• Novinky

            • Zápis do 1. ročníka

            • Vážení rodičia,


              zápis do 1. ročníka základnej školy na školský rok 2022/2023
              sa uskutoční 11. apríla 2022  od 14.00 do 17.00 hod.

               
              Nástup do školy je ukončenie jednej životnej etapy dieťaťa a začatie druhej, nepoznanej. Pre dieťa je to veľmi významné obdobie, kedy prechádza z bezstarostného obdobia, obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. 

              Zápis na plnenie školskej povinnej dochádzky sa bude konať dvoma spôsobmi:
               prezenčne 11. apríla 2022 v druhej budove základnej školy v čase od 14.00 do 17.00 hod.

               elektronicky 
              https://zszavadkanh.edupage.org/register/?eqa=d2hhdD1mb3Jt

              v termíne  od 10. apríla 2022 do 30. apríla 2022.


              Zákonný zástupca je povinný zapísať do základnej školy dieťa:

              • ktoré do 1. septembra 2022  dovŕšilo vek šesť rokov (narodené od 1.9.2015 do 31.8.2016),
              • dieťa so zdravotným znevýhodnením,  
              • dieťa, ktoré malo  odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok.
              • Ak zákonný zástupca požiada o výnimočné prijatie  dieťaťa na povinnú školskú dochádzku napriek tomu, že nedovŕšilo vek šesť rokov a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a tiež súhlasné vyjadrenie od lekára pre deti a dorast.
              • Ak dieťa žije v zahraničí, ale trvalý pobyt  má na Slovensku. Rodič je povinný prihlásiť toto dieťa do základnej školy na Slovensku  a písomne požiadať riaditeľa  základnej školy o povolenie vzdelávania v škole, ktorá sa nachádza mimo územia Slovenskej republiky. 
              • Zákonný zástupca môže zapísať dieťa len v jednej základnej škole.

              Pri zápise zákonný zástupca predloží:

              • rodný list dieťa,
              • platný občiansky preukaz oboch rodičov,
              • zdravotný preukaz dieťaťa,
              • potvrdenie o prechodnom pobyte, ak nie je trvalý pobyt v Závadke nad Hronom,
              • ak je dieťa zdravotne postihnuté, rodič predloží potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti na vstup do základnej školy,
              • ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosť.
            • VESMÍR OČAMI DETÍ

            • SLOVENSKÁ ÚSTREDNÁ HVEZDÁREŇ V HURBANOVE V SPOLUPRÁCI S HVEZDÁRŇAMI, OKRESNÝMI ASTRONOMICKÝMI KABINETMI, CENTRAMI VOĽNÉHO ČASU A REGIONÁLNYMI OSVETOVÝMI STREDISKAMI vyhlásili celoslovenskú výtvarnú súťaž Vesmír očami detí. Do okresného kola postúpili práce žiačok šiesteho ročníka - Magdalény Chovancovej, Sáry Saksovej, Diany Voletzovej a Simony Tkáčikovej.

              Držíme palce a veríme, že ich snaha bude ocenená postupom do vyššieho kola. 

              Mgr. Lýdia Melnová

               

            • Deň učiteľov

            • 28. marec – Deň učiteľov bol v našej škole výnimočným a netradičným dňom. Hneď na začiatku vyučovania nás veľmi milo prekvapil spevácky zbor v zložení žiakov 6.A triedy, ktorý pod vedením pani učiteľky, Mgr. Anny Gorduličovej, štvorhlasne zaspieval pre nás, učiteľov.

              Potom už nastúpili naši najstarší žiaci a postavili sa namiesto nás pred katedru a skúsili učiteľský chlebíček. Vyučovali mladších žiakov anglický jazyk, slovenský jazyk, matematiku, biológiu, vlastivedu či geografiu. Žiačka z Ukrajiny porozprávala o svojej vlasti, chalani oprášili vedomosti z matematiky, rysovali kocku so siedmakmi a delili desatinné čísla so šiestakmi. Dievčatá si zopakovali biológiu spred niekoľkých rokov, oprášili vedomosti o podstatných menách. A my, učitelia, sme si vychutnali pohľad na rastúcu generáciu, čo vo svojom dospievajúcom veku skúša byť dospelejšou a zodpovednejšou.

              Zborovňa voňala ako kvetinárstvo a kvietky a ich vôňa nám bude pripomínať tento krásny deň ešte veľmi, veľmi dlho.

              Ďakujeme Vám všetkým, ktorí ste nám spríjemnili náš sviatočný deň.

