• Novinky

            • Medzinárodný deň knižníc

            • Každý štvrtý októbrový pondelok si pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc. Bol vyhlásený Dr. Blanche Wools, prezidentkou Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Naša školská knižnica v ZŠ s MŠ Závadka nad Hronom dňa 24. a 25. 10. 2022 ožila viac ako inokedy. Pani učiteľky pripravili pre žiakov zaujímavé vyučovacie hodiny pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc. Mladším žiakom priblížili ako vzniká kniha a žiaci vyrobili záložky do knihy pre svojich spolužiakov, starší žiaci pripravili zásady správania sa v knižnici a absolvovali kvíz o knižnici, kde si žiaci pripomenuli pojmy: spisovateľ, ilustrátor, ilustrácia, čitateľ a spoznali rôzne iné knižnice. Žiaci získali nové poznatky a vypočuli si zaujímavé príbehy.

              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Týždeň zdravej výživy (1.st.)

            • V našej škole sa každoročne venujeme téme zdravej výživy počas Týždňa zdravej výživy. V tento týždeň sa snažíme žiakov naučiť, že jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa. Žiakov 1.A triedy navštívila princezná Nitôčka, ktorá našim najmladším žiakom ukázala, že zdravým stravovaním predídu mnohým zdravotným problémom. Žiaci z druhého, tretieho a štvrtého ročníka sa prostredníctvom pútavej prezentácie dostali do Kráľovstva zdravia. Po nej žiaci zostavili svoj zdravý jedálny lístok, zahrali si interaktívnu hru, zatancovali si pri piesňach, ktoré všetkých rozhýbali, zabavili a naučili ich, že pohyb je tiež veľmi dôležitý. Žiaci zábavnou formou zistili, že stravovať sa zdravo nie je náročné a každý z nich si môže každý deň dopriať raňajky, desiatu, hlavné jedlo či večeru plnú vitamínov.

               
                                                       Mgr. Ivana Tešlárová
                                                                                          Mgr. Lucia Pavlove

            • Týždeň zdravej výživy

            • Od 17. do 21. októbra sa žiaci 2. stupňa zoznamovali s problematikou výživy. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Snažili sme sa žiakov hravou formou motivovať k správnym stravovacím návykom a k správnemu uskladňovaniu potravín. Každý deň bol venovaný inej téme.

              V pondelok sa žiaci učili správne uskladňovať potraviny. Žiaci si vyskúšali hravou formou ukladať potraviny do chladničky. Získané vedomosti si overili kvízom.

              V utorok žiaci diskutovali o vyváženej strave, o zdravých a nezdravých potravinách, ktoré konzumujeme. Žiaci mali možnosť ochutnať zdravý ovocný tanier.

              V stredu žiaci uvažovali, kedy ovocie a zelenina majú najviac výživných látok, zdraviu prospešných pre človeka, a či ich vieme alebo nevieme uskladniť bez konzervovania. Dopĺňali sezónny kalendár zberu a skladovania ovocia a zeleniny. Potom žiaci svoju pozornosť presunuli na zdravé jedlo v školskej jedálni a jedlo, ktoré by chceli, aby sa v jedálnom lístku objavilo. Výsledky zanesieme do jedálne a možno sa jedálny lístok rozšíri.

              Vo štvrtok žiaci prebrali tému: „Riziká nevhodného stravovania“. Dozvedeli sa, aký je zdravý vzťah k jedlu, či existuje ideálna hmotnosť. Rozprávali sa o poruchách príjmu potravy - mentálnej anorexii, mentálnej bulímii, záchvatovitom prejedaní, ortorexii a bigorexii. Žiaci na záver vypracovali pracovný list, kde si vyznačili samého seba, ako sa vidia a čo podľa nich tvorí hmotnosť, a prečo, za akých podmienok sa naša hmotnosť mení.

              Jedna z najdôležitejších zložiek nášho tela – voda, bola hlavnou témou v piatok. Žiaci si pripomenuli čo to vlastne voda je, a prečo je potrebné dodržiavať pitný režim. Prostredníctvom edukačnej hry ÁNO/NIE sa žiaci naučili, ktoré nápoje sú vhodné na každodenné pitie a doplnenie pitného režimu, a ktoré naopak nie. Získané vedomosti využili pri riešení trojsmerovky a pri zostavovaní pitnej pyramídy.

              Osvojenie si zásad zdravého životného štýlu v detskom veku je predpokladom dobrého zdravia nielen počas detstva a dospievania, ale aj v dospelosti.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

              Mgr. Marta Liptáková

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Natrháme kvety pod lesom na stráni,

              Vám, starí rodičia, kytku dáme do dlaní.

              Hoc vlas vám šedivie a zrak sa zakalí,

              prijmite od nás najkrajšie pozdravy.

              Prijmite kytičku, čo slzou prevlhla

              aj nám sa tískajú slzy tiež do hrdla.

