 3.B, 4.A a 4.B triedy. Spoločne navštívili atrakciu Muránskej planiny – lúku blízko obce Muráň. Na lúke sme videli veľa sysľov, ktoré sa predbiehali, aby dostali kus mrkvy či semienko. No to nebolo všetko. Videli sme oslíky, ovečky či krkavca. Pri návrate sme navštívili lyžiarske stredisko v obci Telgárt. Deti zaujali drevené vyrezávané sochy zvierat či známe železničné mosty. Aj samotné cestovanie autobusom bolo pre deti novinkou, ktorú nezažívajú často. Výlet bol zaujímavý a poučný. Tešíme sa na ďalšie spoznávanie krás Slovenska.

              Mgr. Aneta Maková

            • Futbal

            • Dňa 6.5.2022 sa naša základná škola zúčastnila futbalového turnaja "O pohár generálneho riaditeľa ŽP, a.s." Celá športová akcia prebiehala v areáli Základnej školy - Pionierska 2, Brezno. Rozdelenie skupín nám postupne pridelilo súperov z Pohronskej Polhory, Telgártu, Beňuša a Heľpy. Žiaci našej základnej školy v každom jednom zápase bojovali o dobrý vysledok, čo im sily stačili. A aj keď v zápasoch ťahali za kratší koniec, z turnaja odchádzali plní zážitkov, radosti, ale hlavne odhodlania byť zase o niečo lepší aj budúci rok.

              Mgr. Alena Dudášová

            • Deň matiek

            • Pre mamičku moju milú, 

              ktorú rada mám, 

              veľké srdce namaľujem,

              k sviatku jej ho dám. 

              Na Deň matiek darujem jej 

              jednu malú básničku, 

              mamička hneď bude mať

              úsmev na líčku.  

              Každoročne u nás počas druhej nedele v máji slávime Deň matiek. Je to príležitosť ukázať, ako veľmi máme svoju mamičku radi a koľko pre nás znamená. Poďakujme žene, ktorá nám dala ten najväčší dar, obdarujme ju darčekom, ktorý jej urobí radosť, ale vždy vyberajme s láskou.

              Mgr. Marta Liptáková

            • Čistenie Hrona a obce

            • „Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň.“
              Každý človek denne vypije niekoľko dúškov čistej vody. Berieme to ako samozrejmosť. Kedysi sa ľudia nebáli napiť z potokov i riek,  keď boli smädní. Už to niekoľko desaťročí neplatí. A po dnešnom dni, všetci žiaci a učitelia našej školy, môžeme s istotou povedať, že by to bolo možno aj životu nebezpečné. Dnes sme sa vybrali vyčistiť kúsok našej krásnej rieky Hron a potoka Hrončok pretekajúcich cez našu dedinu. Žiaci a učitelia z 5 tried si zobrali veľké vrecia, nasadili si rukavice, rozdelili si úseky Hrona a vybrali sa zbierať. Vrecia boli veľmi skoro naplnené odpadom. Bolo nám ich aj málo. Pri moste na Športovej ulici popri rieke sme objavili rozsiahle smetisko, kde sme našli naozaj všeličo. Spolu sme vyzbierali 22 vriec odpadu. Pýtame sa: „Prečo odvážate odpad k rieke? Prečo to pod rúškom noci robíte? Veď si sami sebe ubližujete. Možno nie nám, ktorí to robíme, ale budúcim generáciám. Nemyslíte na svoje deti, vnúčatá?“

              Mgr. Dagmar Hrušková