• Novinky

            • Exkurzia Svet v kocke

            • Pred koncom školského roka si ôsmaci a deviataci odskočili do Brezna. Boli sa pokochať na výstave Svet v kocke v Horehronskom múzeu. O ich pozornosť sa bili rôzne scenérie, erby, lietadlá, obrazy známych osobností, postavy a rekvizity zo slávnych filmov postavené iba z maličkých lego kociek. Pred očami svojich triednych učiteliek sa zmenili na malé hravé deti. Ponorili sa do veľkého kopca legových súčiastok a stavali možné aj nemožné stavby. Potom už hladní a smädní zavítali do stánku s kebabom a so zmrzlinou. Na záver nesmela chýbať návšteva obchodného centra.

              Na tvárach sme im videli úsmevy, spokojnosť, ale i únavu z pekne stráveného dňa. Veríme, že si žiaci užili tak potrebný oddych, lebo si ho naozaj zaslúžia.

              Mgr. Slávka Pohančaníková

              Mgr. Anna Belková

            • Beh Olympijského dňa

            • Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek na svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť v sebe športovca. Je oslavou životnej filozofie, ktorá spája telesnú zdatnosť, vôľu a ducha. Prvýkrát sa konal v roku 1948. V našej škole sme si nesmrteľnú olympijskú myšlienku pripomenuli behom, ktorého sa zúčastnilo 81 žiakov. Bolo krásne pozerať sa, ako tlieskajú a podporujú svojich spolužiakov, ako si navzájom vyjadrujú spolupatričnosť. Beh je najprirodzenejší pohyb človeka a práve beh Olympijského dňa je vynikajúcim prostriedkom na povzbudenie všetkých ľudí, aby viedli zdravý a aktívny život.

              Mgr. Anna Belková

            • Výlet Bojnice - 1.st

            • Záverečnou odmenou za celoročnú snahu bývajú koncoročné výlety. Pani učiteľky 1. stupňa pripravili pre svojich žiakov výlet do Bojníc dňa 21. 6. 2022. Mesto Bojnice ponúka množstvo turistických atrakcií. Jednou z nich je aj najnavštevovanejšia slovenská ZOO, kde nás zaujali slony, ťavy, surikaty, medvede či pestrofarebné vtáky. V ZOO sme zažili chvíle plné zábavy, skvelých zážitkov či nových informácií. Deti mysleli aj na blízkych doma a kúpili im na pamiatku suveníry. Po tak náročnom dni plnom zábavy, pojedli všetko, čo im mamičky nabalili. Ďakujeme za príjemne strávený deň.

              Mgr. Aneta Maková

            • Výlet Tatry - 2. st.

            • Dňa 23. júna 2022 sa žiaci druhého stupňa vybrali na koncoročný výlet do Tatier a okolia. Ráno, plní očakávania, s radosťou nasadli do autobusu. Najprv sa šli ochladiť do nádhernej Belianskej jaskyne. Po úspešnom zvládnutí 840-tich schodov a poriadnom vymrznutí sa šli prejsť na Štrbské pleso. Bolo tam nádherne a tichúčko. Unavení a hladní sa tešili na teplý obed. A potom hor sa do AquaCity. To bolo radosti, keď zistili, že tobogány sú prázdne, čiže sú celé iba pre nich. Po šantení v bazénoch šli nakupovať do obchodného centra - Max. Každý si tam našiel všetko, čo chcel. Keďže už boli všetci zas hladní, veľmi dobre im padli úžasné čokoládové muffiny od rodiny Petrovičovej. Všetci im za ne ďakujeme! Boli fantastické. Napokon sa unavení a plní zážitkov vrátili zdraví a spokojní domov.

              PaedDr. Zuzana Škútová

              Mgr. Ingrid Citterbergová

            • Čitateľský maratón v našej škole

            • Dnes odštartoval 13. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónu „ČÍTAJME SI...“ 2022 v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave o 10. hodine, ktorý organizuje Linka detskej istoty od 20. 6. do 24. 6. 2022. Toto podujatie má pritiahnuť čo najväčší počet detí ku knihe a zároveň deťom sprostredkuje informácie o dostupnosti Linky pomoci pre deti a mládež na tel. č. 116111 a na www.ldi.sk, kde môžu deti a mládež nájsť pomoc a radu, ak ju budú potrebovať. Naša škola sa zapojila do tohto čitateľského maratónu dnes 20.6.2022. Žiaci od 10. hodiny čítali zaujímavé knihy zo školskej knižnice. Po prečítaní sa každý žiak podpísal do prezenčnej listiny, z ktorej výsledky nahlásime vyplnením Elektronickej výsledkovej listiny. Na konci podujatia si žiaci dotvorili podpisový plagát na nástenkách v chodbe I. a II. stupňa. Podujatie na našej škole splnilo účel. Žiaci sa dozvedeli informácie o Linke detskej istoty a zaujímavým spôsobom sme všetkých pritiahli ku knihe.

