• Novinky

            • Prevencia tabakizmu na I. stupni

            •     Dnes už každý vie, že s fajčením je najlepšie vôbec nezačať. Prečo však mnohí mladí ľudia podľahnú pokušeniu a začnú fajčiť? Odpovede na túto otázku sme hľadali spolu so žiakmi I. stupňa. 
              .... Možno sa chcú mladí predvádzať pred ostatnými, možno vidia, že druhí tiež fajčia. Možno si myslia, že fajčenie patrí k dospelosti. Možno uverili reklamám, že fajčenie je zábava, ktorá nemôže uškodiť. Reklamy sú predsa také veselé, však? Toto je len výber z najzaujímavejších myšlienok našich žiakov. 
                  Aby si žiaci uvedomili, že fajčenie nie je nevinná zábavka, rozprávali sme sa o škodlivosti nikotínu a dechtu na ľudské zdravie a tiež o chorobách, ktoré fajčenie spôsobuje. Osvojenie získaných vedomostí sme si overili prostredníctvom hry Pravda - nepravda, v ktorej bolo úlohou žiakov prečítať výroky o fajčení z pripravených kartičiek a triediť ich podľa toho, či sú pravdivé, alebo nie. Kartičky s pravdivými výrokmi o fajčení žiaci lepili na plagát s názvom Telo fajčiara. Na záver si žiaci vypočuli pieseň Fajčenie škodí zdraviu a vypracovali jednoduchý pracovný list zameraný na problematiku fajčenia a na rozvoj čítania s porozumením textu. 
                  Veríme, že táto aktivita našim žiakom ukázala, že život bez fajčenia je krajší. 

              Mgr. Lucia Pavlove
              Mgr. Ivana Tešlárová

            • Via Historica

            • 24. mája navštívili všetci žiaci našej školy kultúrne podujatie: Cesta slovenskou históriou - Od Viedne k Štúrovcom v prevedení šermiarsko-divadelnej kumpánie Via Historica. Síce hrali iba traja páni, ale bolo ich plné javisko. Oplatilo sa ísť. Dozvedeli sme sa veľa z našej histórie a aj sme sa zasmiali. Dokonca sa jeden odvážlivec z 1. stupňa stal na chvíľu Jurajom Jánošíkom.

              Ďakujeme za príjemne a poučne strávený čas. Tešíme sa na opätovné stretnutie s kumpániou Via Historica.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

            • Deň mlieka

            • Každý tretí utorok v mesiaci máj má mlieko svoj sviatok. Naši žiaci 17. máj oslávili tak, že sa spolu s nami vydali na Cestu mlieka. Žiaci prešli siedmimi stanovišťami, na ktorých sa dozvedeli zaujímavé informácie o mlieku. Cestu im spestrili rôzne športové aktivity. Na prvom stanovišti s názvom Lúka sa žiaci dozvedeli, ako pasenie dobytka ovplyvňuje kvalitu mlieka. Na druhom stanovišti si zasa mohli podojiť kravičku Malinu a dozvedieť sa cenné informácie o zložení mlieka. Podojené mlieko prepravili na tretie stanovište – do mliekarne. Žiaci dostali za úlohu v dvojiciach vytvoriť „fúrik“ a predstaviť si, že sú šoférmi auta s chladiarenskými cisternami, zdolať nástrahy cesty a bezpečne prepraviť mlieko do mliekarne. Mliekareň – to bol názov štvrtého stanovišťa - nás obohatila o nové vedomosti týkajúce sa technologických postupov spojených s výrobou mlieka a o výrobu vlastných ochutených dobrôt pripravených z  ovocia a mlieka.  Vyrobené mlieko sme prepravili do obchodu. Žiaci s pohármi mlieka v rukách zdolávali prekážkovú dráhu. Na šiestom stanovišti s názvom Obchod bolo úlohou žiakov poskladať z písmen názvy mliečnych výrobkov. Na konci našej cesty si žiaci pochutnali na ochutených mliekach a úroveň svojich vedomostí si overili prostredníctvom pripraveného Nebezpečne dobrého kvízu. Naše poďakovanie patrí našej školskej jedálni za poskytnutie zdravého mliečka. 


              Mgr. Mária Hrablayová
              Ing. Adriana Mušková 
              Mgr. Lucia Pavlove

            • Staráme sa o čistotu našej obce

            • Býva už v našej škole zvykom, že  v čase testovania žiakov 5. alebo 9. ročníka sa ostatní žiaci druhého stupňa vyberú do ulíc našej obce a urobia čosi užitočné. Inak tomu nebolo ani v stredu 18. 05. 2022. Kým si žiaci piateho ročníka trápili svoje hlavičky úlohami zo slovenského jazyka a matematiky, tak žiaci vyšších ročníkov vyčistili od odpadkov autobusové zastávky, vlakovú stanicu, okolie obchodov, obecného úradu, lekárne, škôlky, cestu pod kostolom smerom na Kolóniu a časť Paseky. Spolu sme vyzbierali 3 vrecia odpadkov. Po práci sme si užili zaslúžený oddych na našich lavičkách s malým občerstvením.


