• Novinky

            • 28. apríl 2022 - Deň narcisov

            •     Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých jarných kvietkov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej chorobe.
                  Žltý narcis ako symbol boja proti rakovine sa vo svete po prvýkrát objavil v roku 1987 v Írsku. Akciu na podporu boja proti nádorovým ochoreniam iniciovala Írska liga proti rakovine s cieľom získať finančné prostriedky na zlepšenie starostlivosti o onkologických pacientov. Odvtedy si podujatie získavalo presvedčenie a srdcia mnohých ľudí v mnohých štátoch sveta. Akcia sa stala pre mnohých symbolom jari a nádeje do života.
                  Liga proti rakovine na Slovensku bola založená 19. januára 1990 v Bratislave a v tom istom roku bola prijatá za člena Európskej asociácie Líg proti rakovine (ECL) a za člena Medzinárodnej únie proti rakovine (UICC) so sídlom v Ženeve. Ako nezávislá charitatívna nezisková organizácia registrovaná na Slovensku podľa zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov – občianske združenie – pokračuje vo svojej práci po rozdelení ČSFR pod názvom Liga proti rakovine SR (LPR SR) s neprerušeným členstvom v ECL a UICC.
                  28. apríla si žiaci, učitelia i ostatní zamestnanci našej školy pripli malý kvietok na podporu onkologických pacientov. Finančnú čiastku je možné zaslať cez SMS, platbou na účet do 6.5.2022. Bližšie  informácie nájdete na nástenke v areáli školy. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širokej verejnosti. 

              Mgr. Marta Liptáková

              Mgr. Lucia Pavlove

            • Beseda o lese

            • Vo štvrtok 21.4. 2022 žiakov I. stupňa prišiel navštíviť pracovník Správy Národného parku Muránska planina Ing. Matej Lovič. Zaujímavou formou vysvetlil žiakom význam a funkcie lesa, ako aj jeho nevyhnutnosť pre život človeka. Pre žiakov mal pripravené zábavné edukačné aktivity vo forme pracovných listov o vzácnych druhoch živočíchov, ktorými sú orol skalný a vydra riečna. Nakoniec si žiaci sami mohli vyrobiť kľúčenky s odtlačkom stopy zvierat, ktoré ich veľmi potešili. Touto formou sa chceme Ing. Matejovi Lovičovi poďakovať za príjemne strávené dopoludnie, radi ho opäť medzi nami privítame.

              Mgr. Miriama Fedorková

            • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

            • Prezídium Policajného zboru požiadalo o spoluprácu v súvislosti s rozšírením informácie o prebiehajúcej nebezpečnej internetovej výzve určenej mladistvým a deťom.

               

                    Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Políciu SR na to upozornili kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi.

                    Táto výzva sa prvýkrát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene.

                    Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.

                   Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť.

                   Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

                   Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. V najbližších dňoch policajní preventisti oslovia školy a na problém ich upozornia. Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou. Naším cieľom bude zvyšovať povedomie detí o nežiaducich účinkoch voľne dostupných liekov a látok určených na liečebné účely.

              FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828   

            • Deň Zeme (2.st.)

            • Jeden múdry politik, J. F. Kennedy, raz povedal: „Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja krajina pre teba. Pýtaj sa, čo môžeš urobiť ty pre svoju krajinu “. A tak sme si dnes, 22. apríla, pri príležitosti Dňa Zeme zobrali do rúk hrabličky, motyčky, fúriky, vedierka a iné pomocné nástroje, aby sme si uctili a skrášlili náš „kus Zeme“, našu krajinu, náš školský areál. Odviedli sme kus práce, s ktorou môžeme byť určite všetci spokojní. Našim žiakom sa takýto vyčistený areál školy veľmi páčil, a preto sme presvedčení, že náš aktívny prístup k starostlivosti o našu Zem, o náš areál, sa týmto dňom určite nekončí...

              Mgr. Citterbergová Ingrid

            • Deň Zeme (1.st. )

            •     Dňa 22.4.2022 sa uskutočnila akcia Deň Zeme. Na prvej vyučovacej hodine si žiaci prvého stupňa rozobrali tému životného prostredia, vytvorili plagáty, obrázky na tému naša planéta a životné prostredie. Pozreli si environmentálny film venovaný tejto problematike. Tieto aktivity žiakov veľmi zaujali a určite sa im budú venovať aj na vyučovaní výtvarnej výchovy. Počas druhej vyučovacej hodiny sa žiaci pod vedením pedagógov presunuli do terénu, kde zbieraním odpadkov prispeli ku skrášleniu a čistote obce. Žiaci s nadšením vyzbierali odpad v jednotlivých častiach obce. Akcia sa mimoriadne vydarila.

              Mgr. Erika Kollárová

              Mgr. Aneta Maková

            • Deň vody prednáška

            • Na I. stupni sme si Deň vody pripomenuli 31. 3. 2022. Bolo to síce pre zdravotné dôvody o týždeň posunuté, ale o to zaujímavejšie a zábavnejšie. Pracovníčka NAPANT-u, odborná pracovníčka ochrany prírody, Bc. Anna Šuchaňová si pripravila pre žiakov zaujímavé rozprávanie o kolobehu vody a dôrazne poukázala na dôležitosť vody pre naše zdravie. Zábavne to poprepletala hádankami a pesničkami, za čo ju žiaci odmenili potleskom.
              Veľmi pekne jej za to ďakujeme.

              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Slávik Slovenska - školské kolo

            • Po dlhšej odmlke kvôli  pandémii sa v našej škole uskutočnila spevácka súťaž „Slávik Slovenska“.
              Žiaci prvého stupňa si pripravili piesne, ktoré radi spievajú. Nacvičili ich a odvážne s nimi vystúpili pred publikom. Publikum tvorili všetci žiaci prvého stupňa a kým porota vyhlásila výsledky, všetci spievali. A keďže nemôže vyhrať každý, porota sa rozhodla na nasledovnom poradí:

              1. miesto: Mário Berky 1.A
              2.miesto: Petra Nosková 3.A, Nikolas Pavlovský 4.B, Kristián Fizoľa 4.A
              3. miesto: Radoslav Puška 2.A, Daniela Pokošová 3.B, Ján Gaži 4.B


                                               Mgr. Ľudmila Kuklicová

              Mgr. Anna Gorduličová