              Mgr. Jozefína Ambrozová

            • Beseda so záchranárom

            • V živote sa môžeme stretnúť s rôznymi úrazmi, a to nielen dospelí, ale aj deti, preto sme si pozvali do našej školy na besedu záchranára p. Dilského z NsP Brezno.

              Zavítal medzi žiakov 1. - 4. ročníka 15.6.2022, aby žiakov oboznámil so základmi a pravidlami poskytovania prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli, čo robiť a ako zareagovať v situácii, ak je ohrozené zdravie a život človeka. Žiakom sa najviac páčili názorné ukážky prvej pomoci. Mohli sa vcítiť do úlohy malých záchranárov a vyskúšať si poskytnutie prvej pomoci pri zástave dýchania, zlomeninách, stabilizovanú polohu či resuscitáciu človeka, samozrejme, na resuscitačnej figuríne.

              Môžete si pozrieť aj zopár fotografií z tejto akcie.

              Mgr. Helena Elena Dilská

              Mgr. Ľudmila Kuklicová

            • Hore Hronom, dolu Hronom

            • V Základnej škole v Telgárte si povedali, že naša slovenská druhá najdlhšia rieka si zaslúži predsa nejakú súťaž. A tak sa zrodila súťaž Hore Hronom, dolu Hronom. Zapojili sme sa do nej aj my. Vytvorili sme maketu Hrona, báseň o našej rieke, maľovali sme a kreslili a vyrobili sme aj pexeso Hron. Teraz už len dúfať, že sa nejaká naša prácička zapáči aj porote.

              Mgr. Dagmar Hrušková

               

              Vyhodnotenie súťaže prebehlo 17. júna 2022 v Telgárte. Medzi ocenených sa zaradili: Šárka Molotová, žiačka 3.A triedy, za 2. miesto vo fotografickej súťaži mladších žiakov, Nikolas Pačan, žiak 9.B triedy, za 3. miesto vo výtvarnej súťaži ŠZŠ. Žiaci 1. stupňa za model Hrona získali 3. miesto. Výhercom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

              Mgr. Aneta Maková

            • Bezpečne na ceste

            • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky ako chodci, cyklisti alebo cestujúci v prostriedkoch hromadnej alebo osobnej dopravy. Dopravná výchova sa preto stala povinnou súčasťou vzdelávania žiakov základných škôl. V našej škole tomu nie je inak, a preto sa dňa 02. 06. 2022 u nás konalo príjemné stretnutie s kpt. PhDr. Slávkou Piliarovou z OR PZ Brezno, ktorá našich žiakov zaujímavou a zábavnou formou previedla základnými pravidlami cestnej premávky. Naši žiaci sa zahrali na policajtov a účastníkov cestnej premávky, utvrdili si svoje poznatky z dopravnej výchovy. Žiaci sa dozvedeli aj o najčastejších priestupkoch v cestnej premávke, učili sa, ako sa im vyhnúť, aby v skutočnom živote neprišli o to najcennejšie, čo máme zdravie a život.

              Mgr. Ivana Tešlárová

              Mgr. Lucia Pavlove

            • MDD v našej škole

            •      Po dlhšej odmlke sa počas Medzinárodného dňa detí konala Cesta rozprávkovým lesom. Počasie neprialo, a preto sa muselo zostať v priestoroch 2. stupňa a telocvične.

                   Deti z materskej školy a žiaci 1. až 7. ročníka prešli ôsmimi rozprávkami. Pri každej rozprávke museli uhádnuť, o akú rozprávku ide a mali zvládnuť všemožné úlohy. Počas cesty ich sprevádzali neposlušný anjel a polepšený čert.

                   Púť rozprávkami sa začala v prítmí šatne. Zbojníci okrádali za veľkého buchotu a Jurošík vrátil ukradnuté veci až po splnení rôznych úloh. Pokračovalo sa k Šmolkom, od ktorých sa odchádzalo s maľbou na tvári alebo rukách. Následne sa smialo na nešikovnosti Pata a Mata a postavil sa im dom zo stavebnice. Chvíľa strávená v Ľadovom kráľovstve sa využila na vyrobenie alebo vystrihnutie snehovej vločky. Potom sa oživovala Snehulienka spevom a tancom. Hneď vzápätí sa budila zakliata Ruženka prekonaním pavúčej siete plnej ruží. Harry Potter dal zabrať metlobalom. Nakoniec Červená čiapočka dala návod, ako sa nebáť vlka a zdolať prekážkovú dráhu.

                   Vďaka sponzorskému daru boli deti i žiaci odmenení cukríkom. Triedne pani učiteľky nezabudli na svojich žiakov a darovali im drobnú sladkosť.

              Vďaka patrí žiakom 8.A, 9.A a 9.B za originálne zahratie rozprávok.

              Anjel a čert

              Mgr. Anna Belková

              Mgr. Slávka Pohančaníková