              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Sadenie ovocných stromčekov

            • Naša škola sa už od roku 2012 pravidelne zapája do projektu „Školské ovocie“. V jedálni majú žiaci chutné ovocie a zeleninu z tohto projektu podporovaného vládou SR a EU. Tento školský rok sme od dodávateľa získali pre školu ovocné stromčeky – hrušku, jabloň, slivku a čerešňu. Spoločne sme si ich posadili v školskej záhrade a pán Pavel Hruška nám ich pekne upravil výchovným rezom. Vysvetlil žiakom základné pojmy ovocinárstva, ukázal rôznu odbornú literatúru, nástroje na ošetrovanie stromčekov. Veríme, že o pár rokov si pochutnáme na sladkej odmene za našu prácu v podobe čerešňových náušničiek, slivkového koláča, jablčníka či čerstvého ovocia.

              Mgr. Anna Belková

            • Dni závadských tradícií

            • Piatok - 13.5.2022 bol pre žiakov našej základnej školy  neobyčajný. Začali sa Dni závadských tradícií, začala sa škola hrou. Na prvej hodine sa žiaci dozvedeli pár informácií o histórii našej obce, vylúštili tajničky, vypracovali pracovné listy, nakreslili erb obce. Potom sa už začala riadna zábava. Predstavili sa nám poslušné psíky z JLDog klubu z Brezna aj s ich psovodmi. Psíky sa dali žiakom hladkať a užívali si detskú pozornosť. Potom žiaci absolvovali krásne športové aktivity v areáli školy a pre svoju maminku vytvorili srdiečko z drôtu v múzeu, kde im pomáhali majstri z "Dvora remesiel" z Banskej Bystrice. 
              Všetko sme pre vás zdokumentovali a môžete si našu zábavu pozrieť v albume, kde viac vidieť spokojné detské tváričky, úsmevy, víťazstvá...


              Mgr. Anna Belková

               

              Dni závadských tradícií pokračovali aj v sobotu. Hneď ráno sme mohli pred budovou Spoločenského domu vidieť postavené stánky s oblečením, hračkami pre deti, poľovníckymi potrebami, vyrezávanými drevenými predmetmi a so sladkosťami. O 9:00 hod. bolo slávnostné stavanie mája pomocou našich požiarnikov. A potom to celé začalo! Dlho očakávaná súťaž vo varení mäsových guliek. Proti sebe sa postavilo 5 tímov. Prvý bol tím za obecný úrad, druhý za folklórny súbor, tretí za našich dôchodcov, štvrtý za materskú školu a piaty bol náš – za našu základnú školu. V tíme bolo päť našich šikovných učiteliek z prvého a druhého stupňa. Všade dookola hrala nádherná hudba a súťaž mohla začať. Všetky tímy sa veľmi snažili a guľky sa všetkým podarili. Každý tím si odniesol  krásne ceny a diplom.  Naše učiteľky získali diplom za najkrajšie guľky. Gratulujeme. 


              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Rady rytiera Výživníka

            • Dňa 12. 05. 2022 našich prváčikov navštívili rytier Výživník, princezná Nitôčka a jej otec – kráľ. Kráľ sa veľmi bál o svoju dcéru, princeznú Nitôčku, pretože princezná priberala, bola často chorá, bolelo ju brucho a zuby. Rytier Výživník dal kráľovi cenné rady a kráľ hneď pochopil, čo má urobiť na záchranu zdravia princeznej Nitôčky. Aby aj naši prváci pochopili, čo kráľovi rytier poradil, museli sme všetci odcestovať na rytierov Ostrov výživy. Žiaci sa na ostrove dozvedeli zaujímavé informácie o zdravých potravinách, naučili sa, z čoho sa potraviny skladajú. Tiež zistili, ktoré potraviny nášmu telu pomáhajú, ktoré mu škodia. 
              Po tom, ako sa žiaci tieto informácie dozvedeli, bolo ich úlohou triediť potraviny do potravinovej pyramídy a rozlišovať ich podľa toho, do akej miery sú zdravé. Veríme, že aj vďaka tejto aktivite sa naši prváci naučili, že síce sladkosti, čipsy a sladené nápoje chutia výborne, ale nášmu zdraviu vôbec neprospievajú. 