              Nech sa Vám predĺži Vaša púť životná,

              zo srdca prajú žiaci a učitelia.

              Mesiac október nám každoročne pripomína, že tak, ako po lete prichádza farebná jeseň, prichádza po mladosti aj jeseň života. Pri tejto príležitosti sa s našimi seniormi opäť stretli žiaci našej školy na kultúrno-spoločenskej akcii: „Október – mesiac úcty k starším“ v Spoločenskom dome. Žiačky 4. ročníka sa rozhodli prispieť do programu nádhernými básničkami o starých rodičoch a veselou pesničkou o živote babky a dedka. Žiačky 7. triedy zas vsadili na ľudovú nôtu a zaspievali krásne ľudové piesne oblečené v závadskom kroji, pričom predniesli aj krásnu báseň. Na program sa všetci poctivo pripravovali.

              Taktiež žiaci 2. stupňa vytvorili krásne pozdravy pre našich starších učiteľov, ktoré boli odoslané na ich adresy.

              PaedDr. Zuzana Škútová

            • Výstava plodov jesene

            • „Jeseň pani bohatá, farbí stromy do zlata, premaľúva celý sad...“


              Pani Jeseň sa už stihla obliecť do krásnych pestrofarebných šiat a naše sady a záhrady sa pýšia svojou bohatou úrodou. Kúsok z tejto krásy sme si do našej školy priniesli v podobe vetvičiek z rôznych druhov stromov, farebných listov a plodov. Vytvorili sme si z nich jesenný kútik, ktorý nám skrášľuje interiér školy. Žiaci prvého stupňa  jesennú výstavku plodov obohatili o figúrky z gaštanov a šišiek, ktoré vyrábali so svojimi pani učiteľkami.

               
              Mgr. Miriama Tokárová

               

            • Oznam

            • V dňoch

              od 17.10.2022 do 21.10.2022

              v čase

              od 15:00 hod. do 16:00 hod.

              sa uskutoční 


              ZBER PAPIERA.


              Zber papiera  bude prebiehať v priestoroch šatne prvého stupňa ZŠ. Papier je potrebné pevne zviazať a na viditeľné miesto napísať meno, priezvisko a triedu žiaka, ktorý do  zberu prispieva. 
              Všetkým vopred ďakujeme za účasť na zbere.  

              Mgr. Erika Kollárová

            • Cezpoľný beh

            • Dňa 6.10.2022 za pekného jesenného počasia sa uskutočnil Cezpoľný beh - školské kolo na Košariskách. Zúčastnilo sa ho 48 žiakov 5. - 9. ročníka. Žiaci predviedli pekné zápolenie a bojovali na vytýčenej trati o čo najlepšie umiestnenie vo svojej kategórii. Bojovalo sa v šiestich kategóriách. Na tretích miestach sa umiestnili žiaci: Tauc Sebasián, Fizoľová Kristína, Eremiáš Radoslav, Chovancová Magdaléna, Pustajová Petra, Pokoš Michal. Na druhých miestach sa umiestnili: Eremiáš Sebastián, Langerová Dominika, Puška Kristián, Petrovičová Kiara, Pustajová Frederika, Frgelec Richard. A tí najlepší vo svojich kategóriách sú: Buček Anton,Pačajová Anežka, Pačan Jaroslav, Anderko Radoslav, Petrovičová Timea, Stasíková Timea. 

              Víťazom gratulujeme a ostatným ďakujeme za super atmosféru a nádherné výkony. 

              Mgr. Elena Gregušová

            • Deti v moci alkoholu

            • Alkohol je metla ľudstva. Je preukázané, že táto metla „zametá“ nielen medzi dospelými, no často už aj medzi žiakmi základných škôl. Práve z tohto dôvodu sme mesiac september venovali našu pozornosť prevencii týkajúcej sa problematiky alkoholu a alkoholizmu. Žiaci prvého stupňa sa do tejto problematiky ponorili vďaka úryvku z knihy Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho. Vďaka príbehu z tejto knihy sa snažili pochopiť, prečo dospelí pijú. Po podnetnom rozhovore nasledovala prezentácia s názvom "Deti v moci alkoholu". Žiaci sa dozvedeli, čo je to alkohol, aké negatívne účinky má na zdravie človeka a jeho psychiku. Dozvedeli sa, ako ovplyvňuje alkoholizmus rodinný život, ako zvádza človeka zo správnej cesty. Žiaci sa naučili, ako povedať alkoholu nie, a ako efektívne využívať svoj voľný čas. Na záver aktivity žiaci vyplnili dotazník.

              Veríme, že žiaci si uvedomili, že alkohol je pre deti a mladistvých nebezpečnejší ako pre dospelých, a že sa budú jeho konzumácii vyhýbať.


              Mgr. Ivana Tešlárová
                                                                                                  Mgr.Lucia Pavlove