              Mgr. Anna Belková

            • Marec - mesiac knihy

            • Už roky si mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starších. Zdrojom stretnutí s knihou nie sú len kníhkupectvá, domáce knižné zbierky, ale svoje nezastupiteľné miesto tu majú knižnice a škola. Naša škola pre žiakov prvého stupňa taktiež pripravila príjemné stretnutie s kamarátkami - knižkami. Strávili príjemné dopoludnie v knižnici, kde sa dozvedeli veľmi veľa zaujímavých informácií o tom, ako vznikajú knihy, kto ich píše a kde sa tlačia. V knižnici žiakov zaujali knihy rôzneho žánru, ako napríklad rozprávky, encyklopédie, slovníky, leporelá a pod. Deti sa zároveň hravou formou oboznámili s tým, ako sa správať v knižnici. Na záver tejto milej aktivity sme si užili veľa zábavných chvíľok. Tie nám priniesli knižné kvízy, hádanky o knihách a edukačné hry.

              Mgr. Ivana Tešlárová,

              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Deň vody

            •      Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Bez pochýb je však voda najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu. V roku 1992 valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody, a tak sme si aj my, v našej škole, pripomenuli dôležitosť tejto vzácnej kvapaliny. Začali sme aktivitou, pri ktorej si žiaci otestovali svoju sluchovú pamäť a snažili sa rozpoznať zvuky vody v rôznych situáciách a rôznych činnostiach pomocou krátkeho videa. V ďalšej časti sme si pozreli prezentáciu a porozprávali sme sa o význame vody, o pitnej vode, šetrení vodou a o znečisťovaní vody. Nakoniec sme si aj zasúťažili a otestovali svoje vedomosti o vode. Žiaci jednotlivých tried boli na základe žrebovania rozdelení do súťažných tímov. Súťažné úlohy boli rôzne, niektoré boli teoretické z rôznych oblastí, iné úlohy boli zasa praktické ako napr.:  skladanie puzzlí, lovenie rybičiek, skladanie vety a pod.  Žiaci boli veľmi súťaživí a nevzdávali sa do poslednej otázky. Veríme, že čas, ktorý sme venovali vode, bol nielen príjemne stráveným časom, ale prinesie aj ovocie v podobe zodpovedného prístupu žiakov k vode.

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 18. 03. 2022 sa konalo v Brezne okresné kolo umeleckého prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovala Timea Petrovičová, žiačka VI. A triedy. Timea súťažila v druhej kategórii v prednese poézie s básňou od Milana Rúfusa - "Či jesto pravda na svete". Porote sa prednes veľmi páčil, čím si získala postup do krajského kola v Banskej Bystrici. Blahoželáme. 

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Karneval 1.st.

            • Táto zvláštna doba nám neumožnila usporiadať spoločný fašiangový karneval, na ktorý sa žiaci veľmi tešili. Napriek tomu sme si pripravili karneval v triedach. Vyrobili sme si masky a pripravili malé pohostenie. Zábava to bola iba v malom kruhu triedy, ale o to viac si to žiaci užili.

              Už teraz sa všetci tešíme na budúci rok a dúfame, že bude plný spevu, hudby a zábavy.

              Mgr. Tešlárová, Mgr. Kuklicová

            • 2% pre Vaše deti

            • Vážení rodičia,

              opäť po roku sa na Vás obraciame s prosbou o darovanie 2 % z daní pre OZ Z@vináč. Finančné prostriedky od rodičov sa využívajú výlučne na organizovanie školských a mimoškolských aktivít v základnej škole. Preto Vás prosíme, zvážte túto možnosť a podieľajte sa aj takouto formou na rozšírení ponuky aktivít pre Vaše deti. Budeme radi, ak oslovíte aj zamestnaných ľudí z rodiny či Vášho okolia.

              Ak sa rozhodnete podporiť naše OZ, požiadajte ekonóma Vašej firmy o Vyhlásenie o poukázaní zaplatenej dane. Toto vyhlásenie pošlite po dieťati do školy. Môžete o poukázanie 2% daní požiadať aj ekonóma vo Vašej firme. V tom prípade mu poskytnite tieto informácie:

              IČO 42189331, právna forma: Združenie, názov: Z@vináč, adresa: Hviezdoslavova 30, 97667 Závadka nad Hronom.

              Mgr. Hrušková Dagmar, predsedkyňa OZ

            • Karneval 2.st.

            • Napriek nepriaznivej situácii sme si spoločne so žiakmi aspoň pripomenuli obdobie zábav, karnevalov a nadchádzajúce obdobie stíšenia, pôstu, pokoja...

              Na hodinách výtvarnej výchovy si žiaci vytvorili fašiangové masky, zapózovali pred fotografom. A už teraz sa tešíme, že o rok sa stretneme aj na poriadnej zábave spolu so všetkými žiakmi, pri hudbe a tanci, v jednom úžasnom kolektíve, nie jednotlivo v triedach. 

              Mgr. Lýdia Melnová