              Mgr. Lucia Pavlove
              Mgr. Ivana Tešlárová

            • Výlet Biele Vody pri Muráni

            • 10. máj 2022 bol výnimočný deň pre žiakov 3.A, 3.B, 4.A a 4.B triedy. Spoločne navštívili atrakciu Muránskej planiny – lúku blízko obce Muráň. Na lúke sme videli veľa sysľov, ktoré sa predbiehali, aby dostali kus mrkvy či semienko. No to nebolo všetko. Videli sme oslíky, ovečky či krkavca. Pri návrate sme navštívili lyžiarske stredisko v obci Telgárt. Deti zaujali drevené vyrezávané sochy zvierat či známe železničné mosty. Aj samotné cestovanie autobusom bolo pre deti novinkou, ktorú nezažívajú často. Výlet bol zaujímavý a poučný. Tešíme sa na ďalšie spoznávanie krás Slovenska.

              Mgr. Aneta Maková

            • Futbal

            • Dňa 6.5.2022 sa naša základná škola zúčastnila futbalového turnaja "O pohár generálneho riaditeľa ŽP, a.s." Celá športová akcia prebiehala v areáli Základnej školy - Pionierska 2, Brezno. Rozdelenie skupín nám postupne pridelilo súperov z Pohronskej Polhory, Telgártu, Beňuša a Heľpy. Žiaci našej základnej školy v každom jednom zápase bojovali o dobrý vysledok, čo im sily stačili. A aj keď v zápasoch ťahali za kratší koniec, z turnaja odchádzali plní zážitkov, radosti, ale hlavne odhodlania byť zase o niečo lepší aj budúci rok.

              Mgr. Alena Dudášová

            • Deň matiek

            • Pre mamičku moju milú, 

              ktorú rada mám, 

              veľké srdce namaľujem,

              k sviatku jej ho dám. 

              Na Deň matiek darujem jej 

              jednu malú básničku, 

              mamička hneď bude mať

              úsmev na líčku.  

              Každoročne u nás počas druhej nedele v máji slávime Deň matiek. Je to príležitosť ukázať, ako veľmi máme svoju mamičku radi a koľko pre nás znamená. Poďakujme žene, ktorá nám dala ten najväčší dar, obdarujme ju darčekom, ktorý jej urobí radosť, ale vždy vyberajme s láskou.

              Mgr. Marta Liptáková

            • Čistenie Hrona a obce

            • „Keď piješ vodu, spomeň si na jej prameň.“
              Každý človek denne vypije niekoľko dúškov čistej vody. Berieme to ako samozrejmosť. Kedysi sa ľudia nebáli napiť z potokov i riek,  keď boli smädní. Už to niekoľko desaťročí neplatí. A po dnešnom dni, všetci žiaci a učitelia našej školy, môžeme s istotou povedať, že by to bolo možno aj životu nebezpečné. Dnes sme sa vybrali vyčistiť kúsok našej krásnej rieky Hron a potoka Hrončok pretekajúcich cez našu dedinu. Žiaci a učitelia z 5 tried si zobrali veľké vrecia, nasadili si rukavice, rozdelili si úseky Hrona a vybrali sa zbierať. Vrecia boli veľmi skoro naplnené odpadom. Bolo nám ich aj málo. Pri moste na Športovej ulici popri rieke sme objavili rozsiahle smetisko, kde sme našli naozaj všeličo. Spolu sme vyzbierali 22 vriec odpadu. Pýtame sa: „Prečo odvážate odpad k rieke? Prečo to pod rúškom noci robíte? Veď si sami sebe ubližujete. Možno nie nám, ktorí to robíme, ale budúcim generáciám. Nemyslíte na svoje deti, vnúčatá?“

              Mgr. Dagmar Hrušková

            • Jar Kláry Jarunkovej

            • Dňa 28. apríla 1922 sa narodila významná spisovateľka pre deti a mládež Klára Jarunková. Keďže už ubehlo 100 rokov od narodenia tejto významnej spisovateľky, Základná škola Šumiac pri tejto príležitosti usporiadala bohatý program. Našu školu v recitačnej časti reprezentovali Timea Petrovičová a Kiara Petrovičová, žiačky VI. A triedy. Zapojili sme sa aj do výtvarnej súťaže, kde sa na 1. mieste umiestnila – Sara Saksová a na 3. mieste Diana Voletzová, žiačky VI. A triedy. Zapojili sme sa aj do súťaže vo vlastnej tvorbe, kde žiačka, Timea Petrovičová, získala pochvalný list za krásne napísanú Rozprávku o Kláre. Po prehliadke recitácií detičiek z rôznych škôl a po výbornom obede nás čakal zlatý klinec programu – beseda s pani D. Zacharovou – dcérou Kláry Jarunkovej. Porozprávala nám o živote svojej mamičky, starého otca i starej mamy Františky a o svojom detstve. Dozvedeli sme sa, ako vznikla kniha Horehronský talizman i niektoré úsmevné príhody z Františkinho života. Všetkým žiačkam blahoželáme a sme na ne veľmi hrdí!

              PaedDr. Škútová Zuzana